Ραγαύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ραγαύ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
רעו (Εβραϊκά)
Γέννηση1974 π.Χ.[1]
Ουρ
Θάνατος1735 π.Χ.[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςOra, daughter of Ur
ΤέκναΣερούχ[3]
ΓονείςΦάλεκ[4]

Ο Ραγαύ (Ραγαῦ), είναι βιβλικό πρόσωπο που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη, στο βιβλίο Γένεσης (Γέν. 11:20-23), καθώς και στη Καινή Διαθήκη στο Ευαγγέλιο κατά Λουκά (κεφ:Γ΄:35).

Ήταν γιος του Φάλεκ και της Λόμνα, σύζυγος της Όρα, πατέρας του Σερούχ και κατ΄ επέκταση προ-προπάππος του Αβραάμ και της Σάρας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φημισμένη πόλη Ουρ, νότια της Βαγδάτης, στη Μεσοποταμία, που την κατοικούσαν τότε οι Χαλδαίοι.
Κατά το Μασοριτικό κείμενο που θεωρείται από τους θεολόγους ως πρώτη πηγή της Βίβλου, ο Ραγαύ ήταν 33 ετών όταν γεννήθηκε ο γιος του Σερούχ, από της γέννησης του οποίου φέρεται να έζησε άλλα 206 χρόνια, φθάνοντας έτσι σε ηλικία 239 ετών κατά τον θάνατό του. Κατά την μετάφραση των Εβδομήκοντα στους παραπάνω χρόνους προστίθενται 100 χρόνια και έτσι ο Ραγαύ εμφανίζεται να έζησε 339 χρόνια.

Άξιο προσοχής είναι ότι η ηλικία θανάτου εκ γήρατος από τους απογόνους του Νώε μειώνονται δραματικά σε σχέση με τους παλαιότερους πολυ-αιωνόβιους. Αυτό ερμηνεύεται στις αλλαγές που πρέπει να συνέβησαν στον τρόπο μέτρησης του έτους.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε τον Ραγαύ Άγιο, τη μνήμη του οποίου εορτάζει την Κυριακή των Προπατόρων, πριν από τα Χριστούγεννα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γένεση 10:28, 11:1, 20-23
  • David and Patt Alexander "Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου" , Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.135.