Σεφιρότ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σεφιρότ (εβραϊκά: סְפִירוֹת‎‎ səphîrôṯ), που σημαίνει εκπορεύσεις, είναι τα 10 χαρακτηριστικά/εκπορεύσεις στην Καμπάλα, μέσω του οποίου το Ein Sof (Το Άπειρο) αποκαλύπτει τον Εαυτό του και συνεχώς δημιουργεί και το φυσικό βασίλειο και την αλυσίδα των υψηλότερων μεταφυσικών σφαιρών (Seder hishtalshelus). 

Εναλλακτικές διαμορφώσεις του Σεφιρότ δίνονται από διαφορετικά σχολεία στην ιστορική ανάπτυξη της Καμπάλα, με το καθένα να εκπροσωπεί μια διαφορετική πνευματική πτυχή. Η παράδοση των 10 απαριθμήσεων αναφέρεται στο Sefer Yetzirah, "Δέκα sefirot της ανυπαρξίας, δέκα και όχι εννέα, δέκα και όχι έντεκα". Ως συνολικά 11 Σεφιρότ παρατίθενται ανάμεσα στις 10 πτυχές, δύο (Keter και Daat) θεωρούνται ως το ασυνείδητο και το συνειδητό, εκδηλώσεις της ίδιας αρχής για τη διατήρηση των δέκα κατηγοριών. Τα Σεφιρότ περιγράφονται ως κανάλια της Θείας δημιουργικής δύναμης της ζωής ή της συνείδησης, μέσω της οποίας η άγνωστη Θεϊκή δύναμη αποκαλύπτεται στην ανθρωπότητα.

Το πρώτο Σεφιράχ (Keter) περιγράφει τη Θεία υπερσυνείδηση, το οποίο είναι πέρα από τη συνειδητή νόηση. Τα επόμενα τρία Σεφιρότ (Chochmah, Binah και Da'at) περιγράφουν τρία επίπεδα συνειδητής Θεϊκής Διάνοιας. Τα επτά επόμενα sefirot (Chesed, Gevurah, Tiferet, Netzach, Hod, Yesod και Malchut) περιγράφουν τα ανώτερα και κατώτερα συνειδητά Θεία Συναισθήματα. Δύο sefirot (Binah και Malchut) είναι θηλυκά, όπως η θηλυκή αρχή στην Καμπάλα περιγράφει ένα σκάφος που λαμβάνει ένα εξωτερικό αρσενικό φως, στη συνέχεια εσωτερικά, θρέφει και δίνει γέννηση σε χαμηλότερα Σεφιρότ. Αντίστοιχη είναι και η Θηλυκή Θεϊκή Παρουσία (εβραϊκά: שְׁכִינָה‎‎, Shekhinah). Η Καμπάλα βλέπει την ανθρώπινη ψυχή ως έναν κατοπτρισμό του Θεϊκού (μετά Γένεση 1:27, "ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο κατ' εικόνα Του, κατ 'εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν, άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς"). Ως εκ τούτου, τα sefirot περιγράφουν επίσης την πνευματική ζωή του ανθρώπου, και αποτελεί το εννοιολογικό μοντέλο στην Καμπάλα για την κατανόηση των πάντων. 

Δέκα Σεφιρότ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική αναφορά στα Σεφιρότ βρίσκεται στο αρχαίο Καββαλιστικό κείμενο του Σέφερ Yetzirah, το Βιβλίο του Σχηματισμού, που αποδίδεται στον πρώτο Εβραίο Πατριάρχη, τον Αβραάμ. Περαιτέρω αναφορές στα Σεφιρότ εμφανίζονται στη μεσαιωνική Καμπάλα και το κείμενο του Zohar, το οποίο είναι ένα από τα βασικά κείμενα της Καμπάλα.

Αργότερα η Εβραϊκή λογοτεχνία,απέδωσε τα δέκα Σεφιρότ ως δέκα εκδηλώσεις του Θεού, τις δέκα δυνάμεις ή ικανότητες της ψυχής ή τις δέκα διαρθρωτικές δυνάμεις της φύσης.

Το Keter (το Υπερσυνειδητό Στέμμα) είναι το πρώτο sefirah. Είναι η υπερσυνείδητη ενδιάμεσος μεταξύ Θεού και του άλλου, συνειδητού Σεφιρότ. Τρία διαφορετικά επίπεδα, ή "κεφάλια" εντοπίζονται εντός του Keter. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το υψηλότερο επίπεδο Keter ονομάζεται "Το άγνωστο κεφάλι", Το δεύτερο επίπεδο είναι "ο επικεφαλής της ανυπαρξίας" (reisha δ'ayin) και το τρίτο επίπεδο είναι "το μακρύ κεφάλι" (reisha δ'arich). Αυτά τα τρία κεφάλια αντιστοιχούν στα επίπεδα της υπερσυνείδησης, την πίστη, την ευχαρίστηση και την ψυχή.

Τα ονόματα των Σεφιρότ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Καμπάλα, υπάρχει άμεση αντιστοιχία μεταξύ των εβραϊκών ονομάτων του κάθε πνευματικού ή σωματικού φαινόμενου και τις εκδηλώσεις αυτών στον επίγειο κόσμο. Το εβραϊκό όνομα αντιπροσωπεύει την μοναδική ουσία του αντικειμένου. Αυτό αντανακλά την πεποίθηση ότι το σύμπαν δημιουργείται από τη μεταφορική του λόγου του Θεού, όπως αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο της Γένεσης. Η Καμπάλα αναπτύσσει σχετικά με τα ονόματα των Σεφιρότ και τις αποχρώσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των gematria (αριθμητικές τιμές), προκειμένου να επιτευχθεί η κατανόηση αυτών των εκπορεύσεων από την ουσία του Θεού.

