Κανόνες του Σέφιλντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Κανόνες του Σέφιλντ ήταν ένας κώδικας του ποδοσφαίρου που επινοήθηκε και εφαρμόστηκε στην αγγλική πόλη Σέφιλντ μεταξύ 1857 και 1877. Οι κανόνες επινοήθηκαν από τους Ναθάνιελ Κρέσγουικ και Ουίλιαμ Πρεστ για χρήση από τη νεοσύστατη Σέφιλντ ΦΚ. Στη συνέχεια, οι κανόνες υιοθετήθηκαν σαν οι επίσημοι κανόνες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Σέφιλντ (Sheffield Football Association) μετά τη δημιουργία της το 1867. Εξαπλώθηκαν πέρα από τα όρια της πόλης και σε άλλους συλλόγους και ομοσπονδίες στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, καθιστώντας τους την πιο διαδεδομένη μορφή ποδοσφαίρου τις δεκαετίες του 1860 και 1870.[1]

Έξι χρόνια μετά τη δημιουργία των κανόνων του Σέφιλντ, δημιουργήθηκαν οι Κανόνες του Παιχνιδιού. Οι κανονισμοί είχαν επηρεαστεί από τους Κανόνες του Σέφιλντ, ωστόσο λόγω των διαφορών των δύο κανονισμών, οι Κανόνες του Σέφιλντ συνέχισαν να χρησιμοποιούνταν. Κατά την περίοδο αυτή πολλά από τα στοιχεία των κανόνων ενσωματώθηκαν στους Κανονισμούς του Παιχνιδιού. Πολλά παιχνίδια διεξάγονταν μεταξύ του Σέφιλντ και του Λονδίνου με τη χρήση και των δύο κανονισμών. Αυτό οδήγησε το 1877 σε μια συμφωνία σε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων που διαχειριζόταν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας.

Οι Κανόνες του Σέφιλντ είχαν σημαντική επιρροή στο πώς αναπτύχθηκε το σύγχρονο παιχνίδι ποδοσφαίρου. Μεταξύ άλλων εισήγαγαν την έννοια έμμεσου ελεύθερου λακτίσματος μετά από φάουλ, το Το γωνιαίο λάκτισμα (Κόρνερ) και την Επαναφορά από την πλάγια γραμμή (Πλάγιο άουτ) στους Κανονισμούς του Παιχνιδιού.[2]

Ακόμη, η κατάργηση της αλίευσης της μπάλας οδήγησε τις ομάδες του Σέφιλντ να είναι οι πρώτες που θα κτυπούν την μπάλα με το κεφάλι. Τα παιχνίδια που παίζονταν σύμφωνα με τους Κανόνες του Σέφιλντ επίσης οδήγησαν στην ανάπτυξη της κεφαλιάς και ήταν η προέλευση του τερματοφύλακα και των αμυντικών θέσεων.[3] Τα πρώτα διεθνή διασυλλογικά παιχνίδια και τα ανταγωνιστικά τουρνουά διεξάγονταν με τους Κανόνες του Σέφιλντ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Where Football Kicked Off: Sheffield FC. 1957. 
  2. «Potting shed birth of oldest team». BBC. 2007-10-24. http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/south_yorkshire/7059900.stm. Ανακτήθηκε στις 2008-03-15. 
  3. Murphy, Brendan (2007). From Sheffield with Love. Sports Book Limited. σελίδες 82–83. ISBN 978-1-899807-56-7. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]