Ρουκ Ζουκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρουκ Ζουκ
Τίτλος Ρουκ Ζουκ
Παρουσίαση Μαίρη Μηλιαρέση (1994-1997)
Ζέτα Μακρυπούλια (2017-)
Χώρα Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Χρόνος 45' περίπου (Rouk Zouk)

50' περίπου (Rouk Zouk Celebrity)

Εταιρείες Παραγωγής On Productions (1994-1997)
Kappa Studios (2017-)
Κανάλι Mega Channel (1994-1997)
ΑΝΤ1 (2017-)
Εικόνα 4:3, έγχρωμη
Κύκλοι Επεισοδίων 8
Σεζόν προβολής 1994 -1997 (MEGA)

2017 - σήμερα (ANT1)

Ρουκ Ζουκ είναι ο τίτλος της ελληνικής μεταφοράς του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού "Bruce Forsyth's Hot Streak". Το όνομα που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα προέρχεται από την ομότιτλη γερμανική εκδοχή του παιχνιδιού, που σημαίνει "στα γρήγορα", "τσάκα-τσάκα".

Στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται αρχικά με παρουσιάστρια τη Μαίρη Μηλιαρέση, στο MEGA, τον Απρίλιο του 1994 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1997. Το 2017 επανήλθε με νέα επεισόδια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και με παρουσιάστρια την Ζέτα Μακρυπούλια. Στις 25 Δεκεμβρίου του 2017 η Μακρυπούλια και η Μηλιαρέση παρουσίασαν μαζί ένα Χριστουγεννιάτικο σπέσιαλ επεισόδιο.

Για 3 σεζόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, υπήρξε και το Rouk Zouk Celebrity, σπέσιαλ επεισόδια στα οποία συμμετείχαν διάσημοι από σειρές και εκπομπές, για φιλανθρωπικό σκοπό.

Οι Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέμα του παιχνιδιού είναι ο έλεγχος της ικανότητας των παικτών να συσχετίζουν μεταξύ τους λέξεις-έννοιες με σημασιολογική συνάφεια με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Στο παιχνίδι συμμετέχουν δύο ομάδες φίλων ή συγγενών (η σχέση τους είναι σημαντική βοήθεια, αφού μπορούν να αναφέρονται σε κοινά βιώματα) και στον πρώτο γύρο το παιχνίδι μοιάζει πολύ με το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι "taboo". Όλοι οι παίχτες φορούν ακουστικά, για να μην ακούν τους συμπαίκτες τους και στον πρώτο παίκτη της ομάδας δίνεται μια λέξη, την οποία πρέπει να περιγράψει στο δεύτερο παίκτη χωρίς να χρησιμοποιήσει λέξεις παράγωγες ή με την ίδια ρίζα. Όταν ο δεύτερος παίχτης βρίσκει τη λέξη, πρέπει να την περιγράψει στον επόμενο, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις λέξεις που ήδη χρησιμοποιήθηκαν από τον συμπαίκτη του κ.ο.κ. Σκοπός είναι να προλάβουν όλοι οι παίχτες να βρουν τη λέξη μέσα στον καθορισμένο χρόνο.

Με την επανεκκίνηση του παιχνιδιού από τον ΑΝΤ1, προστέθηκε στο αρχικό κόνσεπτ ένας νέος γύρος παιχνιδιού, η "παντομίμα". Σε αυτόν τον γύρο ένας παίκτης από κάθε ομάδα πρέπει να περιγράψει μία φράση στους συμπαίκτες του μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο, χωρίς να μιλήσει.

Ο τρίτος γύρος που ακολουθεί, ακολουθεί τους κανόνες του πρώτου γύρου, με μόνη διαφορά ότι οι πόντοι που κερδίζουν οι ομάδες για κάθε σωστή απάντηση είναι περισσότεροι. Όποια ομάδα στο τέλος του τρίτου γύρου έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους, περνάει στον τελικό.

