Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σάκα των Κουσάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάκα των Κουσάν
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααυτοκράτορας (300–350, Αυτοκρατορία των Κοσσανών)

Ο Σάκα (γραφή γκούπτα: Sha-kā) μπορεί να ήταν ένας από τους τελευταίους κυβερνήτες της αυτοκρατορίας των Κουσάν γύρω στο 325-345.[1] Μάλλον διαδέχτηκε τον Βασουδέβα Β ́. Υπάρχει μια ομάδα χρυσών νομισμάτων των Κουσάν, που όλα φέρουν την επιγραφή σε βράχμι "Σάκα" στα δεξιά του πεδίου, στο ίδιο μέρος όπου τα νομίσματα του Βασουδέβα Β΄ γράφουν Βασου[δέβα], οπότε είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι ίσως Σάκα ήταν το όνομα του βασιλιά που εξέδωσε αυτά τα νομίσματα. Μια περαιτέρω υποστήριξη αυτής της ιδέας είναι ότι υπάρχει αναφορά σε έναν "ντεβαπούτρα σάχη σαχανσάχη Σάκα Mουρούντα" στην διάσημη επιγραφή του Σαμουντραγκούπτα στο Aλαχαμπάντ, ως ένας από τους ηγεμόνες που του έδωσαν φόρο υποτέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάκα μπορεί να είναι ένας τίτλος, μπορεί να αναφέρεται σε μια φυλή, ή μπορεί να είναι ένα προσωπικό όνομα. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να σχετίζεται με τα νομίσματα που γράφουν Σάκα. Δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία της επιγραφής στο Αλαχαμπάντ, οπότε η καλύτερη υπόθεση για την ημερομηνία του Σάκα είναι περίπου στα μέσα του 4ου αι.

Ο Ρόμπερτ Γκεμπλ,[2] για παράδειγμα, δεν πίστευε ότι το Σάκα ήταν το όνομα ενός ηγεμόνα· μάλλον, πίστευε πως τα νομίσματα ήταν κοπές μίας φυλής, αλλά ο Μάικλ Μίτσινερ [3] και πολλοί άλλοι συγγραφείς πιστεύουν, ότι ο Σάκα ήταν ένα προσωπικό όνομα.

Τα νομίσματα με το Σάκα έχουν όλα τη θεά Aρδόκσο στην πίσω όψη, αν και πολλοί άλλοι κυβερνήτες των Κουσάν είναι γνωστό ότι χρησιμοποίησαν τον Οέσο (πιθανότατα ο Σίβα με τον ταύρο του νάντι) στην πίσω όψη των νομισμάτων τους. [4]

Υπάρχουν επίσης πηγές που χρησιμοποιούν τον όρο Σάκα-Κουσάν ως ετικέτα για μια ιστορική περίοδο, που ξεκίνησε κάποια στιγμή μεταξύ 78 και 128. Αυτή περιλάμβανε τη βασιλεία των ηγεμόνων που φέρουν το όνομα του Βασουδέβα Α΄ και Β΄.[5] Συνδεόταν με διάφορα ανασκαφικά ευρήματα στη βόρεια Ινδία, τα οποία αποκάλυψαν οικοδομικές δραστηριότητες, καθώς και αντικείμενα όπως κόκκινη γυαλισμένη κεραμική, κεραμικά και αγαλματίδια από τερακότα. [6] Τα ανακαλυφθέντα απομεινάρια έδειξαν εξελιγμένες κατασκευαστικές πρακτικές, όπως η χρήση ψημένων τούβλων για το πάτωμα, και πλακιδίων για το πάτωμα και τη στέγη. Τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νομισμάτων, που βρέθηκαν στους χώρους Σάκα-Κουσάν, βρέθηκαν επίσης σε διάφορα σημεία στο Δελχί, στο Τζατίκρα Ναχάρ κοντά στο Nατζαφγκάρ, και στο Γκόρντον Χαϊλάντερς κοντά στο Μπαντλί κι Σαράι. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό δείχνει επαφή μεταξύ αυτών των -ίδιας περιόδου- οικισμών, ή ότι αυτά τα σημεία ήταν υπό τη σφαίρα επιρροής της αυτοκρατορίας Σάκα-Κουσάν.[5]

Νόμισμα των Κουσάν, Εμπρός όψη: άνδρας όρθιος με στέμμα και τρίαινα θυσιάζει σε βωμό, επιγρ. αριστερά σε γραφή βράχμι ΒΙ, δεξιά κατακόρυφα σε γραφή γκούπτα ΣΑΚΑ, κάτω από το χέρι σε βράχμι ΣΙΤΑ, ίχνη ελληνο-βακτριανικών γύρω. Πίσω όψη: η θεά Αρδόκσο ένθρονη, κρατά κέρας αφθονίας, τάμγκα επάνω αριστερά 325-345.

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Indian Numismatic Studies K. D. Bajpai p.112
  2. Münzprägung des Kušānreiches, Vienna: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, 1984
  3. Oriental Coins and their Values: The Ancient and Classical World, London: Hawkins Publications, 1978
  4. Allen, John (1914). Catalogue of the coins of the Gupta dynasties. σελ. xxxviii. 
  5. 5,0 5,1 Digital Press (n.d.). Combined modern, medieval, and ancient India. Digital Press. σελ. 131. 
  6. Katariya, Adesh (25 Νοεμβρίου 2007). Ancient History of Central Asia: Yuezhi origin Royal Peoples: Kushana, Huna, Gurjar and Khazar Kingdoms (στα Αγγλικά). Adesh Katariya. σελ. 129. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]