Ρογήρος Βερνάρδος Α΄ της Φουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ρογήρος Βερνάρδος Α΄ της Φουά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Roger-Bernard Ier de Foix (Γαλλικά)
Θάνατος1188[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςCecilia Trencavel
ΤέκναΡαϋμόνδος Ρογήρος της Φουά
Εσκλαρμόντ της Φουά
Geralda[2]
NN de Foix[3]
ΓονείςΡογήρος Γ΄ του Φουά και Ximena de Barcelona i de Díaz[3]
ΑδέλφιαDolce di Foix
ΟικογένειαΟίκος της Φουά
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαcount of Foix (1148–1188)

Ο Ρογήρος-Βερνάρδος Α΄ ο παχύς, γαλλ. Roger Bernard I le gross (π. 1130 - Νοέμβριος 1188) από τον Οίκο της Φουά ήταν ο 4ος κόμης της Φουά (1148-86).

Ο θυρεός τού κόμη της Φουά.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Ρογήρου Γ΄ κόμη της Φουά, γιού του Ρογήρου Β΄ κόμη της Φουά (γιου του Πέτρου κυρίου του Κουζεράν, γιου του Βερνάρδου-Ρογήρου κόμη του Μπιγκόρ).

Το 1149 και πάλι το 1163 στο Παμιέρ έπρεπε να αποδώσει στο ναό του Σαιντ-Αντονίν ντε Γρεντελά τις κατασχεθείσες γαίες. Τελικά συμφώνησε με τον ναό να είναι και οι δύο εξίσου ιδιοκτήτες (paréage). Η Αυλή του ήταν υπεύθυνη για την άμυνα και την απονομή δικαίου. Την ίδια συνιδιοκτησία έκανε ο Ρογήρος-Βερνάρδος Α΄ και με το αββαείο τού Σαιν-Βολουσιέν το 1168, όπου τα ενοίκια μοιράστηκαν μεταξύ της εκκλησιαστικής εξουσίας και αυτής τού κόμη.

Νυμφεύτηκε την κόρη τού Ρογήρου Α΄ των Τρανκαβέλ και έγινε υποτελής τού κόμη της Βαρκελώνης. Απέφυγε να συμμετάσχει στον πόλεμο τού επικυρίαρχού του το 1159 και επικεντρώθηκε στην επέκταση της δικής του ζώνης επιρροής, όπως π.χ. με τη συμφωνία με τους κυρίους τού Ντυν το 1162. Το 1185 τελικά αναγκάστηκε να πολεμήσει μαζί με τον Αλφόνσο κόμη της Βαρκελώνης στη νότιο Γαλλία· μόνο ο Βερνάρδος Δ΄ κόμης τού Κομμάνζ μπόρεσε να μείνει ουδέτερος. Φαίνεται, πως ο Αλφόνσος προτίθετο να τού αναθέσει τη διακυβέρνηση της Προβηγκίας στον Ρογήρο-Βερνάρδο Α΄.

Τάφηκε στο αββαείο τού Μπουλμπόν και τον διαδέχθηκε ο μόνος γιος του Ραϋμόνδος Ρογήρος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1151 την Καικιλία των Τρανκαβέλ, κόρη τού Ραϋμόνδου Α΄ υποκόμη των Αγκντ, Μπεζιέρ, Αλμπί, Καρκασσόν & Ραζέ και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Roland Viader, L'Andorre du IXe au XIVe siècle: montagne, féodalité et communautés, (Presses du Universitaires du Mirail, 2003), 128.