Σακκοφάρυγγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σακκοφάρυγγας
Το είδος Saccopharynx ampullaceus σε εικόνα του 1896
Το είδος Saccopharynx ampullaceus σε εικόνα του 1896
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordate)
Υπερομοταξία: Οστεϊχθύες (Osteichthyes)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Εγχελυόμορφα (Anguilliformes)
Οικογένεια: Σακκοφαρυγγίδες (Saccopharyngidae)
Γένος: Σακκοφάρυγγας
(Saccopharynx)

Mitchill, 1824

Ο σακκοφάρυγγας (λατινική και επιστημονική ονομασία Saccopharynx, από τις ελληνικές λέξεις σάκκος και φάρυγξ) είναι γένος ψαριών που ανήκει στην τάξη των χελιών (εγχελυόμορφα) και ζει σε μεγάλα βάθη των ωκεανών. Αποτελεί το μοναδικό γένος σε δική του, ξεχωριστή οικογένεια, τις σακκοφαρυγγίδες (Saccopharyngidae). Οι σακκοφάρυγγες έχουν μεγάλο στόμα, ελαστικό στόμαχο και μακρόστενο σώμα που δεν καλύπτεται από λέπια. Εξελικτικώς συμπεραίνεται ότι θα πρέπει να ανήκουν και σε μια ξεχωριστή υπόταξη ή και τάξη (όπως πρότεινε ο Poulsen το 2018), τα «σακκοφαρυγγοειδή» ή «σακκοφαρυγγόμορφα» (Saccopharyngoidei / saccopharyngiforms), που περιλαμβάνει και άλλα είδη ψαριών με ασυνήθιστη μορφή, συναντώμενα σε μικρότερα βάθη.

Οι σακκοφάρυγγες έχουν γενικώς μαύρο χρώμα και μπορούν να φθάσουν σε μήκος μέχρι και τα 2 μέτρα. Συναντώνται σε βάθη περίπου 1.800 μέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό.[1] Στο άκρο της ουράς τους υπάρχει ένα βολβοειδές όργανο που εκπέμπει φως με το φαινόμενο της κρυοφωταύγειας. Η πιθανότερη χρήση αυτού του οργάνου είναι ως δέλεαρ για να προσελκύει το ψάρι τη λεία του, όπως και στα λοφιόμορφα ψάρια.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα αναγνωρίζονται γενικώς δέκα είδη στο γένος Saccopharynx, τα εξής[2]:


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Böhlke, Eugenia B.· Böhlke, James E.· Leiby, Mark M.· McCosker, John E.· Bertelsen, E.· Robins, Catherine H.· Robins, C. Richard· Smith, David G.· Tighe, Kenneth A. (1989). Orders Anguilliformes and Saccopharyngiformes: Part 9, Volume 1. Yale University Press. ISBN 978-1-933789-19-4. JSTOR j.ctvbcd0dm. 
  2. Η οικογένεια Saccopharyngidae στη FishBase, Δεκέμβρ. 2019