Σαραμπάντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο όρος σαραμπάντα (ιτ. sarabanda, γαλλ. sarabande) αναφέρεται σε χορό του 16ου αιώνα, και στη μουσική αποτελεί συχνά (αλλά όχι απαραίτητα) μέρος της σουίτας. Ο ρυθμός της είναι τρίσημος (σε τέταρτα ή μισά), με χαρακτηριστικό της στοιχείο τον τονισμό της δεύτερης κίνησης (άρση)· συχνά οι δύο τελευταίες κινήσεις του κάθε μέτρου είναι δεμένες, ενώ πιστεύεται ότι ο ρυθμός αντιστοιχεί στα βήματα του χορού.

Ο χαρακτηριστικός ρυθμός της Σαραμπάντας

Η πρώτη αναγωγή στη σαραμπάντα γίνεται το 1539, στην Κεντρική Αμερική, σε ένα ποίημα του Fernando Guzmán Mexía, όπου αναφέρεται ο χορός zarabanda[1]. Οι ισπανικές αποικίες γρήγορα την υιοθέτησαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ισπανία, όπου και το 1583 απαγορεύτηκε καθώς θεωρείτω άσεμνη· η εν λόγω απαγόρευση αναφέρεται σε αρκετά κείμενα της εποχής, συμπεριλαμβανομένων και γραπτών του Θερβάντες και του Λόπε δε Βέγα.[2]

Στην εποχή του Μπαρόκ, η σαραμπάντα γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής και προσλαμβάνει τη θέση της στη σουίτα. Γνωστό παραδείγμά της είναι και το ανώνυμο κομμάτι La Folia, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς συνθέτες, όπως τον Αλόνσο Μουδάρα (1536), τον Μαρέν Μαραί (1706) και τον Αρκάντζελο Κορέλλι.[3] Η σαραμπάντα από την Σουίτα σε Ρε ελάσσονα (HWV 437) για τσέμπαλο του Χαίντελ αποτελεί παραλλαγή του ως άνω κομματιού, ενώ περίφημες θεωρούνται και οι σαραμπάντες από τις Σουίτες για βιολοντσέλο του Μπαχ.

Με την αναβίωση της προκλασικής μουσικής περί τα τέλη του 19ου αιώνα, η σαραμπάντα επανεμφανίζεται σε έργα του Κλωντ Ντεμπυσσύ, του Ερίκ Σατί, αλλά και του Μπέντζαμιν Μπρίτεν ("Απλή Συμφωνία").

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Richard Hudson: "Sarabande", New Grove Online (subscription access)». Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2006. 
  2. Richard Hudson and Meredith Ellis Little, "Sarabande: 1. Early Development to c1640", The New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition, edited by Stanley Sadie and John Tyrrell (London: Macmillan Publishers; New York: Grove's Dictionaries of Music and Musicians, 2001).
  3. Giuseppe Gerbino and Alexander Silbiger, "Folia", The New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition, edited by Stanley Sadie and John Tyrrell (London: Macmillan Publishers, 2001); Elaine Sisman, "Variations, §3: Variation Types", The New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition, edited by Stanley Sadie and John Tyrrell (London: Macmillan Publishers, 2001).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wikisource-logo.svg
Η Βικιθήκη έχει το κείμενο της Encyclopædia Britannica, 11η έκδοση (1911), για το λήμμα Saraband.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sarabande της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).