Dragon Ball
Dragon Ball | |
---|---|
Είδος | Δράση, κωμωδία, περιπέτεια |
Manga Dragon Ball | |
Σχεδιαστής | Ακίρα Τοριγιάμα |
Εκδότης | Shueisha |
Δημοσιεύεται στο | Weekly Shōnen Jump |
Έκδοση | 3 Δεκεμβρίου 1984 – 5 Ιουνίου 1995 |
Αριθμός τόμων | 42 |
Anime Dragon Ball | |
Σκηνοθέτης | Νταϊσούκε Νισίο |
Στούντιο | Toei Animation |
Τηλ. δίκτυο | Ιαπωνία: Fuji Television Ελλάδα: ANT1 Ελλάδα: Nickelodeon Greece (Dragon Ball Super) |
Μετάδοση | 1986 – παρόν Dragon Ball: 1986–1989 |
Αριθμός επεισοδίων | 153 / 291 / 64 / 167 /131 / 7+ |
Το Dragon Ball (ιαπωνικά: ドラゴンボール, Χέπμπορν: Doragon Bōru) είναι σειρά manga γραμμένη και σχεδιασμένη από τον Ακίρα Τοριγιάμα. Αρχικά εκδόθηκε στο περιοδικό Weekly Shōnen Jump από το 1984 έως το 1995, ενώ στην συνέχεια τα 519 κεφάλαιά του εκδόθηκαν σε 42 τόμους από την εταιρία Shueisha. Το Dragon Ball αρχικά εμπνεύστηκε από το κλασικό Κινεζικό μυθιστόρημα Ταξίδι στη Δύση. Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή, Γκόκου, από την παιδική του ηλικία έως την ενηλικίωσή του καθώς προπονείται στις πολεμικές τέχνες και εξερευνά τον κόσμο αναζητώντας τις επτά μπάλες που είναι γνωστές ως Dragon Balls (Μπάλες του Δράκου), οι οποίες όταν συγκεντρωθούν καλούν έναν δράκο που πραγματοποιεί ευχές. Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Γκόκου κάνει αρκετούς φίλους και πολεμά μια μεγάλη ποικιλία κακών, πολλοί από τους οποίους αναζητούν επίσης τις Dragon Balls.
Οι 42 τόμοι διασκευάστηκαν σε δύο σειρές anime παραγωγής του στούντιο Toei Animation: το Dragon Ball και το Dragon Ball Z, οι οποίες προβλήθηκαν στην Ιαπωνία από το 1986 έως το 1996. Επιπλέον, το στούντιο δημιούργησε 19 ταινίες και 3 ειδικά τηλεοπτικά επεισόδια, καθώς και μια τρίτη σειρά anime με τίτλο Dragon Ball GT, η οποία δημιουργήθηκε χωρίς ουσιαστική συμμετοχή του Άκιρα Τοριγιάμα, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της μεγάλης δημοτικότητας της σειράς. Από το 2009 έως το 2011 και από το 2014 έως τώρα, προβάλλεται μία επεξεργασμένη και πιο σύντομη έκδοση του Dragon Ball Z με τίτλο Dragon Ball Kai, από την οποία έχει αφαιρεθεί το περισσότερο υλικό της αρχικής σειράς που δεν περιλαμβανόταν στο manga. Αρκετές εταιρίες έχουν παράγει διάφορους τύπους προϊόντων βασισμένα στην σειρά περιλαμβάνοντας ταινίες -κινουμένων σχεδίων και με ηθοποιούς-, παιχνίδια συλλογής καρτών, πολυάριθμες φιγούρες χαρακτήρων, όπως και αρκετές συλλογές μουσικής της σειράς και έναν μεγάλο αριθμό από βιντεοπαιχνίδια.
Έχουν υπάρξει πολλές ταινίες για την σειρά, συμπεριλαμβάνοντας την πρώτη διασκευή σε ταινία με ηθοποιούς το 1989 στην Ταϊβάν. Το 2002, η 20th Century Fox απέκτησε τα δικαιώματα για να παράγει μια αμερικανική ταινία με ηθοποιούς με τίτλο Dragonball Evolution, η οποία κρίθηκε αρνητικά από κριτικούς και θαυμαστές. Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10 Απριλίου του 2009.
