Ρόμαν του Τσέρνιγοβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ρόμαν του Τσέρνιγοβ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1210[1]
Θάνατος1288
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΟλέγκ Ρομανόβιτς
Μιχαήλ Ρομανόβιτς
Αλεξάντρ Ρομανόβιτς
Όλγα Ρομάνοβνα
ΓονείςΜιχαήλ του Τσέρνιγοβ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρίγκιπας του Τσέρνιγοβ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρόμαν Μιχαήλοβιτς, ρωσ. Роман Михайлович (π. 1218 - μετά το 1288) από τον Οίκο των Ρουρικιδών-Τσέρνιγοβ ήταν πρίγκιπας τού Τσέρνιγοβ (1246/7-μετά το 1288) και τού Μπριάνσκ (1246-μετά το 1288).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Μιχαήλ τού μάρτυρα πρίγκιπα τού Τσέρνιγοβ & τού Κιέβου και της Ελένας (Μαρίας), κόρης τού Ρόμαν τού μεγάλου πρίγκιπα της Γαλικίας. Όταν ο αδελφός του Ροστισλάβ αποφάσισε να μείνει στην Ουγγαρία, ο πατέρας του τον απέκλεισε από την κληρονομία.

Το 1246 ο πατέρας του Μιχαήλ εκτελέστηκε από τους Τατάρους. Το μερίδιο τού Ρόμαν ήταν το Μπριάνσκ, που ήλεγχε τις ροές των ποταμών από το Τσέρνιχιβ προς το Σμολένσκ και τα όρη Βιατίτσι της Σουζνταλίας. Το Χρονικό Λιουμπέτσκι τον αναφέρει ως πρίγκιπα τού Τσέρνιχιβ. Όταν ο Μπατού χαν διέταξε να λάβουν έγγραφο άδειας είσπραξης φόρων (yarlik), μόνο όσοι πρίγκιπες είχαν υποβάλλει υποτέλεια σε αυτόν, ο Ρόμαν -μετά την εκτέλεση τού πατέρα του- θα το έλαβε εκείνος. Τα χρονικά δεν το αναφέρουν, το υποδηλώνει όμως ο Τζοβάννι ντι Πλάνο Καρπίνι στην Ιστορία των Μογγόλων, των λεγομένων Τατάρων: "Όταν φύγαμε από τη χώρα των Κουμάνων, συναντήσαμε τον Ρόμαν πρίγκιπα των Ρώσων με την ακολουθία του, που πήγαινε στους Τατάρους".

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Άννα και είχε τέκνα:

  • Ολέγκ, πρίγκιπας τού Τσέρνιγοβ και Μπριάνσκ.
  • Μιχαήλ.
  • Όλγα (Ελένα), παντρεύτηκε τον Βσέβολοντ Βασίλκοβιτς πρίγκιπα της Βολινίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dimnik, Martin: The Dynasty of Chernigov - 1146-1246; Cambridge University Press, 2003, Cambridge; ISBN 978-0-521-03981-9.
  • DiPlano Carpini, Giovanni (Author) - Hildinger, Erik (Translator): The Story of the Mongols whom We Call the Tartars; Branden Publishing Company, Inc, 1996, Boston, MA; ISBN 0-8283-2017-9.
  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.