Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρινάλντο Α΄ των Έστε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρινάλντο Α΄
Γέννησημετά το 1221
Θάνατος1251 (το πολύ 30 ετών)
ΣύζυγοςΑδελαΐδα των Ετσελίνι
Επίγονοι(νόθος) Ομπίτσο Β΄
ΟίκοςΈστε
ΠατέραςΆτσο Ζ΄
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ρινάλντο Α΄, ιταλ. Rinaldo Ι, (μετά το 12211251) από τον Οίκο των Έστε, ήταν διάδοχος στη μαρκιωνία της Φερράρα, αλλά απεβίωσε νέος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Άτσο Ζ΄ μαρκήσιου της Φερράρα και της πρώτης συζύγου του Τζοβάννα. Ο πατέρας του έγινε αρχηγός των Γουέλφων (οπαδών του πάπα) και κατέλαβε από τον Ετσελίνο Β΄ κύριο του Ρομάνο, αρχηγό των Γιβελλίνων (οπαδών του Γερμανού βασιλιά), τη Φερράρα· έτσι έγινε μάργραβος της πόλης.

Ο Ρινάλντο Α΄, μόνος γιος και διάδοχος του Άτσο Ζ΄, νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα, εγγονή του Ετσελίνο Γ΄ με την ελπίδα ότι θα τελείωνε η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο οικογενειών· όμως ήταν άτεκνη. Ο Ρινάλντο Α΄ είχε σχέση με μία από τη Νάπολη, που υπηρετούσε στο σπίτι του πατέρα του και ήταν για τον καθαρισμό των ρούχων. Από τη σχέση αυτή γεννήθηκε π. το 1247 ο Ομπίτσο Α΄[1]. Αμέσως μετά το νεογέννητο και η μητέρα του εξορίστηκαν από τη Φερράρα και μετακόμισαν στη Ραβέννα. Το 1238 ο Άτσο Ζ΄ έδωσε τον γιο του στον Φρειδερίκο Β΄ Χοενστάουφεν ως σημείο πίστης του στον Γερμανό βασιλιά, αλλά όταν το επόμενο έτος ο Άτσο Ζ΄ δήλωσε ανοικτά υπέρ του πάπα, ο Φρειδερίκος Β΄ κράτησε τον Ρινάλντο και τη σύζυγό του αιχμάλωτους στην Κρεμόνα. Το 1251, με την προτροπή του Εζελίνο Γ΄, τους δηλητηρίασε στην φυλακή στην Απουλία.

Τώρα ο Άτζο Ζ΄ έμεινε χωρίς άρρενες απογόνους για να συνεχιστεί η διαδοχή. Είδε στον Ομπίτσο Α΄ τη μόνη ευκαιρία για να επιζήσει ο Οίκος των Έστε. Έψαξε και βρήκε τον εγγονό του. Η μητέρα του πνίγηκε στην Αδριατική[2]. Επέτυχε τη νομιμοποίηση του Ομπίτσο Α΄ από τον πάπα το 1252. Το 1264 απεβίωσε ο Άτσο Ζ΄ και τον διαδέχθηκε ο εγγονός του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα, εγγονή του Ετσελίνο Γ΄ κυρίου του Ρομάνο· δεν είχε τέκνα.

Από μία γυναίκα από τη Νάπολη, που υπηρετούσε στην καθαριότητα ρούχων στο σπίτι του πατέρα του, είχε φυσικό τέκνο τον:

Παραπομπές-Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Marek, Miroslav. «Complete Genealogy of the House of d'Este». Genealogy.EU. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2017. 
  2. Cawley, Charles, Modena Ferrara, Foundation for Medieval Genealogy, http://fmg.ac/Projects/MedLands/MODENA,%20FERRARA.htm#ObizzoIIdied1293B, ανακτήθηκε στις August 2012 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pompeo Litta Famiglie celebri d'Italia. D'Este, Τorino 1835.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rinaldo I d'Este της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).