Κατηγορία: Sefirah:
Υπερ-συνειδητό 1 Keter - "Στέμμα"
Συνειδητή νόηση 2 Chochmah - "Σοφία"

3 Binah - "Κατανόηση"

Συνειδητή συναισθήματα (Πρωτογενή συναισθήματα:)

4 Κεσέδ - "Καλοσύνη"

5 Gevurah - "Σοβαρότητα"

6 Tiferet - "Η Ομορφιά"

(Δευτερογενή συναισθήματα:)

7 Netzach - "Αιωνιότητα"

8 Hod - "Μεγαλείο"

9 Yesod - "Θεμέλιο"

(Το σκάφος να φέρει δράσης:)

10 Malchut - "Βασιλεία"

Κατηγορία: Αριστερά Του Άξονα Μέση Άξονα Σωστό Άξονα
Συνειδητή νόηση 2 Binah - "Κατανόηση"

3 Daat - "Η Γνώση"

1 Chochmah- "Σοφία"
Συνειδητή συναισθήματα

(Πρωτογενή συναισθήματα)

5 Gevurah - "Σοβαρότητα"

6 Tiferet - "Η Ομορφιά"

4 Κεσέδ - "Καλοσύνη"
(Δευτερογενή συναισθήματα) 8 Hod- "Δόξα"

9 Yesod - "Θεμέλιο"

10 Malchut - "Βασιλεία"

7 Netzach - "Αιωνιότητα"

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Keter - "Στέμμα" Θεία Βούληση για δημιουργία/Άπειρο Φως του Δημιουργού/το εβραϊκό όνομα του Θεού "Ehyeh Asher Ehyeh-Είμαι αυτό που Είμαι"
 • Chochmah - "Σοφία": Η Πρώτο απεριόριστη λάμψη μια ιδέα πριν τους περιορισμούς/αρσενικό φως/Θεϊκή Πραγματικότητα/πρώτη αποκάλυψη/δημιουργία από την ανυπαρξία
 • Binah - "Κατανόηση": η άπειρη λάμψη Chochmah έφερε στο σκάφος κατανόηση για να κατανοήσουν το εύρος και το βάθος/γυναικείο σκάφος που γεννά τα συναισθήματα/λόγος/η κατανόηση φέρνει teshuva επιστρέψουν στον Θεό
 • Daat - "η Γνώση": Κεντρικό μέλος της ενότητας των 10 sefirot, που ονομάζεται επίσης το Δέντρο της Ζωής.[εκκρεμεί παραπομπή]
 • Κεσέδ - "Καλοσύνη": Αγάπη και χαρά/ δωρεάν παροχή/αγάπη του Θεού/εμπνευσμένο όραμα
 • Gevurah - "Σοβαρότητα": Δύναμη/απόφαση/πρόθεση/απόκρυψη/δέος του Θεού
 • Tiferet - "Ομορφιά": Συμμετρία/ισορροπία μεταξύ Κεσέδ και Gevurah/συμπόνια
 • Netzach - "Αιωνιότητα": το "διηνεκές", η "νίκη" ή η "αντοχή"
 • Hod - "Μεγαλείο": η Απόσυρση/Παράδοση/ειλικρίνεια
 • Yesod - "Ίδρυμα": Σύνδεση με την ολοκλήρωση της εργασίας/εξ ολοκλήρου θυμόμαστε/συνεκτική γνώση
 • Malchut - "Βασιλεία": Θηλυκό δοχείο για την έγκυο ανατροφή του αρσενικού/φώτα του συναισθηματικού sefirot σε δράση/γίνεται το Keter πηγή για κάθε μεταγενέστερο χαμηλότερο επίπεδο στην Δημιουργία/ολοκλήρωση/πραγματοποίηση του θείου Σχεδίου.
Το Yosher-Όρθια διαμόρφωση των 10 sefirot, τοποθετημένα σε 3 στήλες

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Το Σέφερ Yetzirah το βιβλίο της δημιουργίας: θεωρία και πράξη, μετάφραση και εξήγηση υπό Aryeh Kaplan (1997). Ο Σάμιουελ Weiser, Inc. (ISBN 0-87728-855-0)
 • Το Μπαχρ, μεταφράστηκε από Aryeh Kaplan (1995). Aronson. (ISBN 1-56821-383-2)
 • Η Μυστική Καββάλα, Dion Fortune (Αρχικά δημοσιεύθηκε: Λονδίνο, Williams & Norgate Το 1935 * Αναθεωρημένη έκδοση δημοσιεύτηκε το 2000 από Κόκκινα Ρόδα/Weiser, LLC) (ISBN 1-57863-150-5)
 • Qabalistic Έννοιες: το να Ζω το Δέντρο, William G Γκρι (1997). Ο Σάμιουελ Weiser, Inc. (ISBN 1-57863-000-2)
 • Η Μυστική Διδασκαλία Όλων των Ηλικιών από Manly P. Hall (οκτώβριος 27, 2003). Tarcher. (ISBN 1-58542-250-9)
 • Το Decad της Δημιουργίας από τον Aaron Leitch (Εφημερίδα των Δυτικών Μυστήριο, Παράδοση, http://www.jwmt.org/v2n13/doc.html)
 • Μυστικιστικές Έννοιες Chassidism: Μια Εισαγωγή στην Καμπάλα Έννοιες και Δόγματα, Τζέικομπ Immanuel Schochet (3η έκδοση 1998). Kehot. (ISBN 0826604129)
 • Στην Καμπάλα και το Συμβολισμό, Γηρσώμ Scholem (1996). Schocken. (ISBN 0-8052-1051-2)