Ροβέρτος του Ζάλτσμπουρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ροβέρτος του Ζάλτσμπουρκ
Ruperthead.jpg
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 650
Βορμς
Θάνατος27  Μαρτίου 718
Σάλτσμπουργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστρία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Eορτασμός αγίου27 Μαρτίου
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος
επίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ροβέρτος, λατιν. Robertus, γερμ. Ruprecht (π. 660 - 710) από τον Οίκος των Μεροβιγγείων ήταν επίσκοπος τού Βορμς, πρώτος επίσκοπος τού Ζάλτσμπουρκ και ηγούμενος τού Αγ. Πέτρου στο Ζάλτσμπουρκ. Ήταν σύγχρονος τού Χιλδεβέρτου Γ΄ των Φράγκων· αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία. Είναι ο προστάτης άγιος της πολιτείας τού Ζάλτσμπουρκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μάλλον γιος τού Χρόντμπερτ Β΄ παλατινού κόμη της Νευστρίας και της Θεοντράντε/Θεόντα.

Ως επίσκοπος τού Βορμς έγινε αρχικά αποδεκτός ως σοφός και αφοσιωμένος αξιωματούχος, αλλά η κατά το πλείστον παγανιστική κοινότητα τελικά τον απέρριψε και τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την πόλη. Στο τέλος τού 7ου αι. ο Θέοντο των Αγκιλολφιδών δούκας της Βαυαρίας τού ζήτησε να έλθει στην περιοχή του στο Ρέγκενσμπουρκ (Ράτισμπον) και να συνδράμει στη διάδοση της χριστιανικής πίστης μεταξύ των Βαυαρικών φυλών.

Τότε ο Ροβέρτος μετακινήθηκε στο Άλτεττινκ, όπου μετέστρεψε τους εντόπιους. Έπλευσε προς τα κάτω τον Δούναβη και επισκέφθηκε πολλές πόλεις, κώμες και οχυρά. Σύντομα είχε μεταστρέψει μία μεγάλη περιοχή κατά μήκος τού Δούναβη, νοτιοανατολικά τού Βαυαρικού συνόρου με την Παννονία, η οποία ήταν υπό το σκήπτρο τού χαγάνου των Αβάρων. Εκεί έμεινε στο Λορχ, την πρώην Ρωμαϊκή πόλη Lauriacum (σήμερα είναι μέρος της πόλης Εννς), όπου υπήρχε ένας παλαιοχριστιανικός ναός, η νυν βασιλική τού Αγ. Λαυρεντίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Rupert, St". In Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.; Endnotes:
  • Bibliotheca hagiographica Latina, (Brussels, 1899), n. 7390-7403
  • W. Levison, “Die älteste Lebensbeschreibung Ruperts von Salzburg” in Neues Archiv für ältere deutsche Geschichtskunde, xxviii. 283 seq.
  • Hauck, Kirchengeschichte Deutschlands (3rd ed.), i. 372 seq.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rupert of Salzburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).