Ρόκαλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Ρόκαλ.

Το Ρόκαλ είναι μια ακατοίκητη βραχονησίδα από γρανίτη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζεται ότι το Ρόκαλ βρίσκεται εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης του και αποτελεί μέρος της επικράτειάς του, αλλά οι αξιώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στη βραχονησίδα δεν αναγνωρίζονται από την Ιρλανδία.[1] Το Ρόκαλ και οι κοντινές βραχονησίδες Χάσελγουντ Ροκ και Χέλενς Ριφ είναι τα μόνα μέρη στο βυθισμένο οροπέδιο του Ρόκαλ που αναδύονται από την θάλασσα. Ο βράχος σχηματίστηκε από μάγμα, κατά τη διάρκεια της παλαιογενούς περιόδου. Απέχει 301.3 χιλιόμετρα από το Σόεϊ, 423.2 χιλιόμετρα από το νησι Τόρις στην Ιρλανδία και 700 χιλιόμετρα από το Ισλανδία. [2] Το πλησιέστερο μόνιμα κατοικημένο μέρος είναι το Βόρειο Γιούιστ, ένα νησί το οποίο βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Εξώτερων Εβρίδων της Σκωτίας, 370 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρόκαλ.[3]

Το Ηνωμένο Βασίλειο διεκδίκησε το Ρόκαλ το 1955 και το ενσωμάτωσε στην επικράτεια του το 1972. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διεκδικεί μια εκτεταμένη αποκλειστική οικονομική ζώνη γύρω από το Ρόκαλ, καθώς έχει επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία λέει ότι «βραχονησίδες στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη κατοίκηση ή οικονομική ζωή δεν έχουν πρόσβαση σε αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα γύρω από αυτές». Ωστόσο, τέτοιες βραχονησίδες, σύμφωνα με την σύμβαση, δικαιούνται χωρικά ύδατα, τα οποία θα καλύπτουν απόσταση 12 ναυτικών μιλίων γύρω από αυτά. Η θέση της Ιρλανδίας είναι ότι το Ρόκαλ δεν δικαιούται χωρικά ύδατα καθώς η θέση του στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αβέβαιη.[4][5] Η Ιρλανδία δεν αναγνωρίζει τις αξιώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στη βραχονησίδα, αν και ποτέ δεν επιδίωξε να διεκδικήσει το Ρόκαλ για την ίδια.[6] Η θέση των ιρλανδικών κυβερνήσεων ήταν ότι το Ρὀκαλ και παρόμοια πετρώματα και βραχονησίδες δεν έχουν καμία σημασία για τη θεμελίωση νομικών αξιώσεων για την πώληση δικαιωμάτων εξόρυξης ή την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων από το κράτος στον παρακείμενο βυθό ή για τη πώληση δικαιωμάτων αλιείας σε αλιευτικά πλοία στις γύρω θάλασσες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Who owns Rockall? A history of disputes over a tiny Atlantic island». The Irish Times. 8 June 2019. https://www.irishtimes.com/news/politics/who-owns-rockall-a-history-of-disputes-over-a-tiny-atlantic-island-1.3919668. Ανακτήθηκε στις 16 December 2020. 
  2. Follett, Christopher (28 Νοεμβρίου 2016). «Watch out for the big rock: Remembering Denmark's greatest maritime disaster». cphpost.dk. Copenhagen Post Online. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2020. 
  3. «Who owns Rockall? A history of disputes over a tiny Atlantic island». The Irish Times. 8 June 2019. https://www.irishtimes.com/news/politics/who-owns-rockall-a-history-of-disputes-over-a-tiny-atlantic-island-1.3919668. Ανακτήθηκε στις 16 December 2020. 
  4. Clive R. Symmons "Ireland and the Rockall Dispute: An Analysis of Recent Developments" contained in IBRU Boundary and Security Bulletin Spring 1998 at page 81 "Ireland has... even rejected imposition of a 12-mile fishery zone (or territorial sea) around the rock."
  5. Spring, Dick (25 Σεπτεμβρίου 1996). «Dáil Éireann debate: Written Answers. – UN Convention on the Law of the Sea». At present the United Kingdom claims a 12-mile territorial sea around Rockall, a claim which — depending as it does on jurisdiction over the rock – Ireland has likewise not accepted. 
  6. McClafferty, Enda (13 June 2019). «Fishing row 'political stunt' by SNP». BBC News. https://www.bbc.com/news/world-europe-48616917. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Rockall στο Wikimedia Commons