Ραλφ του Γκασέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ραλφ του Γκασέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος1051
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑντιβασιλέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςBasilie Flaitel
ΓονείςΡοβέρτος Β΄ ο Δανός[1] και Herleva (?)[1]
ΑδέλφιαΡιχάρδος του Εβρέ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςconstable
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας

Ο Ραλφ ή Ραούλ, αγγλ. Ralph/Raoul (απεβ. 1051) από τον Οίκο της Νορμανδίας ήταν κύριος τού Γκασέ και άλλων ιδιοκτησιών στη Νορμανδία. Έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την ανηλικιότητα τού Γουλιέλμου Α΄ της Αγγλίας.

Ο θυρεός του Οίκου της Νορμανδίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Ροβέρτου αρχιεπισκόπου τού Ρουέν & κόμη τού Εβρέ και της Χερλέβα. Εξάδελφός του ήταν ο Ροβέρτος Α΄ δούκας της Νορμανδίας.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ριχάρδος έλαβε την κομητεία τού Εβρέ και ο Ραλφ την κυριότητα τού Γκασέ στην Κάτω Νορμανδία· επίσης το Μπαβέν, Νογιόν-συρ-Ανντέλ, Γκραβενσόν & Εκουσέ. Έπειτα από το τέλος τού Ροβέρτου Α΄, ο αρχιεπίσκοπος Ροβέρτος ανέλαβε την επιτροπεία τού γιού εκείνου Γουλιέλμου Α΄. Ο αρχιεπίσκοπος ήταν ικανός να κρατήσει τάξη στο δουκάτο της Νορμανδίας, αλλά όταν το 1037 απεβίωσε, άρχισαν εξεγέρσεις και ιδιωτικές διαμάχες.

Ένας από τους εξεγερθέντες ήταν ο Ραλφ. Το 1040 δολοφόνοι, υπό τις διαταγές τού Ραλφ, σκότωσαν τον κύριο παιδαγωγό τού νεαρού δούκα, τον Γιλβέρτο κόμη τού Μπριόν, όταν αυτός ίππευε κοντά στο Εσαφούρ. Το 1043 ο Γουλιέλμος Α΄ και οι σύμβουλοι και θείοι του Γουλιέλμος κόμης τού Ταλού και ο Μωζέρ αρχιεπίσκοπος τού Ρουέν αποφάσισαν να πείσουν τον Ραλφ να υποστηρίξει τον δούκα και το κατάφεραν. Ο Ραλφ, τώρα διοικητής τού οτρατού τού δούκα, εκστράτευσε εναντίον τού Τουρστάν λε Γκοζ, που μαζί με τον βασιλιά της Γαλλίας κατείχαν το Φαλαίζ. Ο Ραλφ, αφού κατέλαβε το Φαλαίζ, ανάγκασε τον Τουστάν σε εξορία και τον Ερρίκο Α΄ της Γαλλίας να αποσυρθεί από τη Νορμανδία. Ενόσο ήταν ένα σημαντικό μέλος τού κύκλου τού δούκα Γουλιέλμου Α΄, έκανε μεγάλες δωρεές στο αββαείο τού Ζουμιέρ. Ο Ραλφ απεβίωσε το 1051.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μπαζίλα, κόρη τού Ζεράρ Φλαιτέλ κι είχε τέκνο:

  • Ροβέρτος τού Γκασέ, απεβ. άτεκνος.

Έπειτα από το τέλος τού Ραλφ, η Μπαζίλα παντρεύτηκε τον Ούγο τού Γκουρναί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ordericus Vitalis, The Ecclesiastical History of England and Normandy, Trans. Thomas Forester, Vol. II (, London: Henry G. Bohn, 1854), p.160
  • Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: Verlag von J. A. Stargardt, 1984), Tafel 79.