Από την έκδοσή του, το Dragon Ball έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές manga και anime όλων των εποχών. Οι 42 τόμοι του manga έχουν πουλήσει πάνω από 156 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ιαπωνία και περισσότερα από 230 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κάνοντάς το την δεύτερη σειρά manga με καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία. Θεωρείται ευρέως ως μία από τις σπουδαιότερες σειρές manga που δημιουργήθηκαν ποτέ, με πολλούς καλλιτέχνες manga όπως οι Εϊτσίρο Όντα (One Piece), Μασάσι Κισιμότο (Naruto), Τίτε Κούμπο (Bleach), Χίρο Μασίμα (Rave Master, Fairy Tail) και Κεντάρο Γιαμπούκι (Black Cat) να αναφέρουν το Dragon Ball σαν πηγή έμπνευσης για τα δικά τους δημοφιλή τώρα έργα. Το anime, συγκεκριμένα το Dragon Ball Z, είναι επίσης πολύ δημοφιλές σε αρκετές χώρες και ήταν ένα από αυτά που αύξησαν την δημοτικότητα των anime στον δυτικό κόσμο.
Πλοκή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η σειρά αρχίζει με ένα παιδί με ουρά μαϊμούς, τον Σον Γκόκου, που γίνεται φίλος με μία έφηβη κοπέλα, τη Μπούλμα, την οποία συντροφεύει για να βρουν τις επτά Dragon Balls, οι οποίες καλούν τον δράκο Σένρον για να πραγματοποιήσει στον κάτοχό τους μια ευχή. Το ταξίδι τους οδηγεί στον ληστή της ερήμου Γιάμτσα, ο οποίος αργότερα γίνεται σύμμαχος, στην Τσι-Τσι, την οποία ο Σον Γκόκου συμφωνεί να παντρευτεί εν αγνοία του, και τον Πίλαφ, έναν κακό που αναζητά τις Dragon Balls για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του να κυβερνήσει τον κόσμο. Ο Σον Γκόκου έπειτα υποβάλλεται σε αυστηρή εκπαίδευση από τον μεγάλο δάσκαλο πολεμικών τεχνών Χελωνοτζίνι (Μούτεν Ρόσι) έτσι ώστε να πολεμήσει στο τουρνουά Tenkaichi Budōkai. Ένας συνομήλικός του μοναχός, ο Κρίλιν, γίνεται συμμαθητής και αντίπαλός του, αλλά σύντομα γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Μετά το τουρνουά, ο Γκόκου αναζητά την Dragon Ball που του είχε αφήσει ο παππούς του και σχεδόν μόνος του νικά τον Στρατό της Κόκκινης Κορδέλας και τον πληρωμένο δολοφόνο τους τον Τάο-Πάι-Πάι. Μετέπειτα ο Γκόκου ξαναβρίσκεται με τους φίλους του για να νικήσει τους μαχητές της μάντισσας Μπάμπα Ουρανάι ώστε εκείνη να εντοπίσει την τελευταία Dragon Ball για να ξαναζωντανέψουν έναν φίλο που σκότωσε ο Τάο-Πάι-Πάι.
Στο επόμενο τουρνουά Tenkaichi Budōkai, τρία χρόνια αργότερα, ο Γκόκου και οι σύμμαχοί του έρχονται αντιμέτωποι με τον αντίπαλο του Κάμε-Σέννιν και αδελφό του Τάο-Πάι-Πάι, τον Τσούρου-Σέννιν, και τους μαθητές του Τενσινχάν και Τσαόζου. Ο Κρίλιν σκοτώνεται μετά το τουρνουά και ο Γκόκου κυνηγά και νικιέται από τον δολοφόνο του, τον Δαιμονικό Βασιλιά Πίκολο. Ο σαμουράι Γιατζιρόμπι πηγαίνει τον Γκόκου στον ερημίτη Κάριν, όπου εκείνος θεραπεύεται και δυναμώνει. Στο μεταξύ, ο Πίκολο πολεμά τον Κάμε-Σέννιν και τον Τσαόζου, οδηγώντας και τους δύο στον θάνατο, και χρησιμοποιεί τις Dragon Balls για να επανακτήσει τη νεότητά του προτού καταστρέψει τον δράκο Σένρον. Ο Γκόκου έπειτα σκοτώνει τον Δαιμονικό Βασιλιά Πίκολο, ο οποίος, λίγο πριν πεθάνει, δημιουργεί τον γιο που τον μετενσαρκώνει, τον Πίκολο. Ο Κάριν έπειτα στέλνει τον Γκόκου στον Κάμι, τον αρχικό δημιουργό των Dragon Balls, για να επαναφέρει τον Σένρον και να αναστήσει τους χαμένους φίλους του. Ο Γκόκου εκπαιδεύεται από τον Κάμι για τα επόμενα τρία χρόνια, ξαναβρίσκοντας για άλλη μια φορά τους φίλους του στο Tenkaichi Budōkai, όπου κερδίζει μετά βίας ενάντια στον Πίκολο προτού φύγει μαζί με την Τσι-Τσι για να κρατήσει την υπόσχεσή του να την παντρευτεί.