Στον τελικό γύρο, δίνεται στους παίκτες μια λέξη ή μια φράση και πρέπει να βρουν όσες πιο πολλές συναφείς λέξεις μπορούν, από τις τέσσερις που έχει προτείνει ο αρχηγός της ομάδας. Αυτό επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Στην τρίτη φορά ο αρχηγός προτείνει πέντε λέξεις, η μία εκ των οποίων κρύβεται από την παραγωγή. Αν οι παίκτες βρουν τις τέσσερις υπόλοιπες, διπλασιάζουν τα χρήματά τους και τους δίνεται η επιλογή είτε να τα διατηρήσουν και να σταματήσουν εκεί, ή να τα ρισκάρουν για 5.000€ αρκεί να βρούν την λέξη που έκρυψε ο υπολογιστής, με μία και μόνο προσπάθεια.

Η ομάδα που φτάνει στον τελικό, έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε 5 συνεχόμενα επεισόδια του παιχνιδιού, εκτός και αν χάσει από κάποια άλλη ομάδα.

Τις σεζόν 2017-2018 και 2018-2019 εφαρμόστηκε στο παιχνίδι ένας μεγάλος τελικός στο τέλος της σεζόν, όπου μονομαχούσαν οι καλύτερες ομάδες της συγκεκριμένης σεζόν. Έτσι, βγήκε μια νικήτρια ομάδα όλου του κύκλου του Ρουκ Ζουκ.

Παρουσίαση, Σεζόν και Κανάλι Προβολής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρουκ Ζουκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν Κύκλος Εκπομπής Κανάλι Παρουσίαση
1994 1 MEGA Μαίρη Μηλιαρέση
1994-1995 2
1995-1996 3
1996-1997 4
2017 5 ANT1 Ζέτα Μακρυπούλια
2017-2018 6
2018-2019 7
2019-2020 8

Celebrity Ρουκ Ζουκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν Κύκλος Εκπομπής Κανάλι Παρουσίαση
2017 1 ANT1 Ζέτα Μακρυπούλια
2017-2018 2
2018-2019 3

Παγκόσμια Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τηλεπαιχνίδι στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και πολύ συχνά οι κανόνες του χρησιμοποιούνται και ανάμεσα σε φιλικές παρέες. Αντιθέτως, το αμερικάνικο τηλεπαιχνίδι Hot Streak στο οποίο βασίζεται η ελληνική εκδοχή, δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία αφού προβλήθηκε για μόλις 65 επεισόδια σε μία μικρή περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 1986 και έκτοτε δεν επιχειρήθηκε αναβίωσή του στην αμερικανική τηλεόραση.

Αντίστοιχη επιτυχία με την Ελλάδα για το συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρξε στην Γερμανία, από όπου προέρχεται και το όνομα "Ρουκ Ζουκ". Το τηλεπαιχνίδι στην Γερμανία προβλήθηκε χωρίς διακοπή από το 1988 έως το 2000, επανήλθε για μία τηλεοπτική σεζόν το 2004 - 2005 και από το 2016 προβάλλεται εκ νέου.

Ο Ρούκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη περίοδο του παιχνιδιού στην ελληνική τηλεόραση, ο 'Ρούκι' ήταν ένας ιδιαίτερα δημοφιλής χαρακτήρας που συνόδευε την παρουσιάστρια Μαίρη Μηλιαρέση. Επρόκειτο για ένα κινούμενο σχέδιο που εμφανιζόταν στο κάτω μέρος της οθόνης και προέτρεπε τους παίκτες να κάνουν γρήγορα στις απαντήσεις τους, ή σύμπασχε μαζί τους καθώς σε κάθε λανθασμένη απάντηση εμφανιζόταν να έκλαιγε. Ο Ρούκι αποσύρθηκε με την έλευση της νέας περιόδου του παιχνιδιού από τον ΑΝΤ1.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]