Σαν Χούστο (Μπουένος Άιρες)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°41′S 58°33′W / 34.683°S 58.550°W / -34.683; -58.550

Σαν Χούστο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σαν Χούστο
34°41′0″S 58°33′0″W
ΧώραΑργεντινή
Διοικητική υπαγωγήΠαρτίδο Λα Ματάνσα
Ίδρυση25  Δεκεμβρίου 1856
Έκταση15,13 km²[1]
Υψόμετρο26 μέτρα
Πληθυσμός136.604 (2010)[2]
Τηλ. κωδ.11[3]
Ζώνη ώραςUTC−03:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σαν Χούστο (ισπανικά: San Justo‎‎) είναι πόλη και έδρα του Παρτίδο (κομητεία) Λα Ματάνσα, στην επαρχία Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Το Σαν Χούστο είναι μια σχετικά ευημερούσα πόλη με ποικίλους εμπορικούς και πολιτιστικούς πόρους. Η στρατηγική του θέση στην Εθνική Οδό 3 και την Επαρχιακή Οδό 4 (η περιφερειακή οδός του Μπουένος Άιρες), την καθιστούν από τις πιο δραστήριες, για το μέγεθός της, στην κομητεία.

Ο Πέδρο Μπονιφάσιο Παλάσιος, Αργεντινός ποιητής, γεννήθηκε στο Σαν Χούστο, και ένας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του με το ψευδώνυμο Almafuerte.[4]

Στην πόλη βρίσκεται η Αερολέσχη της Αργεντινής (ICAO: SADS).[5]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δικαστής Λίνο Λάγος έκανε τις πρώτες αιτήσεις το 1852 για τη γη που χρειαζόταν για την ίδρυση μιας πρωτεύουσας στη Λα Ματάνσα. Ωστόσο, η γη δεν παραχωρήθηκε μέχρι το 1856. Ο Χοσέ Γκορχς, εκπροσωπώντας τους κληρονόμους του Χούστο Βιγιέγκας, πρότεινε να γίνει η ίδρυση στις εκτάσεις που κατείχαν και ήταν πρόθυμος να τις δωρίσει στην κοινότητα.[6]

Εκεί θα έχτιζαν έναν δήμο, μια εκκλησία, ένα σχολείο και μια διεύθυνση ασφαλείας. Τα οικόπεδα που παραδόθηκαν περιλάμβαναν επίσης εκτάσεις για την κατασκευή ενός νεκροταφείου, μιας αγοράς και μιας οικιστικής περιοχής. Στις 25 Δεκεμβρίου 1856, η πόλη ιδρύθηκε σε γη που επιτάχθηκε από τον Χούστο Βιγιέγκας, έναν επιφανή γαιοκτήμονα- κατόπιν αιτήματος των κληρονόμων του Χούστο Βιγιέγκας, η πόλη ονομάστηκε Σαν Χούστο.[6]

Ο Μελχόρ Ρομέρο ήταν υπεύθυνος για την οριοθέτηση του χωριού, το οποίο εγκρίθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1857 από το Τμήμα Τοπογραφίας της Επαρχίας, περιοριζόμενο έτσι σε μια τετραγωνική λεύγα. Το κέντρο της πόλης χτίστηκε σε ισπανική αποικιακή μορφή, με ένα πάρκο και το δημαρχείο, την εκκλησία, την τράπεζα και το αστυνομικό τμήμα σε κάθε μία από τις πλευρές του.

Η οικονομία βασιζόταν κυρίως στην κτηνοτροφία και τη γεωργική δραστηριότητα, με επικρατέστερη την παραγωγή σιτηρών. Μετά το 1852 υπήρξαν ορισμένες αλλαγές όσον αφορά την κτηνοτροφική δραστηριότητα, όπως η εκτροφή βοοειδών που εκτοπίστηκε από την παραγωγή μαλλιού (που κυριαρχούσε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα).[6]

Κοινωνία και Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεωφόρος Αριέτα

Το Σαν Χούστο έγινε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950. Η πόλη, ωστόσο, υπέστη την απώλεια σημαντικού μέρους της βιομηχανικής της βάσης μετά το 1980. Οι παραγκουπόλεις (που στην Αργεντινή ονομάζονται villas miserias) κατακλύζουν πολυάριθμα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα στην πόλη, ιδίως στο δυτικό τμήμα της, αν και πρόσφατα ενισχύθηκαν οι προσπάθειες για δημόσια στέγαση, μια διαδικασία αναζωογόνησης που υποβοηθήθηκε από την επιστροφή πολλών βιομηχανικών και χονδρεμπορικών εργοδοτών. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο Σαν Χούστο περιλαμβάνουν μια χαλυβουργία της Acindar, την Eternit που κατασκευάζει δομικά υλικά, τη χαρτοβιομηχανία Papelera Tucumán και ένα πρώην εργοστάσιο μηχανημάτων Siam di Tella που αγοράστηκε το 1986 από τον όμιλο Pérez Companc.[7] Η πόλη συνέχισε να αναπτύσσεται και, καθώς λιγότερο από το 20% ζει σε υποβαθμισμένες κατοικίες, τα περισσότερα από τα 36.000 νοικοκυριά της ζουν σε γειτονιές της μεσαίας τάξης.[8]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γυναικεία Χορωδία του Σαν Χούστο

Οι κάτοικοι του Σαν Χούστο επωφελούνται από πολυάριθμα σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι ίσως το σχολείο "Almafuerte", ένα βραβευμένο δημόσιο σχολείο, και το ενοριακό σχολείο του Σαν Χούστο.

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Λα Ματάνσα βρίσκεται στο Σαν Χούστο και αποτελεί πλέον κορυφαίο κέντρο εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.lamatanza.gov.ar/matanza.
  2. www.estadistica.ec.gba.gov.ar/dpe/images/Poblaci%C3%B3n_4.pdf.
  3. www.argentina.gob.ar/pais/codigo-telefonia.
  4. «Biografia de Almafuerte [Pedro Palacios]». www.biografiasyvidas.com. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  5. «SADS - San Justo [Aeroclub Argentino], B, AR - Airport - Great Circle Mapper». www.gcmap.com. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «Municipio de La Matanza - Corazon de La Provincia - La Matanza». www.lamatanza.gov.ar. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  7. «Siam renace en mayo de 2013». Tiempo Argentino. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  8. «Provincia de Buenos Aires, Censo 2001». INDEC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]