Ρίτσαρντ Νιούμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρίτσαρντ Νιούμαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Νοεμβρίου 1946
Σικάγο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός φωνής
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός τηλεόρασης
Περίοδος ακμής1970

Ο Ρίτσαρντ Νιούμαν (αγγ.:Richard Newman) (γεν.: 2 Νοεμβρίου 1946) είναι Αμερικανο-Καναδός ηθοποιός φωνής, κινηματογράφου και τηλεόρασης που είναι αξιοσημείωτος για τους πολυάριθμους φωνητικούς ρόλους του στο Transformers.

Ο Νιούμαν ξεκίνησε την καριέρα του με τη φωνή του το 1990 με τους Dragon Warrior. Είχε επίσης ρόλους στα Dragon Ball Z, RoboCop: Alpha Commando, Sherlock Holmes in the 22nd Century και Spider-Man Unlimited καθώς και σε InuYasha, Oban Star Racers, MegaMan NT Warrior και Bucky O'Hare and the Toad Wars. Είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τις ερμηνείες του του Rhinox στο Beast Wars: Transformers (Beasties στον Καναδά) και του M. Bison στη σειρά κινουμένων σχεδίων Street Fighter. Ο Νιούμαν έδωσε επίσης τη φωνή του αρχέγονου κακοποιού Phaeton στην τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Exosquad. Μεταξύ των πιο πρόσφατων ρόλων του είναι ο Bear Hugger (καναδός πυγμάχος) στο Punch-Out!!

Κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2011 του φεστιβάλ Bard on the Beach του Βανκούβερ, αναγνωρίστηκε για την ερμηνεία του ως Σάιλοκ στον Έμπορο της Βενετίας και προτάθηκε για βραβείο Τζέσι για "Εξαιρετική ερμηνεία ηθοποιού σε δεύτερο ρόλο, μεγάλο θέατρο". Η πιο πρόσφατη δουλειά του περιλαμβάνει την ερμηνεία του χαρακτήρα του τίτλου στην παραγωγή του 2012 του City Stage New West του Βασιλιά Ληρ, καθώς και τον ρόλο του Tosca στην παραγωγή Doost (Φίλος) του Neworld Theatre.

Άλλες σειρές που έχει δώσει τη φωνή του είναι G.I. Joe Extreme, Gundam SEED, Gundam Wing, InuYasha, Ronin Warriors, Mobile Suit Gundam: Encounters in Space Eiphar Synapse, Yashahime: Princess Half-Demon κλπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]