Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σαύρα Χίλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαύρα Χίλα
Η σαύρα Χίλα
Η σαύρα Χίλα
Κατάσταση διατήρησης

Προ Απειλής (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ερπετά (Reptilia)
Τάξη: Φολιδωτά (Squamata)
Υπεροικογένεια: Βαρανοειδή (Varanoidea)
Οικογένεια: Ηλοδερματίδες Helodermatidae
Γένος: Ηλόδερμα Heloderma
Είδος: H. suspectum
Διώνυμο
Heloderma suspectum (Ηλόδερμα το ύποπτο)
Cope, 1869
Υποείδη
  • H. s. suspectum
  • H. s. cinctum

Η σαύρα Χίλα (Heloderma suspectum - Ηλόδερμα το ύποπτο) πήρε το όνομά της από την λεκάνη του ποταμού Χίλα που ζουν πολλές από αυτές. Είναι η μεγαλύτερη σαύρα στις ΗΠΑ, με μήκος μέχρι 60 εκατοστά, και διαθέτει θανατηφόρο δηλητήριο. Από τα 3.000 είδη σαυρών που υπάρχουν μόνο η Χίλα και η μεξικάνικη χονδρωτή σαύρα είναι δηλητηριώδη.

Η Χίλα ζει στις ξηρές ερήμους της Βορείου Αμερικής. Η κατοικία της είναι πάντα υπόγεια και ζει σε τρύπες τις οποίες έχει σκάψει η ίδια ή τις έχει πάρει από άλλα ζώα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους σε μια τρύπα στην άμμο ή μέσα σε μια σήραγγα στο έδαφος. Τα αυγά έχουν οβάλ σχήμα και δερματώδη υφή, οι μητέρες τα εγκαταλείπουν. Τα αυγά ανοίγουν την άνοιξη. Όταν βγαίνουν από τα αυγά, οι μικρές σαύρες είναι ήδη πολύχρωμες και έχουν μήκος περίπου 15 εκ., όταν ενηλικιωθούν ύστερα από 2 περίπου χρόνια έχουν το τριπλάσιο μήκος. Οι Χίλα συνήθως τρέφονται με κρέας αλλά μπορούν να τραφούν και με ό,τι βρουν στο έδαφος. Τα αυγά είναι η αγαπημένη τους τροφή αλλά τρέφονται επίσης με ποντίκια, σαύρες, βατράχους και έντομα. Το δέρμα της Χίλα είναι πολύχρωμο και έχει πορτοκαλί, ροζ και κίτρινες κηλίδες. Αν κάποιος θηρευτής την εντοπίσει στο έδαφος, αυτά τα χρώματα τον προειδοποιούν να μείνει μακριά. Τα κοφτερά της νύχια είναι επίσης δυνατά για να σκάβουν τις σήραγγες. Για τον πληθυσμό των Χίλα υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις και κυμαίνονται στις 360 - 400 Χίλα σε όλο τον κόσμο. Οι σαύρες Χίλα απειλούνται από την καταστροφή των βιοτόπων τους και από το παράνομο εμπόριό τους.

  1. Hammerson, G.A., Frost, D.R. & Gadsden, H. (2007). Heloderma suspectum στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 12 Μαρτίου 2014.
  • Andrea Mills (2005). Ζώα που κινδυνεύουν μας περιγράφουν τη ζωή τους. Εκδόσεις Πατάκη. ISBN 960-16-1546-6.