Ραμόν Μουντανέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ραμόν Μουντανέρ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ραμόν Μουντανέ
Figueres - Plaça Ernest Vila 6.jpg
Όνομα Ραμόν Μουντανέ
Γέννηση Ramon Muntaner
1265
Περελάδα, Στέμμα της Αραγονίας
Θάνατος 1336 (71 ετών)
Ίμπιζα, Στέμμα της Αραγονίας
Επάγγελμα/
ιδιότητες
χρονικογράφος, ιστορικός, στρατιωτικός και διπλωμάτης
Είδη Χρονικό
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα
Μια σελίδα από το Χρονικό του Ραμόν Μουντανέρ

Ο Ραμόν Μουντανέ (Ramon Muntaner, 1265 - 1336) ήταν Καταλανός στρατιωτικός και συγγραφέας που έγραψε το Crònica, ένα χρονικό της ζωής του, περιλαμβάνοντας τις περιπέτειές του ως διοικητής της Καταλανικής Εταιρείας.

Γεννήθηκε στην Περελάδα, στην Κομητεία της Χερόνα, το 1265 και πέθανε στην Ίμπιζα, στο βασίλειο της Μαγιόρκα, το 1336. Συνέγραψε το Καταλανικό Χρονικό, που αρχίζει από την εποχή του Τζαούμε Α' (1207) μέχρι την στέψη του Αλφόνσου του 4ου της Αραγωνίας (1328).

Υπήρξε μέλος της Καταλανικής Εταιρείας. Μαζί τους εξεστράτευσε κατά των Τούρκων υπό τις διαταγές του Ροζέ ντε Φλορ (Roger de Flor) και αργότερα κατά των Φράγκων και των Ελλήνων του Βυζαντίου.

Ο Μουντανέ συνέγραψε το χρονικό του σε λίγο παραπάνω από τρία χρόνια. Είναι γραμμένο στο πρώτο πρόσωπο, με τρόπο απλό χωρίς πολλά ρητορικά στολίδια. Αποτελεί ασυνήθιστο γεγονός ότι ταυτόχρονα ήταν στρατιώτης που λάμβανε μέρος στις μάχες και ιστορικός που τις κατέγραφε. Το Χρονικό του Ραμόν Μουντανέ έχει σημαντικές ιστορικές ημερομηνίες και είναι απαραίτητο για την ανάλυση της ιστορίας της αντίστοιχης περιόδου του Στέμματος της Αραγωνίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]