Σέφιλντ ΦΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σέφιλντ Φ.Κ.)
Σέφιλντ ΦΚ
Επίσημη ονομασίαSheffield Football Club
ΠροσωνύμιοΟ Σύλλογος
Ίδρυση24 Οκτωβρίου 1857, πριν 166 έτη (1857-10-24)
ΈδραΣέφιλντ, Ηνωμένο Βασίλειο
Χρώματακόκκινο
ΠρόεδροςΡίτσαρντ Τίμς
ΠρωτάθλημαΝόρδερν Πρέμιερ Λιγκ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Σέφιλντ ΦΚ (αγγλικά: Sheffield FC) είναι αγγλική ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα. Πρόκειται για το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, αφού ιδρύθηκε το 1857.[1] Αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία (νότιος όμιλος) της Northern Premier League. Ως έδρα έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορα γήπεδα στην περιοχή του Σέφιλντ, μεταξύ των οποίων και το Bramall Lane, που είναι τώρα έδρα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (Sheffield United). Τωρινή της έδρα είναι το Bright Finance Stadium, στο Dronfield, χωρητικότητας 1.500 θεατών.

Οι αγώνες της Σέφιλντ ΦΚ με την Χόλαμ ΦΚ (Hallam FC) θεωρούνται ως το παλιότερο τοπικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι στον κόσμο, γνωστό και ως "ντέρμπι του Σέφιλντ" ή "ντέρμπι των κανονισμών" (the Rules derby). Το σωματείο δεν έχει καμιά σχέση με τις επαγγελματικές ομάδες: Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (Sheffield United) και Σέφιλντ Γουένσντεϊ (Sheffield Wednesday), εκτός από το ό,τι προέρχονται από την ίδια πόλη και κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί στα ίδια γήπεδα. Αν και έχει χάσει εδώ και χρόνια το κύρος της κορυφαίας ομάδας της πόλης του Σέφιλντ, εντούτοις καταφέρνει και επιβιώνει χάρις στην αφοσίωση των οπαδών και την ιστορική κληρονομιά που κουβαλά.

Ο σύλλογος έχει τα παρατσούκλια The Club (Ο Σύλλογος) και The Ancients (Οι Αρχαίοι). Η στολή της αποτελείται από κόκκινη-καφέ φανέλα και μαύρο παντελονάκι. Πρόεδρος είναι ο Richard Tims και μάνατζερ ο Dave McCarthy.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1855 τα μέλη ενός συλλόγου κρίκετ του Σέφιλντ διοργάνωσαν άτυπους ποδοσφαιρικούς αγώνες, χωρίς να έχουν ορίσει επίσημους κανονισμούς. Στις 24 Οκτωβρίου 1857 οι Nathaniel Creswick και William Prest, δυο μέλη των Old Harrovians, ίδρυσαν τη Σέφιλντ Φ.Κ. Σήμερα ο σύλλογος έχει αναγνωριστεί από τη FIFA ως το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο. Επίσης, είναι το παλιότερο αναγνωρισμένο σωματείο της Αγγλίας σε κάθε μορφή ποδοσφαίρου.

Το 1857 οι δύο ιδρυτές της Σέφιλντ Κλαμπ καθιέρωσαν και τους κανόνες του παιχνιδιού, που σήμερα αποκαλούνται Κανόνες του Σέφιλντ (Sheffield Rules). Την εποχή εκείνη δεν είχε ιδρυθεί ακόμη η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας (The Football Association), η οποία καθιέρωσε ενιαίους κανόνες για το άθλημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες μορφές ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά η κάθε ομάδα είχε τους δικούς της κανόνες. Οι "Κανόνες του Σέφιλντ" διαφέρουν από τους σημερινούς και σε αυτούς βασίστηκαν οι κανόνες του αυστραλιανού ποδοσφαίρου, που καθιερώθηκαν το επόμενο έτος. Τα μέλη του συλλόγου διοργάνωναν αγώνες μεταξύ τους φτιάχνοντας αυτοσχέδιες ομάδες, όπως: "Ελεύθεροι – Παντρεμένοι" ή "Επαγγελματίες – Διάφοροι".