Πέντε χρόνια αργότερα, ο Γκόκου είναι πλέον ενήλικας και πατέρας με έναν γιο, τον Γκόχαν, όταν φτάνει στην Γη ο Ράντιτζ, αναγνωρίζει τον Γκόκου ως τον μικρό του αδελφό τον Κάκαροτ και του αποκαλύπτει πως είναι μέλη μιας σχεδόν εξαφανισμένης εξωγήινης φυλής που λέγονται Σάιγιαν, οι οποίοι έστειλαν τον Γκόκου για να κατακτήσει τη Γη για εκείνους, μέχρι που αυτός έπεσε και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι χάνοντας κάθε ανάμνηση της αποστολής του. Ο Γκόκου αρνείται να συνεχίσει την αποστολή, συμμαχεί με τον Πίκολο, και θυσιάζει τη ζωή του για να νικήσει τον Ράντιτζ. Στον άλλο κόσμο, ο Γκόκου εκπαιδεύεται από τον Βασιλιά Κάι του Βορρά μέχρι να αναστηθεί από τις Dragon Balls για να σώσει τη Γη από την εισβολή των Σάιγιαν Νάπα και Βετζέτα. Στη μάχη σκοτώνονται οι Γιάμτσα, Τσαόζου, Τενσινχάν και Πίκολο, και οι Dragon Balls εξαφανίζονται. Ο Κρίλιν και ο γαλαξιακός τύραννος Φρίζα μαθαίνουν για άλλες επτά Dragon Balls που υπάρχουν στον πλανήτη Νάμεκ, όπου πηγαίνουν και τις αναζητούν η Μπούλμα, ο Γκόχαν και ο Κρίλιν για να αναστήσουν τους φίλους τους και να αποκαταστήσουν τις Dragon Balls της Γης, πράγμα που οδηγεί σε αρκετές μάχες με τους στρατιώτες του Φρίζα και τον Βετζέτα, με τον τελευταίο να συμμαχεί με τους ήρωες για να πολεμήσουν την Ομάδα Γκίνιου, μια ομάδα μισθοφόρων του Φρίζα. Η μεγάλη και μακρόχρονη μάχη με τον ίδιο τον Φρίζα κλείνει όταν ο Γκόκου μεταμορφώνεται σε έναν θρυλικό Σούπερ Σάιγιαν και τον νικά.
Μια ομάδα ανδροειδών που δημιουργήθηκαν από ένα μέλος του πρώην Στρατού της Κόκκινης Κορδέλας, τον Δόκτωρ Γκέρο, εμφανίζονται τρία χρόνια αργότερα, αναζητώντας εκδίκηση από τον Γκόκου. Σε αυτό το διάστημα, μια σατανική μορφή ζωής, με το όνομα Σελ, επίσης εμφανίζεται και, αφού απορροφήσει δύο από τα ανδροειδή για να αποκτήσει την "τέλεια μορφή" του, δημιουργεί το δικό του τουρνουά μάχης για να προκαλέσει τους πρωταγωνιστές. Αφού ο Γκόκου θυσιάσει τη ζωή του μάταια, ο Γκόχαν εκδικείται για τον πατέρα του νικώντας τον Σελ. Επτά χρόνια αργότερα, ο Γκόκου, που αναστήθηκε προσωρινά για μια μέρα, και οι σύμμαχοί του εμπλέκονται σε μια μάχη εναντίον του Μάτζιν Μπου. Μετά από αρκετές μάχες, συμπεριλαμβάνοντας την καταστροφή και επαναφορά της Γης, ο Γκόκου καταστρέφει τον Μπου με μία Genki-Dama (μια σφαίρα καθαρής ενέργειας μαζεμένη από όλα τα όντα πάνω στη Γη) και εύχεται εκείνος να μετενσαρκωθεί σαν κάποιος καλός. Δέκα χρόνια αργότερα, σε άλλο ένα Tenkaichi Budōkai, ο Γκόκου συναντά την ανθρώπινη μετενσάρκωση του Μπου, τον Ουμπ. Αφήνοντας τον αγώνα τους στη μέση, ο Γκόκου φεύγει μαζί με τον Ουμπ για να τον εκπαιδεύσει να γίνει ο καινούριος προστάτης της Γης.
