Ρουσάντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°31′40″N 20°18′17″E / 45.52778°N 20.30472°E / 45.52778; 20.30472

Η λίμνη Ρουσάντα

Η Ρουσάντα (σερβικά : Русанда) είναι αλμυρή λίμνη στην Βοϊβοντίνα της βόρειας Σερβίας. Η λίμνη είναι πρώην μαίανδρος, κοίτη, ελιγμός - στροφή, του ποταμού Τίσα. Το μήκος της είναι περίπου 5,5 χιλιόμετρα, το πλάτος της 200 έως 600 μέτρα, το βάθος ανάλογα με την εποχή του χρόνου μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 1,5 μέτρων και η λίμνη καταλαμβάνει έκταση 4 τετραγωνικών χλμ[1].

Ο πυθμένας της καλύπτεται με λάσπη, κυρίως από ανόργανα υλικά με έντονη μυρωδιά υδροθείου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι[2], η οποία αλλάζει όλο το χρόνο ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση. Παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίζεται από χαμηλή βροχόπτωση προς τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου η αλατότητα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και την άνοιξη στο χαμηλότερο. Η χημική σύνθεση της Ρουσάντα είναι από αλκαλικό νερό με το χαρακτηριστικό του χλωριούχου νατρίου και θειικού νατρίου. Το νερό έχει χρώμα σκούρο πράσινο με ελαφρά διαφάνεια[1].

Τα νερά της Ρουσάντα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, στη βορειοανατολική παράκτια ζώνη της λίμνης είναι χτισμένο από 1867 τα ιαματικά λουτρά Μπάνια Ρουσάντα[1][2]. Στην περιοχή της λίμνης και το άμεσο περιβάλλον της ζουν περίπου 210 είδη μεταναστευτικών πουλιών[1]. Στο χώρο των λουτρών μεταξύ άλλων χρησιμεύουν για τη θεραπεία ρευματικών νοσημάτων και άλλων ειδικών τύπων με λασπόλουτρα που εξάγονται από την αλμυρή λίμνη.

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει μια γυναίκα που ονομαζόταν "Ρουσάντα" και κάποια ημέρα έχασε τις χήνες της που βοσκούσαν συνήθως στην κοντινή λίμνη. Ψάχνοντας τις χήνες έπεσε μέσα στην λάσπη και θεραπεύτηκε με αυτόν τον τρόπο από ρευματισμούς που είχε, έτσι ανακαλύφθηκε η ιατρική χρήσης της λάσπης[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2, στα σερβικά
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6, στα σερβικά

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Русанда της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).