Το 1860 ιδρύθηκε η γειτονική με τη Σέφιλντ ομάδα Χόλαμ Φ.Κ. (Hallam F.C.). Στις 26 Δεκεμβρίου του 1860 οι δύο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα τοπικό ντέρμπι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό τοπικό ντέρμπι παγκοσμίως. Ως το 1862 είχαν ιδρυθεί 15 σύλλογοι στην περιφέρεια του Σέφιλντ, οι οποίοι αποδέχτηκαν τον "Κανόνα του Σέφιλντ" και το 1867 ίδρυσαν την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Σέφιλντ (Sheffield Football Association). Ως τότε η Σέφιλντ Φ.Κ. αγωνιζόταν μόνο με ομάδες από άλλες περιοχές.

Το 1863, η Σέφιλντ Φ.Κ. έγινε μέλος της Αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αλλά ανάλογα με τον αντίπαλο χρησιμοποιούσε και τους δικούς της κανόνες. Π.χ. στις 31 Μαρτίου 1866 διεξήχθη ένας αγώνας μεταξύ των μικτών ομάδων του Σέφιλντ και του Λονδίνου στο Battersea Park, στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι κανονισμοί της ομοσπονδίας. Εν τούτοις η Σέφιλντ συνέχισε να αγωνίζεται με τους δικούς της κανόνες μέχρι το 1878, οπότε αποδέχθηκε τον ενιαίο κανονισμό της ομοσπονδίας.

Οι Ταξιδευτές της Πέμπτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1876 ορισμένοι παίκτες της Σέφιλντ Φ.Κ. επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο Sheffield Challenge Cup. Όμως, ο σύλλογος είχε αποφασίσει να μην αγωνίζεται σε τοπικούς αγώνες. Έτσι οι παίκτες αυτοί αγωνίζονταν κάθε Πέμπτη στο τοπικό κύπελλο και ονόμασαν την ομάδα τους "Thursday Wanderers", δηλαδή "Ταξιδευτές της Πέμπτης". Η παράλληλη αυτή ομάδα αγωνίστηκε τρεις περιόδους: 1876-77 ως 1878-79, κερδίζοντας το Κύπελλο την τελευταία χρονιά. Μια προσπάθεια αναβίωσής της στις αρχές της δεκαετίας του 1880 δεν είχε συνέχεια.

Παρακμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σταδιακή απομάκρυνση της ομάδας από την κορυφή του ποδοσφαίρου ξεκίνησε με την καθιέρωση του επαγγελματισμού το 1885. Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της Σέφιλντ Φ.Κ. δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τις επαγγελματικές ομάδες και σημείωσαν βαριές ήττες από την Άστον Βίλα, τη Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Νοτς Κάουντι. Τότε η Σέφιλντ Φ.Κ. πρότεινε στην ομοσπονδία τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Κυπέλλου Ερασιτεχνών, το οποίο πράγματι καθιερώθηκε και το 1904 το κατέκτησε η ομάδα. Αυτό αποτελεί το πρώτο κύπελλο της ιστορίας της και το μοναδικό εθνικό τρόπαιο που έχει κατακτήσει.

Συμμετοχή σε πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1949 η Σέφιλντ Φ.Κ. έγινε μέλος της "Yorkshire League". Παρέμεινε σε αυτή ως το 1982, οπότε η Y.L. συγχωνεύτηκε με την "Midland League" και δημιουργήθηκε η "Northern Counties East League".

Στα 33 χρόνια της συμμετοχής της στην Yorkshire League, η Σέφιλντ Φ.Κ. κατέκτησε μόλις έναν τίτλο, το έπαθλο της Β΄ κατηγορίας το 1975-76. Με την ένταξή της στη νέα Λίγκα αγωνίστηκε στις χαμηλές κατηγορίες. Κέρδισε δυο φορές τον τίτλο της Α΄ κατηγορίας, το 1988-89 και το 1990-91 και συμμετείχε στην ανώτερη κατηγορία (Premier Division) συνεχώς από το 1991 ως το 2007. Το 2006-07 τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Αυτή είναι η υψηλότερη θέση που έχει καταφέρει ποτέ, με αποτέλεσμα να προκριθεί στον τελικό γύρο για την προώθησή της από τις τοπικές προς τις Εθνικές κατηγορίες. Έτσι το 2007-08 αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της "Northern Premier League".

Εθνικές διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σέφιλντ Φ.Κ. είχε ελάχιστες επιτυχίες στις εθνικές διοργανώσεις. Το 1903-04 κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών Αγγλίας (FA Amateur Cup). Το 1976-77 έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης του Κυπέλλου Βας Αγγλίας (FA Vase). Έτσι αγωνίστηκε για πρώτη και μοναδική φορά στο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Όμως, έχασε το έπαθλο αφού ηττήθηκε στον επαναληπτικό που έγινε στο Σίτι Γκράουντ του Νότιγχαμ από την "Billericay Town".

