Σεϊτάν Αλαμάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Σεϊτάν Αλαμάν (διαβολογερμανός στην αραβική γλώσσα) γνωστός και ως πράκτορας "13" με τις χίλιες μορφές ήταν ένα μυθικό πρόσωπο, ο πιο σημαντικός[1] κατάσκοπος-σαμποτέρ των Γερμανών στον Β'Π.Π. που εμφανίστηκε στο περιοδικό "Μικρός Ήρωας"[2] [3] του Στέλιου Ανεμοδουρά.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο "13" Εμφανίζεται με μία μαύρη εφαρμοστή στολή που έχει στο στήθος έναν κόκκινο αγκυλωτό σταυρό, σύμβολο του Τρίτου Ράιχ. Θεωρείται μια απομίμηση του χαρακτήρα "Τόνι Κουίν"[4] ("Black Bat" ή "Νυκτερίδα") του Murray Leinster. Είναι ικανός σε μεταμφιέσεις προσώπων, γι'αυτό αναφέρεται και ως "ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα." Συχνά μεταμφιέζεται είτε σε στρατιωτικός, είτε σαν παιδί-φάντασμα για να σώσει την ζωή του ή να πετύχει τον σκοπό του (έχει μεταμφιεστεί ακόμα και σε... χανούμισσα!). Οι σκοποί του συνήθως είναι πράξεις σαμποτάζ στο αντίπαλο στρατόπεδο ή κλέψιμο εγγράφων και πολύτιμων πληροφοριών από τους Συμμάχους. Σαν άνθρωπος είναι σκληρός και ανελέητος[5] χωρίς ηθικές αναστολές αλλά και ικανός. Άσσος στην ιαπωνική πάλη, στην σκοποβολία, στην αντοχή, στην δύναμη, επιδέξιος ακροβάτης και στην λήψη γρήγορων αποφάσεων όπως ακριβώς είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός του και πρωταγωνιστής του περιοδικού, το ελληνόπουλο Γιώργος Θαλάσσης για αυτό και οι συγκρούσεις μεταξύ τους είναι συχνά αμφίρροπες και πάντα ο ένας ξεφεύγει από τα δάκτυλα του άλλου, έστω και την τελευταία στιγμή. Το πρώτο τεύχος που κάνει την εμφάνισή του είναι το 17 και το τελευταίο το τεύχος 40[6] όπου βρίσκει τον θάνατο μαζί με τον Ιάπωνα Καμικάζι και τον Γερμανό Χούμπερτ από τον πρωταγωνιστή του περιοδικού Γιώργο Θαλάσση σε ένα κανάλι της Βενετίας από τις βόμβες που είχε τοποθετήσει ο Γιώργος. Είναι ο μοναδικός αντίπαλος του Γιώργου Θαλάσση που εμφανίζεται συνεχόμενα σε 23 τεύχη πριν εξοντωθεί. Επανεμφανίζεται σαν "Νέος Σεϊτάν Αλαμάν" στα τεύχη 365-372 και τελικά ως "ανανήψας" στα δυο τελευταία τεύχη που ολοκλήρωσαν τη σειρά (799-800), όπου παρουσιάζεται μετανιωμένος για το παρελθόν του θυσιάζοντας μάλιστα την ίδια του τη ζωή. Η μεγαλύτερη σύμμαχός του ήταν η "Φροϋλάιν Χ" η οποία όμως αργότερα τον πρόδωσε.

Τελευταία εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τελευταία εμφάνιση του τρομερού πράκτoρα γίνεται στο τελευταίο τεύχος 800 "Ένα φάντασμα από το παρελθόν". Σύμφωνα με αυτό το τεύχος, ο Σεϊτάν Αλαμάν δεν πέθανε από τις βόμβες του Γιώργου στην Βενετία όμως τραυματίστηκε σοβαρά και τον περιποιήθηκε ένας Έλληνας ηλικιωμένος μολονότι ήξερε ότι ήταν Γερμανός σαμποτέρ. Έτσι ο Σεϊτάν Αλαμάν κατάλαβε τον δίκαιο αγώνα του ελληνικού λαού κατά των κατακτητών και αποσύρθηκε από την δράση. Μάλιστα, στο τελευταίο τεύχος σώζει τα ελληνόπουλα με την ίδια του την ζωή.

Στα ΜΜΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του αναγνώσματος, ο Σεϊτάν Αλαμάν εμφανίσθηκε και σε θεατρική παράσταση του ΚΘΒΕ[7] με το ρόλο του να ερμηνεύει ο ηθοποιός Νικόλαος Κεπεσίδης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Ο ΝΕΟΣ ΣΕΪΤΑΝ ΑΛΑΜΑΝ"
  2. «ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ-Στέλιος Ανεμοδουράς (1917-2000) | ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ»». CAMERA STYLO ONLINE. 11 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2016. 
  3. Σεϊτάν Αλαμάν[νεκρός σύνδεσμος]
  4. Άρης Μαλανδράκης, "Οι Κυνηγοί της Χαμένης Εικόνας" (αφιέρωμα περιοδικού "Αντί", τεύχος 577, σελ. 34)
  5. "Αγάθωνας", περιοδικό "Αντί" (5-5-1995, σελ. 6)
  6. Αφιέρωμα στο "Μικρό Ήρωα" από το περιοδικό "Αντί", τεύχος 577 (Μάϊος 1995, σελ. 6)
  7. "ΚΘΒΕ 2012: Ο μικρός ήρως, slideshow"