Ροιοπτελέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ροιοπτελέα
Δείγμα του φυτού σε φυτολόγιο
Δείγμα του φυτού σε φυτολόγιο
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Dicotyledoneae)
Τάξη: Φηγώδη (Fagales)
Οικογένεια: Καρυοειδή (Juglandaceae)
Υποοικογένεια: Ροιοπτελεοΐδες
(Rhoipteleoideae)

Reveal

Γένος: Ροιοπτελέα (Rhoiptelea)
Diels & Hand.-Mazz.

Είδος: Ροιοπτελέα η χιλιανθής
Διώνυμο
Rhoiptelea chiliantha
Diels & Hand.-Mazz.
Συνώνυμα
  • Rhoipteleaceae, Handel-Mazzetti

Η ροιοπτελέα (λατινική και επιστημονική ονομασία Rhoiptelea) είναι γένος δικοτυλήδονων φυτών, που ανήκει στην οικογένεια της καρυδιάς, τα καρυοειδή. Είναι μονοτυπικό γένος, δηλαδή περιλαμβάνει ένα μοναδικό είδος φυτού, τη ροιοπτελέα τη χιλιανθή (Rhoiptelea chiliantha), γνωστή με την κοινή ονομασία «δέντρο με τις αλογοουρές» (αγγλ. «horsetail tree»).

Το γένος αυτό το ταξινομούσαν παλαιότερα στην δική του, ιδιαίτερη οικογένεια, τα ροιοπτελεοειδή (Rhoipteleaceae), αλλά το ταξινομικό σύστημα APG III του 2009 το ενέταξε στα καρυοειδή, αλλά γίνεται δεκτό τουλάχιστον ότι ανήκει στη δική του ιδιαίτερη υπο-οικογένεια, τις ροιοπτελεοΐδες.

Το Rhoiptelea chiliantha είναι ορεινό φυτό, ιθαγενές της νοτιοδυτικής Κίνας και του βόρειου Βιετνάμ, όπου συναντάται στη φύση σε υψόμετρα από 700 μέχρι 1.600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ορεινές περιοχές. Είναι δέντρα που επικονιάζονται από τον άνεμο και τα άνθη τους είναι διετεταγμένα σε μεγάλες πολύκλαδες ταξιανθίες, που κρέμονται. Το μήκος της ταξιανθίας είναι συνήθως 32 εκατοστά και η ταξιανθία μοιάζει με ουρά αλόγου, από όπου και η κοινή ονομασία του είδους. Ο καρπός είναι μικρό κάρυο με στρογγυλευμένα πτερύγια. Τα φύλλα είναι σύνθετα και έχουν υφή χαρτιού. Το ύψος της ροιοπτελέας είναι κατά μέσο όρο 17 μέτρα, ενώ η διάμετρος του κορμού της μπορεί να ξεπεράσει τα 40 εκατοστά. Στην Κίνα έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενο είδος.[1]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]