Σαχάτζα Γιόγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σαχάτζα Γιόγκα συγκαταλέγεται στην κατηγορία "θρησκευτικό κίνημα", ωστόσο όσοι την εφαρμόζουν την βλέπουν σαν μέθοδο διαλογισμού, και τρόπο ζωής. Ιδρύτρια του κινήματος είναι η Σρι Μάτατζι Νίρμαλα Ντέβι. Σήμερα, η Σαχάτζα Γιόγκα λειτουργεί σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως. Είναι πάντα δωρεάν, μιας και η πνευματικότητα και η Αυτογνωσια είναι δικαίωμα όλων, και κανείς δεν μπορεί να πληρώσει για αυτό που δικαιωματικά του ανήκει.

Σαχάτζα σημαίνει έμφυτο, αυθόρμητο, και Γιόγκα σημαίνει ένωση. Αυτή η "Αυθόρμητη Ένωση" λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με τη Σαχάτζα Γιόγκα, μέσα από μία διαδικασία που καλείται "Αυτογνωσία". Με αυτή τη μέθοδο, ο αναζητητής της αλήθειας ξεκινάει το ταξίδι του στην πνευματικότητα με την αφύπνιση μιας ενέργειας που υπάρχει κοιμησμένη στο Ιερό Οστό και λέγεται Κουνταλίνη. Η διαδικασία αυτή γίνεται αυθόρμητα και ονομάζεται Αυτογνωσία. Η Αυτογνωσία μπορεί να επαληθευτεί με την αίσθηση μιας δροσερής αύρας στις παλάμες και πάνω από το κεφάλι.

Η Αυτογνωσία σύμφωνα με τη Σαχάτζα Γιόγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν δοθεί πολλές ονομασίες σ’ αυτό το εσωτερικό ξύπνημα το οποίο είναι και ο στόχος όλων των θρησκειών και πνευματικών παραδόσεων του κόσμου: Αυτογνωσία, Δεύτερη Γέννηση, Φώτιση. Απελευθέρωση, Μόκσα ή Σατόρι. Αυτή η γνώση είναι πανάρχαιη, αλλά για πολύ καιρό ήταν διαθέσιμη μόνο σε λιγοστές ψυχές μιας και ήταν πολύ δύσκολο κανείς να λάβει την Αυτογνωσία του. Οι άνθρωποι κρατούσαν μυστική αυτή τη γνώση, η οποία μεταφερότανε από τους διδασκάλους (γκουρού) στους μαθητές τους. Στη σημερινή εποχή, μέσα από τη Σαχάτζα (αυθόρμητη) Γιόγκα (ένωση με τον Αληθινό Εαυτό) αυτή η εμπειρία επιτυγχάνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και είναι διαθέσιμη στο καθένα για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρώπινης πνευματικότητας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. https://web.archive.org/web/20080113121758/http://www.sahajayogahellas.org/

2. http://www.sahajayoga.org/

3. Shri Mataji Nirmala Devi, (1997) Meta Modern Era, (Vishwa Nirmala Dharma) ISBN 8186650059

4. de Kalbermatten, Gregoire (2003) The Third Advent (New York: daisyamerica, 2003; Melbourne: Penguin Australia, 2004; Delhi: Penguin India, 2004) ISBN 1-932406-07-7