Μέσα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σειρά manga
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η σειρά manga του Dragon Ball αποτελείται από 42 τόμους και 520 κεφάλαια συνολικά. Αντίθετα με τις σειρές anime, διατηρεί το όνομα καθ' όλη τη διάρκεια της. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Shonen Jump της Ιαπωνίας to 1984, ενώ ο πρώτος τόμος tankōbon κυκλοφόρησε το 1985. Το 1995 κυκλοφόρησε και ο τελευταίος τόμος, ενώ το manga επανακυκλοφόρησε σε μορφή kazenban το 2004 με ανασχεδιασμένα εξώφυλλα και νέο τέλος και ολοκληρώθηκε σε 32 τόμους. Στην Ελλάδα, το manga Dragon Ball δεν έχει κυκλοφορήσει.
Σειρές anime
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Dragon Ball
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Toei Animation δημιούργησε μία σειρά anime βασισμένη στα πρώτα 194 κεφάλαια του, υπό τον ίδιο τίτλο. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στο ιαπωνικό κανάλι Fuji Television στις 26 Φεβρουαρίου του 1986 και ολοκληρώθηκε στις 12 Απριλίου του 1989, με 153 επεισόδια.
Dragon Ball Z
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Dragon Ball Z, κατά τη διάρκεια των 291 επεισοδίων που προβλήθηκαν από το 1989 έως το 1996, πραγματεύεται τη ζωή του Γκόκου μετά τη γέννηση του γιου του, Γκόχαν, και την εμφάνιση δυνατών εχθρών που ξεπερνούν το επίπεδο αυτών της πρώτης σειράς. Αν και το manga λέγεται σε όλη την έκταση του Dragon Ball, η Toei Animation αποφάσισε μαζί με τον δημιουργό να προσθέσουν το γράμμα Ζήτα στον τίτλο της σειράς για να δείξουν πως είναι η συνέχεια και ώστε να την ξεχωρίσουν από την προηγούμενη. Είναι η πιο δημοφιλής από τις τρεις σειρές anime που δημιουργήθηκαν και βασίζεται στα κεφάλαια 195 έως και 519 του ομώνυμου manga. Οι περίοδοι της σειράς Dragon Ball Z είναι οι εξής:
- Σάγιαν (επεισόδια 1-35), 1989 - 1990 "Στην Ελλάδα: 1998 (πρώτη προβολή), 1999/2000 (επανάληψη)": Ένας ανθρωποειδής αλλοδαπός, που ονομάζεται Ράντιτς, φτάνει στη Γη σε ένα διαστημόπλοιο και ακολουθεί τον Γκόκου, αποκαλύπτοντάς του ότι είναι ο μεγάλος αδερφός του και ότι είναι μέλη μιας σχεδόν εξαφανισμένης εξωγήινης φυλής που ονομάζεται Σάγιαν. Οι Σάγιαν είχαν στείλει στη Γη τον Γκόκου (αρχικά ονομαζόταν "Κάκαροτ") ως νήπιο για να κατακτήσει τον πλανήτη γι' αυτούς, αλλά υπέστη τραυματική εγκεφαλική βλάβη αμέσως μετά την άφιξή του και έχασε την μνήμη του. Ο Γκόκου αρνείται να βοηθήσει τον Ράντιτς να συνεχίσει την αποστολή, με αποτέλεσμα ο Ράντιτς να απαγάγει τον Γκόχαν. Ο Γκόκου αποφασίζει να συνεργαστεί με τον πρώην εχθρό του, τον Πίκολο, για να νικήσει τον Ράντιτς και να σώσει τον γιο του, ενώ θυσιάζει τη δική του ζωή. Στη μετά θάνατον ζωή, ο Γκόκου εκπαιδεύεται από τον κυβερνήτη του Βόρειου Γαλαξία, τον βασιλιά Κάιο, και διδάσκεται τις τεχνικές Κάιο-κεν και Spirit Bomb (γνωστή και ως Γκένκι Ντάμα) πριν αναβιώσουν οι Ντράγκον Μπολ ένα χρόνο αργότερα για να σώσουν τη Γη από τους συντρόφους του Ράντιτς. Ο Νάπα και ο πρίγκιπας Βετζέτα της φυλής Σάγιαν, φτάνουν