Λοτφ Αλί Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λοτφ Αλί Χαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1769[1][2]
Malayer
Θάνατος1794[1][2]
Σιράζ
Αιτία θανάτουβασανιστήριο
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Τόπος ταφήςΤεχεράνη
Χώρα πολιτογράφησηςΙράν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΤζαφάρ Χαν
ΟικογένειαΔυναστεία των Ζαντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣάχης (1789–1794)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λοτφ Αλί Χαν, περσικά: لطفعلی‌خان زند‎, (π. 1769 – 1794 ) ήταν ο τελευταίος σάχης της δυναστείας των Ζαντ. Κυβέρνησε από το 1789 έως το 1794.

Πρώιμη ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λοφτ Αλί Ζαντ με τον υπουργό του Mιρζά Χοσεΐν.

Λίγο μετά την ανάληψη τού τίτλου του, ο κύριος αντίπαλος τού Λοτφ Αλί Χαν, ο Αγά Μοχάμαντ Χαν της δυναστείας των Κατζάρ, βάδισε νότια προς το Σιράζ. Οι δύο στρατοί τους συναντήθηκαν έξω από την πόλη, σε μία μάχη στην οποία ο Αγά Μοχάμαντ Χαν επικράτησε, χρησιμοποιώντας καμήλες για να τρομάξει τα άλογα τού Ζαντ στο πεδίο της μάχης. Παρά την ήττα αυτή, ο ηγέτης των Ζαντ μπόρεσε να κρατήσει το Σιράζ, έως ότου οι δυνάμεις των Κατζλαρ αποσύρθηκαν στην Τεχεράνη.

Το επόμενο έτος 1790, ο Λοτφ Αλί Χαν οδήγησε τις δυνάμεις του εναντίον τού κυβερνήτη τού Κερμάν, ο οποίος είχε αρνηθεί να εμφανιστεί αυτοπροσώπως, για να αναγνωρίσει τον ηγέτη του Ζαντ. Αυτή η εκστρατεία απέτυχε λόγω των σκληρών χειμερινών συνθηκών, που οδήγησαν στην απώλεια μεγάλου αριθμού ανδρών.

Το 1791 ο Λοτφ Αλί Χαν παρέλασε για να αποκαταστήσει τον έλεγχό του στο Ισπαχάν. Είχε γίνει όλο και πιο καχύποπτος για την πίστη του Χατζί Ιμπραΐμ, του καλαντάρ τού Σιράζ. Ως αποτέλεσμα, πήρε μαζί του και τον γιο τού καλαντάρ. Μόλις ο στρατός τού Ζαντ έφυγε από την πόλη, ο Χατζί Ιμπραΐμ έβαλε τους υπόλοιπους αξιωματικούς τού Ζαντ να συλλάβουν και να ειδοποιήσουν τον αδελφό του, μέλος τού στρατού τού Λοτφ Αλί, ότι η πόλη ήταν τώρα υπό τον έλεγχό του. Ακολούθησε ανταρσία και ο Λοτφ Αλί και αρκετές εκατοντάδες πιστοί στρατιώτες κατέφυγαν πίσω στο Σιράζ, όπου βρήκαν τις πύλες φραγμένες εναντίον τους. Φοβούμενοι αντίποινα εναντίον των οικογενειών τους, που ήταν κλειδωμένες μέσα στις πύλες, οι περισσότεροι άνδρες τού Λοτφ Αλί τον εγκατέλειψαν.

Ήττα τού Λοφτ Αλί Χαν από τον Aγκά Μοχάμαντ Χαν: η πόλη Σιράζ στο βάθος. Φύλλο από το Σαχανσαχναμέ τού Φαθ Αλί Χαν Σαμπά, με ημερομηνία 1810.

Αιχμαλωσία και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μινκρογραφία πορτρέτο τού Λοφτ Αλί Χαν στο Εθνικό Μουσείο τού Ιράν, τού 18ου αι.

Τελικά, ο Λοτφ Αλί Χαν προδόθηκε από τον ηγεμόνα τού Μπαμ, που φοβόταν ότι ο αδελφός του είχε πέσει στα χέρια των Κατζάρ στο Kερμάν. Ο Λοφτ Αλί Χαν συνελήφθη αμέσως μετά, κοντά. Σύμφωνα με το μύθο, ο Λοφτ Αλί Χαν πολέμησε μόνος του 14 άνδρες για δύο ολόκληρες ώρες πριν πέσει.

Ο τελευταίος από τους ηγεμόνες των Ζαντ παραδόθηκε τελικά στον Αγά Μοχάμαντ Χαν Κατζάρ, ο οποίος περίμενε πολύ καιρό να εκδικηθεί τον αρχαίο αντίπαλό του. «Η σελίδα της ιστορίας θα λερωθεί από μία επίδειξη της ταπεινότητας, που προσφέρθηκε στον βασιλικό αιχμάλωτο. . ." [3] Αναφέρεται ότι ο Λοφτ Αλί Χαν τυφλώθηκε. Ο Λοτφ Αλί Χαν φυλακίστηκε και βασανίστηκε στην Τεχεράνη, προτού πνιγεί μέχρι θανάτου στα τέλη του 1794.

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Γαλλικά) Encyclopædia Universalis. Encyclopædia Britannica Inc.. lotf-ali-khan-1769-1794. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Lotf-Ali-Khan-Zand. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Malcolm, John, The History of Persia, Vol. II, Part 1,1829

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Perry, John R., Karim Khan Zand A History of Iran 1747–1779 ,(ISBN 0-226-66098-2), Παν. of Chicago Press, 1979, σσ. 299–301
  • Mostafa, Abdollah, The Administrative and Social History of the Qajar Period Vol. 1 ,(ISBN 1-56859-041-5), Mazda Publishers, 1997, pp. 6–8
  • Malcolm, John, "The History of Persia, Volume II Part 1, 1829 (Reprinted 2004 by Elibron Classics)
  • Sykes, Percy Molesworth, "A History of Persia Vol 1", MacMillan and Co, 1915

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Lotf Ali Khan στο Wikimedia Commons