Στο Κύπελλο Αγγλίας δεν έχει καταφέρει κάτι αξιόλογο από το 1880. Όμως, τη δεκαετία του 1870 έφτασε τρεις φορές ως τα προημιτελικά.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η αρχαιότερη ομάδα του κόσμου φαίνεται να έχει καλύτερο μέλλον. Αγωνίζεται πλέον σε εθνικό πρωτάθλημα, έχει δικό της γήπεδο και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης λόγω ακριβώς της παλαιότητάς της. Έχει ιδρύσει ένα δίκτυο μελών, στο οποίο επιφανή μέλη είναι οι: Σβεν-Γκόραν Έρικσον (Sven-Göran Eriksson), Σεπ Μπλάτερ (Sepp Blatter) και Michael Vaughan. Επίσης, από το 2004 έχει συνδεθεί με τη διάσημη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού είναι οι μοναδικές ομάδες στις οποίες έχει απονεμηθεί το Έπαθλο Τιμής της ΦΙΦΑ (FIFA Order of Merit).

Για τον εορτασμό της επετείου των 150 ετών του σωματείου γίνονται σχέδια για τη διεξαγωγή ενός διεθνούς αγώνα. Ως αντίπαλος επελέγη η Ίντερ και το εναρκτήριο λάκτισμα θα δώσει ο διάσημος Πελέ. Τέλος, το BBC δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με την ιστορία του σωματείου, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του παγκοσμίου πρωταθλήματος σνούκερ, που διεξήχθη στο Σέφιλντ το 2007.

Τα γήπεδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, η Σέφιλντ Φ.Κ. αγωνιζόταν στο Bramall Lane, το οποίο αποτελούσε την έδρα του ομίλου κρίκετ από τον οποίο ιδρύθηκε. Καθώς το γήπεδο αυτό μεγάλωνε σε χωρητικότητα ήταν δύσκολο για το σωματείο να το γεμίσει, ειδικά μετά την ίδρυση της επαγγελματικής Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που επίσης το είχε ως έδρα.

Στις αρχές του 20ού αιώνα η ομάδα δεν είχε σταθερό γήπεδο. Οι παίκτες της γύριζαν σαν νομάδες μέχρι την εγκατάστασή τους στο Abbeydale Park. Τη δεκαετία του 1990 που ανέβηκε σε υψηλή κατηγορία η Σέφιλντ Φ.Κ. αγωνίστηκε σε διάφορα μεγαλύτερα στάδια, όπως: το Hillsborough Park, το Owlerton Stadium και το Don Valley Stadium.

Τελικά, ο σύλλογος αγόρασε μια έκταση στο Dronfield του Derbyshire, η οποία ονομαζόταν "Coach & Horses Ground", διότι παλιότερα τη χρησιμοποιούσε η ομάδα του "Coach and Horses pub". Εκεί δημιούργησε το Bright Finance StadiumStadium of Bright), το πρώτο ιδιόκτητο στάδιο στην ιστορία του συλλόγου.

Στο γήπεδο αυτό αγωνίζονται η πρώτη και η δεύτερη ανδρική ομάδα, οι εννιά νεανικές ομάδες, η γυναικεία ομάδα που ιδρύθηκε έπειτα από συγχώνευση με τη "Norton FC" και η ομάδα ΑΜΕΑ.

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κύπελλο Ερασιτεχνών Αγγλίας (1): 1904
  • Κύπελλο Βας Αγγλίας φιναλίστ (1): 1977
  • Γιόρκσαϊρ Λιγκ Ντιβίζιον Του (1): 1977
  • Γιόρκσαϊρ Λιγκ Καπ (1): 1978
  • Γουίτμπρεαντ Τρόφι (1): 1988
  • Νόρδερν Κάουντρις Ιστ Λιγκ Πρέμιερ Ντιβίζιον (2η θέση – άνοδος): 2007
  • Νόρδερν Κάουντρις Ιστ Λιγκ Ντιβίζιον Ουάν (2): 1989, 1991
  • Νόρδερν Κάουντρις Ιστ Λιγκ Καπ (2): 2001, 2005
  • Νόρδερν Κάουντρις Ιστ Λιγκ Καπ φιναλίστ (2): 2003, 2006
  • Σέφιλντ εντ Χέιλαμσαϊρ Σένιορ Καπ (3): 1994, 2005, 2006
  • Έπαθλο Τιμής της ΦΙΦΑ (1): 2004.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]