πριν επιστρέψει ο Γκόκου. Ο Πίκολο σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της μάχης, μαζί με τους συμμάχους του Γκόκου, Γιάμτσα, Τιέν Σινχάν και Τσιάοτσου (με τον Τσιάοτσου να θυσιάζει τον εαυτό του για να σωθεί ο Τιέν Σινχάν) και οι μπάλες του δράκου παύουν να υπάρχουν λόγω του θανάτου του Πίκολο. Μετά το τέλος, ο Γκόκου φτάνει στο πεδίο της μάχης, εκδικείται τους πεσμένους φίλους του, νικώντας τον Νάπα με το νέο επίπεδο δύναμής του. Ο ίδιος ο Βετζέτα εισέρχεται στη μάχη με τον Γκόκου, αλλά τελικά νικήθηκε χάρη στις προσπάθειες των άλλων επιζώντων Γκόχαν, Κρίλιν και Γιατζιρόμπε. Κατόπιν αιτήματος του Γκόκου, αφιερώνουν τη ζωή στον Βετζέτα και του επιτρέπουν να ξεφύγει από τη Γη.
- Νάμεκ (επεισόδια 36-74), 1990 - 1991 "Στην Ελλάδα: 1998 - 1999 (πρώτη προβολή), 2001 (επανάληψη)"
- Φρίζα (επεισόδια 75-107), 1991 "Στην Ελλάδα: 1999 - 2000 (πρώτη προβολή), 2002 (επανάληψη)''
- Γκάρλικ Τζούνιορ (επεισόδια 108-117), 1991 "Στην Ελλάδα 2000 (πρώτη προβολή), 2002 (επανάληψη)''
- Ανδροειδή (επεισόδια 118-139), 1991 - 1992 "Στην Ελλάδα 2000 - 2001 (πρώτη προβολή), 2002/2003 (επανάληψη)''
- Σελ (επεισόδια 140-194), 1992 - 1993 "Στην Ελλάδα 2001 (πρώτη προβολή), 2003 (επανάληψη)''
- Μεταθανάτιο Τουρνουά (επεισόδια 195-199), 1993 "Στην Ελλάδα 2001"
- Μεγάλος Σάγιαμαν (επεισόδια 200-219), 1993 - 1994 "Στην Ελλάδα 2001 - 2002 (πρώτη προβολή), 2005 (επανάληψη)''
- Μάτζιν Μπου (επεισόδια 220-291), 1994 - 1996 "Στην Ελλάδα 2002 - 2003 (πρώτη προβολή), 2005 (επανάληψη)''
Dragon Ball Kai
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 5 Απριλίου 2009, άρχισε να προβάλλεται στην Ιαπωνία το Dragon Ball Kai στο κανάλι Fuji TV, ανανεωμένη έκδοση του Dragon Ball Z με σκοπό να γιορτάσουν τα 20 χρόνια της σειράς.[1] Το Dragon Ball Kai χωρίζεται στις εξής περιόδους:
- Σάγια (επεισόδια 1-16), 2009
- Νάμεκ (επεισόδια 17-30), 2009
- Φρίζα (επεισόδια 31-54), 2009 - 2010
- Ανδροειδή (επεισόδια 55-67), 2010
- Σελ (επεισόδια 68-98), 2010 - 2011
- Μάτζιν Μπου (επεισόδια 99-159), 2014 - 2015
Η σειρά ολοκλήρωσε τον κύκλο της με την περίοδο του Σελ, μετρώντας 97 επεισόδια (και ένα 98ο που δεν προβλήθηκε λόγω του τσουνάμι στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011) ενώ παίζεται σε επανάληψη κάθε Κυριακή, δύο επεισόδια τη φορά, στο δεύτερο κανάλι της Fuji TV μετά και την ολοκλήρωση της. Στα τελευταία επεισόδια, λόγω κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων από τον συνθέτη της μουσικής για το Dragon Ball Kai, Kenji Yamamoto, το καινούργιο soundtrack αντικαταστάθηκε με το παλιό από τη σειρά Dragon Ball Z, που συνέθεσε ο Shunsuke Kikuchi. Μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα της σειράς έχουν αγοραστεί σε περισσότερες από 10 χώρες, όπου προβάλλεται ως Dragon Ball Z Kai για να αποφευχθεί η λανθασμένη εντύπωση πως πρόκειται για νέα σειρά Dragon Ball. Στις 6 Απριλίου 2014 η σειρά συνέχισε την προβολή της με την περίοδο του Μάτζιν Μπου για ακόμα 60 επεισόδια (στην ιαπωνική έκδοση).
