Ραϊμόν Ραντιγκέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ραϊμόν Ραντιγκέ
Radiguet.jpg
Όνομα Ραϊμόν Ραντιγκέ
Γέννηση 18 Ιουνίου 1903
Γαλλία
Θάνατος 12 Δεκεμβρίου 1923 (20 ετών)
Παρίσι, Γαλλία
Επάγγελμα/
ιδιότητες
συγγραφέας[1], δημοσιογράφος, ποιητής και μυθιστοριογράφος
Εθνικότητα Γαλλική
Υπηκοότητα Γαλλία
Σχολές φοίτησης Lycée Charlemagne
Είδη Μυθιστορήματα, Ποίηση
Αξιοσημείωτα έργα

Ο Διάβολος στο κορμί

Ο χορός του κόμη ντ’ Ορζέλ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Ραϊμόν Ραντιγκέ (Raymond Radiguet, 18 Ιουνίου 1903 - 12 Δεκεμβρίου 1923) ήταν Γάλλος συγγραφέας, το πρώιμο και εξαιρετικό ταλέντο του οποίου αποτυπώνεται στα δύο μυθιστορήματα που πρόλαβε να γράψει.

Σπούδασε στο Λύκειο Καρλομάγνου στο Παρίσι και συνδέθηκε με λογοτέχνες, ζωγράφους και συνθέτες του Μονπαρνάς. Καθοριστική ήταν η γνωριμία του με τον Ζαν Κοκτώ, ο οποίος, ενθουσιασμένος από το ταλέντο που ανακάλυψε όταν ο Ραντιγκέ του διάβασε ποιήματά του, έγινε ο μέντοράς του : Τον συμβούλευε, τον ενεθάρρυνε, έκανε ταξίδια μαζί του και τον βοήθησε να δημοσιεύσει στίχους του σε πρωτοποριακά περιοδικά. Το μόνο παράπονο του Κοκτώ από τον Ραντιγκέ ήταν ότι ο τελευταίος «αγαπούσε τις γυναίκες».

Στις αρχές του 1923 εκδόθηκε το μυθιστόρημα του Ραντιγκέ Με τον Διάβολο στο κορμί. Το θέμα ήταν δύσκολο : Η ερωτική σχέση ενός δεκαεξάχρονου νεαρού με μια παντρεμένη νέα γυναίκα που ο άντρας της ήταν στο μέτωπο. Προκλήθηκε σκάνδαλο, δεδομένου ότι είχαν περάσει μόνο πέντε χρόνια από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι κριτικές (μεταξύ των οποίων αυτές των Μαξ Ζακόμπ και Πωλ Βαλερύ) ήταν ενθουσιώδεις. Κατά πάσαν πιθανότητα υπήρχαν πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία στο έργο.

Το δεύτερο και τελευταίο μυθιστόρημα του Ραντιγκέ ήταν Ο χορός του κόμη ντ’ Ορζέλ, που εκδόθηκε το 1924, λίγους μήνες μετά τον θάνατό του. Και πάλι μια ιστορία μοιχείας, ένα ερωτικό τρίγωνο της υψηλής κοινωνίας αυτήν την φορά στα λεγόμενα «Τρελά χρόνια» της δεκαετίας του 1920, με όλο το βάρος δοσμένο στην ανάλυση χαρακτήρων.

Στα τέλη του 1923 ο πολλά υποσχόμενος νέος συγγραφέας προσβλήθηκε από τυφοειδή πυρετό. Στις 9 Δεκεμβρίου είπε στον Κοκτώ : «Σε τρεις μέρες θα με τουφεκίσουν οι στρατιώτες του Θεού», και στις 12 Δεκεμβρίου πέθανε.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μυθιστορήματα

  • Le Diable au corps (Ο Διάβολος στο κορμί, 1923)
  • Le Bal du comte d'Orgel (Ο χορός του κόμη ντ’ Ορζέλ, 1924, μεταθανάτια)

Ποίηση

  • Les joues en feu (Φλογισμένα μάγουλα, 1920)
  • Devoirs de vacances (Καθήκοντα των διακοπών, 1921)
  • Vers libres (Ελεύθεροι στίχοι, 1926, μεταθανάτια)
  • Jeux innocents (Αθώα παιχνίδια, μεταθανάτια)

Ελληνικές μεταφράσεις

  • Ο Διάβολος στο κορμί : Μέλπω Αξιώτη ως Ο Διάβολος μέσα του (Κέδρος, 1968, 1983)
  • Ο χορός του κόμη ντ’ Ορζέλ : Ρένα Χατχούτ (Εξάντας, 1980)