Σεμπάδ Β΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεμπάδ Β΄ της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Սմբատ Բ (Αρμενικά)
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος989
Ανί
ΘρησκείαΑρμενική Αποστολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΑσώτιος Γ΄ της Αρμενίας και Khosrovanuysh
ΑδέλφιαΓεώργιος Α΄ του Λορί
Γκαγκίκ Α΄ της Αρμενίας
ΟικογένειαBagratid dynasties
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σμπατ/Συμβάτιος Β΄, αρμενικά: Սմբատ Բ Տիեզերակալ‎‎ Smbat II Παντοκράτωρ, (απεβ. 989) από τον Οίκο των Βαγρατιδών ήταν βασιλιάς της Αρμενίας από το 977 έως το 989. Ήταν γιος τού Ασώτ Γ΄, τον οποίο διαδέχθηκε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σμπατ Β΄ στέφθηκε βασιλιάς την ίδια ημέρα του τέλους τού πατέρα του. [1] Κυβέρνησε από την πόλη Ανί, την οποία οχύρωσε. Συγκεκριμένα διέταξε την ανέγερση τείχους γύρω από το Ανί, κτίζοντας επίσης πύργους και οχυρώσεις για την προστασία της πόλης από τον βορρά ως τη δύση. Ξεκίνησε την κατασκευή του καθεδρικού ναού του Ανί. Η βασιλεία του ήταν γενικά μία περίοδος ειρήνης, που διαταράχθηκε μόνο από τη σύγκρουση μεταξύ του Σμπατ Β΄ και του θείου του Mουσέγκ στο Καρς. Ο τελευταίος σε 982 υποκίνησε τον εμίρη του Aζερμπαϊτζάν, Aμπούλ-Χαϊτζά των Σαλαριδών, να καταλάβει το Ντβιν, να επιτεθεί σε περιοχές τού Σμπατ Β΄ και να απαιτήσει να πληρώνει ο Σμπατ Β΄ φόρο υποτέλειας. [2] Αυτή η κατάσταση πραγμάτων τερματίστηκε γρήγορα, όταν ο Aμπούλ-Χαϊτζά συνελήφθη από τον Aμπού Ντουλάφ, τον μουσουλμάνο εμίρη του Γκογκτ(ά)ν. Ο Σμπατ Β΄ σύναψε ειρήνη με τον Aμπού Ντουλάφ, που άφησε τον εμίρη να έχει τον έλεγχο του Ντβιν και τού Γκογκτ(ά)ν. [3] Ο Σμπατ Β΄ ξεκίνησε τη διαμάχη με την Αρμενική Εκκλησία, όταν νυμφεύτηκε την ανιψιά του (κόρη της αδελφής του), στην οποία η Εκκλησία αντιτάχθηκε σθεναρά. [4]

Ο βασιλιάς Σμπατ Β΄ απεβίωσε και τάφηκε στο Ανί το 989, [5] ενώ ο αρχιτέκτονας Τρντατ, με εντολή του βασιλιά, είχε αρχίσει να θέτει τα θεμέλια του καθεδρικού ναού του Ανί. Αυτό το κτίριο στέκεται ακόμη και σήμερα και με το μοναδικό του στυλ και την απλή διακόσμηση θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Αρμενικής αρχιτεκτονικής. Καθώς δεν είχε άρρενες απογόνους, ο Σμπατ Β΄ είχε διάδοχο τον αδελφό του Γκαγκίκ Α΄.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Garsoïan, Nina G. (1997). "The Independent Kingdoms of Medieval Armenia," in The Armenian People From Ancient to Modern Times, Volume I: The Dynastic Periods: From Antiquity to the Fourteenth Century, ed. Richard G. Hovannisian. New York: St. Martin's Press, p. 179.
  2. Ter-Ghewondyan, Aram N. (1976). The Arab Emirates in Bagratid Armenia. Trans. Nina G. Garsoïan. Lisbon: Calouste Gulbenkian Foundation, pp. 100-01.
  3. Arakelyan, "The Bagratuni Kingdom from the Late Tenth to the Early Eleventh Centuries," p. 129.
  4. Arakelyan, "The Bagratuni Kingdom from the Late Tenth to the Early Eleventh Centuries," pp. 133-34.
  5. Manuk-Khaloyan, Armen, "In the Cemetery of their Ancestors: The Royal Burial Tombs of the Bagratuni Kings of Greater Armenia (890-1073/79)," Revue des Études Arméniennes 35 (2013), pp. 149, 174.
Προκάτοχος
Ασώτιος Γ΄ της Αρμενίας
βασιλιάς της Αρμενίας
977 - 989
Διάδοχος
Γκαρίγκ Α΄ της Αρμενίας