Dragon Ball Super
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 28 Απριλίου 2015, ανακοινώθηκε νέα σειρά -sequel στο Dragon Ball Z- που έκανε πρεμιέρα στης 5 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς από το κανάλι Fuji TV. Εξιστορεί μετά από 4 χρόνια, τα επακόλουθα της άγριας μάχης του Γκόκου με τον Μάτζιν Μπου, όσο εκείνος προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη στη Γη, καθώς και την συνάντησή του με τον Θεό της Καταστροφής Μπίρους.
Στην Ελλάδα, η σειρά Dragon Ball Super έκανε πρεμιέρα στο Nickelodeon TV Greece στις 26 Δεκεμβρίου 2018.
- Η μάχη των Θεών (επεισόδια 1-14), 2015 - 2015
- Η ανάσταση του 'Φ' (επεισόδια 15-27), 2015 - 2016
- Σύμπαν 6 (επεισόδια 28-46), 2016 - 2016
- Μελλοντικός Τρανκς (επεισόδια 47-76), 2016 - 2017
- Η Επιβίωση του Σύμπαντος (επεισόδια 77-131), 2017-2018
Ταινίες anime
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της σειράς anime, το Dragon Ball κατάφερε να φτάσει και ως τη μεγάλη οθόνη πολύ γρήγορα. Κυκλοφόρησαν συνολικά 19 κινηματογραφικές ταινίες, εκ των οποίων οι τέσσερις ανήκουν στο Dragon Ball , οι 15 στο Dragon Ball Z και δύο στο Dragon Ball Super.
Οι 4 ταινίες του Dragon Ball είναι οι εξής: Ο θρύλος του δράκου Σένρον (1986), Η ωραία κοιμωμένη στο κάστρο των μυστηρίων (1987), Το τουρνουά των Μιιφάν (1988) και Η γενιά των ηρώων (1996).
Οι 15 ταινίες του Dragon Ball Z είναι οι εξής: Η θεία εκδίκηση (1989), Ο πιο δυνατός πολεμιστής στον κόσμο (1990), Η μεγάλη μάχη για το μέλλον του κόσμου (1990), Η αναμέτρηση των ανίκητων πολεμιστών (1991), Το πεπρωμένο των Σάιγιαν (1991), Η εισβολή στο Νέο Νάμεκ (1992), Οι τρεις Σούπερ Σάιγιαν (1992), Ο θρυλικός σούπερ Σάιγιαν (1993), Η απειλή του μοχθηρού δαίμονα (1993), Θρυλική αναμέτρηση (1994), Ο ακλόνητος Βιο-πολεμιστής (1994), Ο σατανικός πολεμιστής του κάτω κόσμου (1995), Ο ήρωας του Πλανήτη Κόνατς, (1995), Η μάχη των Θεών (2013), Η ανάσταση του 'Φ' (2015).
Οι 2 ταινίες του Dragon Ball Super είναι οι εξής: Μπρόλι (2018), Σούπερ Ήρωας (2022).
Στην Ελλάδα μόνο οι ταινίες 1989-1995 μεταγλωττίστηκαν το 2010-11.
Τηλεοπτικές ταινίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πέρα από τις κινηματογραφικές ταινίες, δημιουργήθηκαν άλλες τρεις τηλεοπτικές ταινίες, δύο αφιερωμένες στο Dragon Ball Z και μία αφιερωμένη στο Dragon Ball GT. Οι ταινίες αυτές εξηγούν γεγονότα και καταστάσεις της τηλεοπτικής σειράς όπως η καταστροφή του πλανήτη Βετζέτα, το εναλλακτικό σύμπαν του Τρανκς και η περιπέτεια του Γκόκου Τζούνιορ. To 2011 αποκαλύπτεται και μία συνέχεια της ταινίας του Μπάρντοκ η οποία δημιουργεί μεγάλη ανατροπή στη σειρά.
