Ρασταμπάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρασταμπάν (β Δράκοντος)
ΑστερισμόςΔράκων
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 17h:30m:26s ,
δ = +52°.18΄05΄΄
Φαινόμενο μέγεθος2,79
Φασματικός τύποςG2 Ib-IIa
Απόσταση από τη Γη380 ± 4 έτη φωτός

Ρασταμπάν (Rastaban) είναι το ιδιαίτερο όνομα του αστέρα β του βόρειου αστερισμού Δράκοντα (Beta Draconis, β Dra). Είναι ο τρίτος σε φωτεινότητα αστέρας του αστερισμού αυτού. Ορατός σήμερα από την Ελλάδα όλη σχεδόν τη νύκτα σε όλες τις εποχές του έτους (στο βόρειο μισό της χώρας είναι αειφανής αστέρας), ο Ρασταμπάν βρίσκεται κοντά στα σύνορο του Δράκοντα με τον αστερισμό Ηρακλή, δυτικά του Ελτανίν. Φέρει επίσης το όνομα 23 Δράκοντος (ονοματολογία κατά Τζον Φλάμστηντ).

Ονομασίες και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Ρασταμπάν, απαντώμενο κάποτε και ως Rastaben, προέρχεται από την αραβική φράση ras ath-thu'ban, που σημαίνει «το κεφάλι του ερπετού» (δηλαδή του δράκου, από τη θέση του στο ιδεατό σχήμα που παριστάνει ο αστερισμός). Δύο άλλες ονομασίες είναι Asuia και Alwaid. Η δεύτερη σημαίνει «ο προορισμένος για να καταστραφεί», αν και κάποιοι ερευνητές το ετυμολογούν από το αραβικό al'awwad (= ο παίκτης του Λαούτου). Για τους παλαιότερους `Αραβες ήταν μέλος της ομάδας άστρων «οι Μητέρες Καμήλες» (al'awa'id) μαζί με τους αστέρες γ, μ, ν και ξ Δράκοντος, αργότερα γνωστής ως «οι 5 δρομάδες» (Quinque Dromedarii).

Αστρονομικά και αστροφυσικά δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκρινόμενος με τον `Ηλιο, ο Ρασταμπάν είναι ένας τεράστιος αστέρας με εξαπλάσια μάζα και 40 φορές μεγαλύτερη διάμετρο. Η πραγματική του λαμπρότητα είναι 950 φορές μεγαλύτερη της ηλιακής, ενώ η επιφανειακή του θερμοκρασία είναι 5.160 Κ, γεγονός που τον κατατάσσει στους κίτρινους λαμπρούς γίγαντες ή υπεργίγαντες αστέρες. Η ηλικία του εκτιμάται σε 67 εκατομμύρια έτη.

Ο Ρασταμπάν είναι μέλος ενός διπλού αστρικού συστήματος, του ADS 10611: έχει ένα νάνο συνοδό που περιφέρεται γύρω του μία φορά κάθε περίπου 4 χιλιάδες χρόνια. Το όλο σύστημα μάς πλησιάζει με μέση ταχύτητα 20 ± 0,9 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dibon-Smith, Richard: StarList 2000: A Quick Reference Star Catalog for Astronomers. John Wiley & Sons, Νέα Υόρκη 1992, ISBN 0-471-55895-8

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]