Ρωσοβυζαντινή Συνθήκη (911)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

H Β΄ Ρωσο-Βυζαντινή Συνθήκη έγινε το 911 και είναι η πιο περιεκτική και λεπτομερής συνθήκη μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Ρως του Κιέβου τον 10ο αι. Είχε προηγηθεί η προκαταρκτική Α΄ συνθήκη του 907. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη πηγή της Παλαιάς Ρωσικής Νομοθεσίας.

Η Ρωσο-Βυζαντινή συνθήκη του 911. Χειρόγραφο Ratziwill, φύλλο 42.

Το κείμενο του εγγράφου, που περιλαμβάνεται στο Πρώτο Χρονικό, έχει πολλή συγγένεια στο περιεχόμενο και την έκφραση με τις συνθήκες ειρήνης, που συνήφθησαν αργότερα από τη Ρωμανία με τις εμπορικές Δημοκρατίες της Ιταλίας. Συντέθηκε σε δύο γλώσσες και υπογράφτηκε προσωπικά από τον Αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄. Επίσης το κείμενο περιέχει ομιλίες των δύο μερών για την περίσταση. Δεν είναι γνωστές άλλες συνθήκες συγκρίσιμης περιπλοκότητας και παλαιότητας μεταξύ άλλων κοινωνιών στην Ευρώπη της εποχής.

Η συνθήκη ξεκινά με μία μακριά απαρίθμηση των απεσταλμένων των Ρως, των οποίων τα ονόματα είναι μικτής προέλευσης: Κάρλα, Ινέγκελντ, Φάρλοφ, Βερέμουντ, Ρούσλαβ, Χούντυ, Ρούαλντ, Καρν, Φρέλαβ, Ρούαρ, Άκτεβ, Τρόυαν, Φοστ και Στέμιρ. Τα άρθρα 3 και 7 κανονίζουν το ποινικό δίκαιο και τη ζωή της αποικίας τους στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης υπάρχει η πρόνοια για την κληρονομία ενός εμπόρου, που πέθανε στην πρωτεύουσα. Το άρθρο 8 είναι αφιερωμένο στο ναυτικό δίκαιο. Τα επόμενα άρθρα επεκτείνονται στα λύτρα αιχμαλώτων, στην ανταλλαγή εγκληματιών και στη θέση των Βαράγγων μισθοφόρων στη Ρωμαϊκή υπηρεσία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Повесть временных лет, ч. 1—2, М.—Л., 1950.
  • Memorials of Russin Law. Issue 1: Memorials of Law of Kievan State 10th-12th centuries / Aleksandr Zimin. Moscow, 1952. ( (in Russian) Памятники русского права. Вып. 1: Памятники права Киевского государства X–XII вв. / Сост. А.А. Зимин. М., 1952).
  • Fyodor Uspensky. The History of the Byzantine Empire, vol. 2. Moscow: Mysl, 1997.
  • Lind, John H (2004). "Varangians in Europe's Eastern and Northern Periphery". Ennen & nyt (4). Retrieved 2009-03-13.