Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σημαία της Νέας Καληδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σημαία της Γαλλίας, η οποία και χρησιμοποιείται επίσημα.

Ως το 2010, η μόνη σημαία που ήταν σε επίσημη χρήση στη Νέα Καληδονία, υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας, ήταν η σημαία της Γαλλίας. Ωστόσο, σε χρήση αρχικά ανεπίσημα ήταν και η σημαία του Εθνικού Σοσιαλιστικού και Απελευθερωτικού Μετώπου των Κανάκων (FLNKS), ενός πολιτικού κόμματος το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας.

Τον Ιούλιο του 2010 καθιερώθηκε επίσημα η σημαία των Κανάκων μαζί με την γαλλική σημαία και έτσι η Νέα Καληδονία έγινε μία από τις ελάχιστες χώρες ή εδάφη στον κόσμο με δύο επίσημες εθνικές σημαίες.[1]

Σημαία του κινήματος των Κανάκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία του κινήματος για την ανεξαρτησία, που απέκτησε επίσημη αναγνώριση από το 2010.

Η σημαία του FLNKS, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά από το κόμμα, το 1980, αποτελείται από τρεις λωρίδες που κινούνται οριζόντια και στο κέντρο κατά πλάτος της σημαίας. Τα χρώματά τους είναι μπλε, κόκκινο και πράσινο. Ο δίσκος είναι μαύρος και έχει ένα κάθετο σύμβολο, επίσης μαύρο.

Το μπλε συμβολίζει τον ουρανό και περισσότερο τον ωκεανό που περιβάλλει τη Νέα Καληδονία, ενώ με το κόκκινο γίνεται μνεία στους αιματηρούς αγώνες για την ανεξαρτησία και την ενότητα. Το πράσινο συμβολίζει τη γη και κατ' επέκταση τους προγόνους που είναι θαμμένοι κάτω από αυτήν. Ο κίτρινος δίσκος συμβολίζει τον ήλιο και το σύμβολο κάτω από αυτόν είναι ένα φλές φετιέρ (flèche faitière), είδος διακοσμητικού βέλους που χρησιμοποιείται στις στέγες των σπιτιών των αυτοχθόνων Κανάκων μαζί με κοχύλια τουτούτ.

Η κυβέρνηση άρχισε να συζητά την υιοθέτηση τοπικής σημαίας ως επίσημης και επίσημου ύμνου, το 2008, σύμφωνα με τους όρους που υπαγορεύτηκαν από την Συνθήκη της Νουμέα. Με βάση τους τελευταίους, επίσημη σημαία ήταν η σημαία της Γαλλίας για περίοδο δύο ετών, ενώ ανεπίσημα θα χρησιμοποιούνταν και η τοπική σημαία των Κανάκων.

Στις 17 Ιουλίου 2010, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έλαβε μέρος σε τελετή στη Νουμέα όπου η σημαία του κινήματος των FLNKS υψώθηκε μαζί με την τρίχρωμη της Γαλλίας και με τον τρόπο αυτό αμφότερες οι σημαίες έγιναν επίσημες.[2][1] Λίγο πριν την επίσκεψη του Φιγιόν, το Κογκρέσο της Νέας Καληδονίας είχε ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της υιοθέτησης της τοπικής σημαίας των Κανάκων μαζί με την τρίχρωμη γαλλική.[1]

Ωστόσο, η υιοθέτηση της νέα σημαίας αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη.[1] Μερικοί πολίτες στην Νέα Καληδονία ζήτησαν την υιοθέτηση μιας εντελώς καινούργιας σημαίας, η οποία θα ενσωμάτωνε τα μοτίβα και των δύο σημαιών (της τρίχρωμης γαλλικής και της σημαίας των αυτοχθόνων Κανάκ)[1].

Στις 18 Φεβρουαρίου 2011 το κόμμα Καληδονιακή Ένωση απέσυρε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του Φιλίπ Γκομές, επειδή ο τελευταίος δεν σεβάστηκε τη συμφωνία με το κόμμα για κοινή χρήση της τρίχρωμης γαλλικής σημαίας και της σημαίας των Κανάκων.[3]

Επαρχιακές σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Καληδονία χωρίζεται σε τρεις επαρχίες, κάθε μία με τη δική της σημαία.

Άλλες σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]