Ρίο Σέστο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρίο Σέστο
Sextner Bach.JPG
Εκβολές Ντράβα
Μήκος 16 km
Ο Σέστο

Ο Ρίο Σέστο (ιταλικά Rio Sesto, γερμανικά Sextenbach,) είναι ποταμός της βόρειοανατολικής Ιταλίας στην περιφέρεια του Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε. Έχει 16 χλμ. μήκος και η λεκάνη απορροής του καλύπτει 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε υψόμετρο 1.170 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στις πηγές του ποταμού Ντράβα, στην πόλη Σαν Καντίντο.

Πηγάζει από το όρος Ντολομίτι ντι Σέστο στις Δολοπικές Άλπεις σε υψόμετρο 3049μ. Μετά από λίγα χιλιόμετρα ροής περνά μέσα από την πόλη Σέστο και έπειτα από την Σαν Καντίτο χύνεται στον Ντράβα για να καταλήξει στον Δούναβη και στον Εύξεινο Πόντο.

Στην εποχή των πάγων η κοίτη ακολουθούσε διαφορετική ροή από την σημερινή και είχε εκβολές στην Αδριατική θάλασσα. Μετά από χρόνια κυρίως εξαιτίας των κατολισθήσεων άλλαξε η κοίτη του στην σημερινή και εκβάλλει στον Ντράβα του οποίου αποτελεί παραπόταμο.

Στην πόλη Σέστο έχει κατασκευαστεί μικρό φράγμα και τεχνητή λίμνη, Σέστο, όπου σήραγγα διοχετεύει τα νερά του στην υδροηλεκτρική μονάδα Versciaco και απο εκεί στον Ντράβα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rio Sesto της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).