Ρενό του Ερμπόζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρενό του Ερμπόζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση795[1]
Θάνατος24  Μαΐου 843
Νάντη
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναRagenold of Neustria
ΟικογένειαRorgonids

Ο Ρενό του Ερμπόζ (795-843) ήταν Φράγκος κόμης του Ερμπόζ, Κόμης του Πουατιέ και Κόμης της Νάντης (841 - 843), το όνομα του προφέρεται πολλές φορές στην Αγγλική γλώσσα ως "Ρέτζιναλντ". Η κομητεία του Ερμπόζ περιείχε τρεις Πάγαρχους και διαχωριζόταν από την Κομητεία του Πουατιέ στην οποία ο Ρενό εμφανιζόταν επίσης ως κόμης. Ο διορισμός του φαίνεται ότι έγινε πριν τον Ιούλιο του 835 μετά από μιά μάχη απέναντι στους Νορμανδούς.[2] Με τον θάνατο του κόμητος Ρίκουιν της Νάντης στην "μάχη του Φοντεναί (842)" ο Κάρολος ο Φαλακρός τον διόρισε διάδοχο του στην Κομητεία της Νάντης. Ο Λαμβέρτος Β΄ της Νάντης που ήταν νόμιμος διάδοχος του πατέρα του Λαμβέρτου Α΄ της Νάντης και είχε βοηθήσει εξίσου τον Κάρολο τον Φαλακρό στο Φοντεναί δυσαρεστήθηκε έντονα από αυτό και αποφάσισε να δράσει εναντίον του Φράγκου βασιλιά. Ο Λαμβέρτος Β΄ και ο Νομινόης ένωσαν τις δυνάμεις τους και επαναστάτησαν εναντίον του Καρόλου του Φαλακρού. Την εποχή που οχύρωναν την Νάντη ο Νομινόης σακατεύτηκε από μια σοβαρή ασθένεια και ανέλαβε την ηγεσία εναντίον των Βρετόνων ο γιος του Ερισπόε ο οποίος ηττήθηκε στην πρώτη μάχη από τον Ρενό.[3] Με την άφιξη της βοήθειας του Λαμβέρτου Β΄ ο Ερισπόε ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και συνέτριψε τον Ρενό, ο ίδιος ο Ρενό καταδιώχτηκε και φονεύτηκε την επόμενη μέρα. Στην μεγάλη νίκη κατά των Βρετόνων σημαντικό ρόλο έπαιξε η βοήθεια του Βίκινγκ οπλαρχηγού Χάσταϊν ο οποίος ακούγεται ότι σκότωσε ο ίδιος τον Ρενό.[4] Οι περισσότερες πηγές ωστόσο συμφωνούν ότι ο Ρενό δολοφονήθηκε από τον ίδιο τον Λαμβέρτο Β΄, οι Βίκινγκ έφτασαν αμέσως μετά. Οι Βίκινγκ λεηλάτησαν την Νάντη, ο Λαμβέρτος Β΄ την κατέλαβε για σύντομο χρονικό διάστημα αλλά δεν μπόρεσε να την κρατήσει.[5] Ένας γιος του Ρενό σκοτώθηκε την επόμενη χρονιά σε μάχη εναντίον του Λαμβέρτου Β΄ αλλά ένας άλλος ο Ρέτζιναλντ της Νευστρίας έγινε κόμης του Ερμπόζ και κυβέρνησε το Μαίν και τις Μαρκιωνίες της Νευστρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2018.
  2. André Chédeville & Hubert Guillotel, La Bretagne des saints et des rois Ve-Xe siècle, Ouest France, Université Rennes, (1984)
  3. Michel Dillange, Les comtes de Poitou Ducs d'Aquitaine (778–1204), La Crèche : Geste éditions, 1995, 303, σ. 55
  4. André Chédeville & Hubert Guillotel, La Bretagne des saints et des rois Ve-Xe siècle, Ouest France, Université Rennes, (1984)
  5. Janet L. Nelson, The Annals of St-Bertin, Manchester University Press, 1991, σ. 55

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • André Chédeville & Hubert Guillotel, La Bretagne des saints et des rois Ve-Xe siècle, Ouest France, Université Rennes, (1984)
  • Michel Dillange, Les comtes de Poitou Ducs d'Aquitaine (778–1204), La Crèche : Geste éditions, 1995, 303
  • Janet L. Nelson, The Annals of St-Bertin, Manchester University Press, 1991.


Ρενό του Ερμπόζ
Γέννηση: 795 Θάνατος: 24 Μαΐου 843
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ρίκουιν
Κόμης της Νάντης
841 - 843
Διάδοχος
Λαμβέρτος Β΄