Σημαία του Τοκελάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η επίσημη σημαία, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο το 2008 και από τη Βασίλισσα τον Σεπτέμβριο του 2009.

Καθώς το Τοκελάου είναι σήμερα μη αυτοδιοικούμενο έδαφος της Νέας Ζηλανδίας, η σημαία της Νέας Ζηλανδίας είναι η επίσημη σημαία. Υπάρχει όμως και μία εναλλακτική σημαία, που πολύ συχνά χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του νησιού και επισημοποιήθηκε από τη Βασίλισσα το 2009.

Πρόταση του 1989[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εναλλακτική και ανεπίσημη σημαία προτάθηκε το 1989.[1] Τα τρία αστέρια στην ανεπίσημη σημαία (η οποία δε θα γινόταν επίσημη εάν άλλαζε το καθεστώς της χώρας, βάσει της απόφασης της Βουλής) συμβολίζουν τις τρεις ατόλλες που απαρτίζουν τα νησιά Τοκελάου.

Πρόταση του 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2007 το τοπικό Κοινοβούλιο έλαβε αποφάσεις για τη σημαία, τον ύμνο και τα εθνικά σύμβολα του Τοκελάου.[2] Η σημαία που προτάθηκε απεικόνιζε ένα καλλιτεχνικά σχεδιασμένο κανό με 4 αστέρια (σύμβολο των 3 κυρίων νησιών και επιπλέον του Νησιού Σουέινς (Swains Island), το οποίο τελεί από αμερικανική διοίκηση αλλά το διεκδικεί το Τοκελάου. Καθώς δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς του Τοκελάου, που διεξήχθη το 2007, η σημαία αυτή δεν υιοθετήθηκε.

Τελική πρόταση 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2008 εγκρίθηκαν από το τοπικό Κοινοβούλιο οι τελικές εκδόσεις των εθνικών συμβόλων. Το σχέδιο της σημαίας βασίστηκε στην πρόταση του 2007 με μικρές τροποποιήσεις στη διάταξη των αστεριών και στη χρήση του Σταυρού του Νότου ως συμβόλου της γεωγραφικής θέσης των νησιών.[3] Την ίδια περίοδο εγκρίθηκε και ένα έμβλημα.

Έγκριση από Βασίλισσα 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νέα σημαία παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διοικητή στον Ούλου (αρχηγό κυβέρνησης) ως η πρώτη επίσημη σημαία του Τοκελάου στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009. Τα εγκαίνια της σημαίας γίνονται στις 21 Οκτωβρίου του 2009.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tokelau (New Zealand)
  2. Official site for the Tokelau Council of Ongoing Government. «Tokelau decides on Flag, Anthem and National Symbol». Δελτίο από τις 19 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2007. 
  3. Κυβέρνηση του Τοκελάου Αρχειοθετήθηκε 2008-10-14 στο Wayback Machine., Δελτίο τύπου
  4. Γενικός Διοικητής της Νέας Ζηλανδίας (7 Σεπτεμβρίου 2009). New flag for Tokelau: Governor-General presents the Ulu-o-Tokelau with its first official flag. Δελτίο τύπου.