- Dragon Ball Z 1 - Η αρχή του Μύθου, 1990 "Στην Ελλάδα 2005"
- Dragon Ball Z 2 - Η ιστορία του Τρανκς, 1993 "Στην Ελλάδα 2010"
- Dragon Ball GT - Η τελευταία μάχη, 1997 "Στην Ελλάδα 2010"
- Dragon Ball Z 3 - Το επεισόδιο του Μπάρντοκ, 2011 "Στην Ελλάδα 2011"
- Η Δυνατότερη Συνεργασία, Γκόκου, Λούφι και Τορίκο!, 2013 (Ένα συνεργατικό επεισόδιο στο οποίο συναντιούνται οι δρόμοι των τριών σειρών, Dragon Ball Z, One Piece και Τoriko απο την Funimation)
OVA
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Dragon Ball Z εκτός από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, έχει και τέσσερα original video animation. Αυτές είναι οι εξής: Το Σχέδιο Εξόντωσης των Σάιγιαν (1993), Γεια! Ο Σονγκόκου και οι Φίλοι του Επιστρέφουν!! (2008), Το Σχέδιο Εξόντωσης των Σούπερ Σάιγιαν (2010). Η τελευταία αποτελεί διασκευή του πρώτου OVA αποκλειστικά για το παιχνίδι Dragon Ball: Raging Blast 2 στις κονσόλες PlayStation 3 και Xbox 360.
Ταινία ζωντανής δράσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πέρα από τις ταινίες anime που δημιουργήθηκαν, η 20th Century Fox δημιούργησε το 2009 την ταινία Dragonball Evolution, η οποία όμως απογοήτευσε τους θαυμαστές και δεν πήρε καλές κριτικές γιατί δεν βασιζόταν καθόλου πιστά στο manga. Θεωρείται ευρέως μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών. Για ευνόητους λόγους, η ταινία δεν προβλήθηκε στους ελληνικούς κινηματογράφους, όμως κυκλοφορεί σε DVD και Blu-ray. Η ταινία Dragon Ball Evolution 2 δεν είναι γνωστό πότε θα βγει αλλά το project έχει ανακοινωθεί.[2] Παράλληλα με την αμερικανική ταινία, είχαν δημιουργηθεί τη δεκαετία του '80 άλλες δύο, κινεζικής και κορεάτικης παραγωγής. Το Dragon Ball Z: Light of Hope της Robot Underdog είναι ταινία μικρού μήκους.[3]
Βιντεοπαιχνίδια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 50 βιντεοπαιχνίδια Dragon Ball. Το Dragon Ball Z: Battle of Z ανήκει στο είδος δράσης ρόλων και κυκλοφόρησε από την Bandai Namco για τα PlayStation 3, PlayStation Vita και Xbox 360 στις 23 Ιανουαρίου του 2014.[4]
Soundtracks
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κυκλοφόρησαν αναρίθμητα CD με μουσική της σειράς. Την μουσική για το Dragon Ball και το Dragon Ball Z υπογράφει ο Σουνσούκε Κίκουτσι, για το Dragon Ball GT ο Ακιχίτο Τοκουνάγκα ενώ για το Dragon Ball Kai ο Σουνσούκε Κίκουτσι (Περίοδος των Σάιγιαν - Περίοδος του Σελ) και ο Νοριχίτο Σουμιτόμο (Περίοδος του Μάτζιν Μπου). Επιπλέον, τη μουσική υπόκρουση για το Το σχέδιο εξόντωσης των Σούπερ Σάιγιαν (2010) και Το επεισόδιο του Μπάρντοκ (2011) επιμελήθηκε ο Χιρόσι Τακάκι ενώ για την ταινία Η Μάχη των Θεών (2013) ο Νοριχίτο Σουμιτόμο.
