Σβάστικα (μυθιστόρημα του Τανιζάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σβάστικα
ΣυγγραφέαςΤζουνίτσιρο Τανιζάκι
ΓλώσσαΙαπωνικά
Ημερομηνία δημοσίευσηςΑπριλίου 1931
Μορφήμυθιστόρημα
Πρώτη έκδοσηKaizōsha

Η Σβάστικα, που δημοσιεύτηκε αρχικά στην Ιαπωνία με τον τίτλο Manji, είναι μυθιστόρημα του Ιάπωνα συγγραφέα Τζουνιτσίρο Τανιζάκι. Το βιβλίο γράφτηκε σε συνέχεια μεταξύ των ετών 1928 και 1930 για λογαριασμό του λογοτεχνικού περιοδικού Kaizō. Πρόκειται για το τελευταίο από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του Τανιζάκι που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει ως κεντρικό του θέμα μια τετράπλευρη αμφιφυλόφιλη ερωτική σχέση μεταξύ κατοίκων της Οσάκα που προέρχονται από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις.

Το μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα από τη Χριστίνα Φακίνου και κυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.[1]

Τίτλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιαπωνικός τίτλος, Manji, αναφέρεται στην τετράπλευρη βουδιστική σβάστικα, η οποία αποτελεί το σύμβολο των τεσσάρων εραστών. Ο αντίστοιχος αγγλικός τίτλος (Κινούμενη άμμος, αγγλικά: Quicksand) αναφέρεται στον καταστροφικό κύκλο της εμμονής και της ζήλιας τον οποίο αντιμετωπίζουν οι τέσσερις βασικοί χαρακτήρες στη διάρκεια της ιστορίας.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία αφηγείται η Σονόκο Κακιούσι, μια νεαρή γυναίκα από την Οσάκα. Στην αρχή του μυθιστορήματος, η Σονόκο ζει άνετα με τον σύζυγό της, τον Κοτάρο, και παρακολουθεί μαθήματα τέχνης σε μια τοπική σχολή για γυναίκες. Στη σχολή, όμως, έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι η Σονόκο έχει συνάψει μια λεσβιακή σχέση με μια άλλη σπουδάστρια, την όμορφη νεαρή Μιτσούκο. Η Σονόκο έλκεται από τη Μιτσούκο, αν και μετά βίας τη γνωρίζει, και προχωρά στη δημιουργία φιλίας μαζί της. Λίγο μετά τη γνωριμία τους, προσκαλεί τη Μιτσούκο στο σπίτι της για να ποζάρει γυμνή έτσι ώστε να τη ζωγραφίσει. Η Μιτσούκο συμφωνεί, αλλά επιμένει να ποζάρει σκεπασμένη με ένα σεντόνι. Η σεξουαλική ένταση μεταξύ των δύο γυναικών κορυφώνεται, όταν η Σονόκο σκίζει το σεντόνι, επισφραγίζοντας έτσι τον έρωτά της. Οι δυο τους ξεκινούν μια φλογερή ερωτική σχέση.

Τα πράγματα περιπλέκονται με την άφιξη του Γουατανούκι Εϊτζίρο, του πάλαι ποτέ αρραβωνιαστικού της Μιτσούκο. Η θηλυπρεπής και ανίκανος Γουατανούκι αποκαλύπτει ότι η Μιτσούκο είχε σκοπό να τον παντρευτεί, αλλά τώρα αρνείται αν εκείνος δεν επιτρέψει να συνεχιστεί η σχέση της με τη Σονόκο. Η Σονόκο αρχίζει να αισθάνεται ότι η Μιτσούκο τους χειραγωγούσε και τους δύο, αλλά είναι πολύ βυθισμένη στον έρωτά της - την κινούμενη άμμο του αγγλικού τίτλου - για να υποχωρήσει. Στο μεταξύ, ο σύζυγος της Σονόκο, ο Κοτάρο, έχει προσέξει τον έρωτα της γυναίκας του για τη Μιτσούκο. Προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στη σχέση τους, αλλά η Σονόκο δεν θα αποθαρρυνθεί. Μετά από μερικές τυχαίες συναντήσεις, ο Κοτάρο καταλαβαίνει ότι ελκύεται και ο ίδιος από τη Μιτσούκο και προσπαθεί να την πλησιάσει. Ένα βράδυ που κοιμούνται και οι τρεις μαζί στο κρεβάτι, η Σονόκο ξυπνά και βρίσκει τον Κοτάρο να κάνει έρωτα με τη Μιτσούκο. Γνωρίζοντας ότι το τρίο τους είναι καταδικασμένο, η Σονόκο, ο Κοτάρο και η Μιτσούκο συνάπτουν ένα σύμφωνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με το οποίο θα αυτοκτονήσουν με με δηλητηριασμένο υπνωτικό σε μορφή σκόνης. Στην πορεία, ωστόσο, η Σονόκο ξυπνά, συνειδητοποιώντας ότι ο Κοτάρο και η Μιτσούκο δεν έχουν βάλει δηλητήριο στη δική της δόση, γεγονός που αποτελεί την εσχάτη προδοσία από πλευράς τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΤΙΤΛΟΣ – Βιβλιοnet» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  2. Buruma, Ian (February 13, 1994). «Fatal Attractions». The New York Times. https://www.nytimes.com/1994/02/13/books/fatal-attractions.html. Ανακτήθηκε στις November 10, 2009.