Σάγκμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σάγκμα είναι ο ελληνικός τίτλος της Γαλλικής σειράς κινουμένων σχεδίων Les Mondes Engloutis («Οι Εγκλωβισμένοι Κόσμοι»). Η σειρά ήταν δημιουργία της Νίνα Βολμάρκ και την ιδιαίτερα πετυχημένη μουσική της έγραψε ο Βλαντιμίρ Κοσμά. Τα 52 26λεπτα επεισόδια προβλήθηκαν μεταγλωττισμένα από την ET1 το 1987 και σε επανάληψη το 1989 και το 1992.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία έχει να κάνει με μια μυθική χαμένη πόλη, την Αρκαδία. Οι κάτοικοι της γλύτωσαν από τον κατακλυσμό καταφεύγοντας στο κέντρο της Γης. Οι Αρκάδες που επιβίωσαν χάρη στον τεχνητό τους ήλιο Σάγκμα, αγνοούσαν ότι η ζωή συνεχίστηκε κανονικά στη επιφάνεια και για να προφυλάξουν τις μελλοντικές γενεές σφράγισαν όλα τα αρχεία. Μετά από πολλά χρόνια όμως ο Σάγκμα αργοπεθαίνει και τα παιδιά της Αρκαδίας αποφασίζουν να διαβάσουν τα αρχεία, ανακαλύπτουν την αλήθεια και δημιουργούν την αγγελιοφόρο Αθηνά προκειμένου να τη στείλουν στην επιφάνεια για να φέρει βοήθεια.

Η Αθηνά θα συναντήσει δυο αδέρφια, το Μπομπ και τη Ρεβέκκα και θα τους πάρει μαζί της για να βοηθήσουν το Σάγκμα. Σύντροφοι στο ταξίδι και τις περιπέτειες τους θα είναι ένας περιπλανώμενος πρώην μονομάχος, ο Σπάρτακος και δυο μικρά ζωάκια, ο Μπικ και ο Μπακ.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθηνά: (Arkana στο πρωτότυπο) Τα παιδιά της Αρκαδίας την δημιούργησαν από πέτρα με τη βοήθεια του Σάγκμα. Φτιάχτηκε καθ' ομοίωση των κατοίκων της επιφάνειας γι' αυτό και έχει πόδια, αντίθετα με τους υπόλοιπους κατοίκους της Αρκαδίας που δεν έχουν. Έχει μαγικές ικανότητες και η αποστολή της είναι να φέρει βοήθεια από την επιφάνεια. Οι κακοί της σειράς, οι πειρατές, την αποκαλούν "σούπερ γεωφυσικό κορίτσι".

Μπικ & Μπακ: (Bic & Bac) Από τους πιο παλιούς κάτοικους της Αρκαδίας είναι αυτά τα δύο παιχνιδιάρικα ζωάκια που μοιάζουν με μυρμηγκοφάγους. Είναι τρυφερά, έξυπνα και μπορούν να ανάψουν φωτιά τρίβοντας τις μύτες τους ενώ τραγουδούν συχνά το τραγούδι "Φλασμπίκ".

Μπομπ & Ρεβέκκα: (Bob & Rebecca) Δύο αδέρφια από την επιφάνεια της Γης που θα συμπορευτούν με την Αθηνά και τον Σπάρτακο στην προσπάθεια τους να σώσουν την Αρκαδία. Ο Μπομπ είναι ο μεγαλύτερος και προσπαθεί να προστατεύει την υπερδραστήρια αδερφή του.

Σπάρτακος: (Spartakus) Πρώην μονομάχος στην πόλη Μπαρκάρ, ξέφυγε από τη σκλαβιά στη διάρκεια μιας εξέγερσης. Φοράει ένα μηχανικό βραχιόλι το οποίο μετατρέπεται σε τόξο ή εκτοξεύει ένα γάντζο. Έχει ελάχιστες αναμνήσεις από το παρελθόν του, αλλά συχνά σιγομουρμουρίζει τα τραγούδια που του μάθαινε ο πατέρας του όταν ήταν μικρός. Ο χαρακτήρας του είναι βασισμένος στον ιστορικό Σπάρτακο.

Σαγκ-Σαγκ: (ShagShag) Γιγαντιαίο ρομποτικό όχημα με τη μορφή τριλοβίτη. Είναι ο μόνος που έχει πρόσβαση στα σφραγισμένα αρχεία της Αρκαδίας. Βοηθάει μυστικά τα παιδιά να ανοίξουν τα αρχεία και γίνεται το μεταφορικό μέσο της Αθηνάς.

Οι πειρατές: Λυμαίνονται τον δρόμο μεταξύ Αρκαδίας και της επιφάνειας κλέβοντας και υποδουλώνοντας τα άτυχα θύματα τους. Μοιάζουν με πανκ, έχουν το δικό τους ραδιοφωνικό σταθμό και τραγουδούν συχνά το ιδιαίτερο τους τραγούδι.

  • Γκαζούλης (Maxagaze) έχει μπλε μαλλιά και είναι ο αρχηγός της συμμορίας.
  • Μαθηματούλης (Mattymatte) έχει κόκκινα μαλλιά και είναι λιγάκι αφελής.
  • Ομορφούλα (Massmedia) έχει ξανθά μαλλιά και είναι η φιλενάδα του Γκαζούλη.
  • Σκανδαλούλης (Seskapil) έχει πράσινα μαλλιά και είναι το πειραχτήρι της παρέας.

Άλλες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταγλωττίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκτος από την αυθεντική γαλλική έκδοση που προβλήθηκε το 1985 από το κρατικό κανάλι Antenne 2 υπήρξαν οι ακόλουθες μεταγλωττίσεις:

Trivia[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το τραγούδι των τίτλων στην Ελληνική μεταγλώττιση ερμηνεύει η Άννα Βίσση.
  • Η σειρά κυκλοφόρησε στη Γαλλική αγορά το 2000 σε DVD.
  • Η δημιουργός της σειράς Νίνα Βολμάρκ συνυπέγραψε και μια ακόμη επετυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του 1980, την Οδύσσεια του Διαστήματος (Ulysses 31).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]