Ελληνική έκδοση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην Ελλάδα τα Dragon Ball και Dragon Ball Z προβαλλόταν στον ANT1 κάθε Σαββάτο και Κυριακή. Η μεταγλώττιση συχνά είχε πολλά λάθη λόγω του ότι αγόραζε τα δικαιώματα της σειράς από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση. Η πρώτη σειρά είχε το αυθεντικό ιαπωνικό τραγούδι τίτλων διασκευασμένο στα ελληνικά, ενώ η δεύτερη είχε κατά καιρούς διάφορα τραγούδια τίτλων από τη Γαλλία, την Ισπανία αλλά και τα αυθεντικά ιαπωνικά, όμως χωρίς τη σωστή σειρά τους, ενώ η τρίτη το αυθεντικό ιαπωνικό τραγούδι τίτλων. Στις 21 Δεκεμβρίου του 2007 η DeAgostini Hellas άρχισε να κυκλοφορεί τη σειρά Dragon Ball Z σε DVD, την οποία ολοκλήρωσε το Νοέμβριο του 2010, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου του 2008 άρχισε να κυκλοφορεί και τη σειρά Dragon Ball GT, η οποία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2010. Από τις 31 Αυγούστου του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2011, η DeAgostini κυκλοφόρησε και τις ταινίες Dragon Ball σε DVD, χωρίς την κανονική τους χρονολογική σειρά. Οι τίτλοι των ταινιών που χρησιμοποιήθηκαν πιο πάνω είναι οι επίσημοι ελληνικοί που χρησιμοποίησε η DeAgostini στην κυκλοφορία τους. Μετά τις ταινίες, η εταιρία επανακυκλοφόρησε την πρώτη σειρά Dragon Ball στις 8 Ιουνίου του 2011, με τα επεισόδια να έχουν την μεταγλώττιση του ANT1 από το 1995 αλλά χωρίς την ελληνική έκδοση των τίτλων αρχής της σειράς.
Στην ιαπωνική μεταγλώττιση τον Son Goku τον κάνει γυναίκα ηθοποιός. Αντίθετα στην ελληνική και στην αγγλική μεταγλώττιση τον Son Goku τον κάνει άντρας ηθοποιός. Μετά την αποχώρηση του Μάνου Βενιέρη από τη σειρά αρκετοί ηθοποιοί έκαναν έκτακτη εμφάνιση δίνοντας τη φωνή τους στον Son Goku μέχρι που τον ρόλο τον πήρε ο Θέμης Ψυχογιός στην ενότητα Φρίζερ και εκεί κράτησε ως το τέλος της σειράς. Ένα από τα επεισόδια της σειράς είχε χαθεί κι έτσι το επεισόδιο προβλήθηκε με διαφορετική μεταγλώττιση. Στο επεισόδιο που προβλήθηκε με διαφορετική μεταγλώττιση τον Son Goku τον έκανε ο Γιώργος Ματαράγκας.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Japan's Remastered DBZ to Be Called Dragon Ball Kai» (στα αγγλικά). Anime News Network. http://www.animenewsnetwork.com/news/2009-02-19/japan-remastered-dbz-to-be-called-dragon-ball-kai. Ανακτήθηκε στις 2017-10-05.
- ↑ «Dragonball Evolution 2 Confirmed, Chinese Conspiracy To Blame». CINEMABLEND. 2009-06-08. https://www.cinemablend.com/new/Dragonball-Evolution-2-Confirmed-Chinese-Conspiracy-Blame-13465.html. Ανακτήθηκε στις 2018-05-03.
- ↑ «This Dragon Ball Z Fan Film Is Probably The Best Live-Action Adaptation The Series Is Ever Going To Get» (στα αγγλικά). Kotaku Australia. 2017-11-18. https://www.kotaku.com.au/2017/11/this-dragon-ball-z-fan-film-is-probably-the-best-live-action-adaptation-the-series-is-ever-going-to-get/. Ανακτήθηκε στις 2018-05-03.
- ↑ «Dragon Ball Z: Battle of Z – Official Release Date!» (στα αγγλικά). http://www.animegamesonline.com/2013/10/dragon-ball-z-battle-of-z-official-release-date/. Ανακτήθηκε στις 2018-05-03.[νεκρός σύνδεσμος]
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Dragonball στην ιστοσελίδα της Toei Animation (ιαπωνικά)
- Dragonball Z στην ιστοσελίδα της Toei Animation (ιαπωνικά)
- Dragonball GT στην ιστοσελίδα της Toei Animation (ιαπωνικά)
- Dragonball Kai στην ιστοσελίδα της Toei Animation (ιαπωνικά)