Ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου
Ρήξη στροφικου πετάλου. Ο τένοντας που ρήγνυται πιο συχνα είναι αυτός του υπερακανθίου.
Ειδικότηταtraumatology
Ταξινόμηση
ICD-10M75.1, S46.0
ICD-9726.1 727.61, 840.4
MedlinePlus007207

Η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου αποτελεί την μερική ή πλήρη ρήξη ενός η περισσότερων τενόντων των στροφέων μυών της άρθρωσης του ώμου που συμμετέχουν στη δημιουργία του τενοντίου πετάλου και είναι ό υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο υποπλάτιαίος και ο ελάσσων στρογγύλος. Οι μύες αυτοί εκφύονται από διάφορα σημεία του οστού της ωμοπλάτης και καταφύονται στην άνω επίφυση του βραχιονίου οστού όντες υπεύθυνοι για τις στροφικές κυρίως κινήσεις του ώμου οι οποίες και προσδίδουν μεγάλο εύρος κινήσεων. Τα αίτια της ρήξης μπορεί να είναι οξέα ή χρόνια.

Ανατομία και Φυσιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λειτουργία του υπερακανθίου είναι απαγωγή του βραχιονίου για τις πρώτες 15º.

Όπως προαναφέρθηκε στη δημιουργία του τενοντίου πετάλου των στροφέων του ώμου συμμετέχουν[1] ό υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο υποπλάτιος και ο ελάσσων στρογγύλος μύς. Το τενόντιο πέταλο αποτελεί την συνένωση των καταφυτικών τενόντων των μυων αυτών καθένας από τους οποίους επιτελεί μια συγκεκριμένη κίνηση της άρθρωσης του ώμου. Επί συνόλου βέβαια το τενόντιο πέταλο αποτελεί έναν πολυ σημαντικό δυναμικό σταθεροποιητή της άρθρωσης του ώμου.

Υπερακάνθιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο υπέρακάνθιος μύς, ο τένοντας του οποίου ρήγνυται πιο συχνά, εκφύεται από τον υπερακάνθιο βόθρο της ωμοπλάτης και καταφύεται στην κορυφή του μείζονος βραχιονίου ογκώματος νευρώνεται από το υπερπλάτιο νεύρο και εκτελεί απαγωγή για τις πρώτες 15º της απαγωγής του βραχιονίου από όπου μετά συνεχίζει ο δελτοειδής μέχρι τις 90º και στη συνέχεια ο πρόσθιος οδοντωτος, ο τραπεζοειδής και ο ανελκτήρας της ωμοπλάτης για άνω των 90º απαγωγή. Μετά απο ρήξη του τένοντα του υπερακανθίου χάνεται η δυνατότητα εκκίνησης της απαγωγής του άνω άκρου.

Υπακάνθιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο υπακάνθιος μαζί με τον ελάσσων στρογγύλο εκτελούν έξω στροφή ενώ ο υποπλάτιος εκτελεί έσω στροφή.

Ο υπακάνθιος εκφύεται από τον υπακάνθιο βόθρο της ωμοπλάτης καταφύεται στο μείζον βραχιόνιο όγκωμα, νευρώνεται από το υπερπλάτιο νέυρο και εκτελεί έξω στροφή του βραχιονίου. Επομένως σε ρήξη του τένοντά του χάνεται η ικανότητα έξω στροφής.

Υποπλάτιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο υποπλάτιος εκφύεται από τον υποπλάτιο βόθρο της ωμοπλάτης.και καταφύεται στο έλασσον βραχιόνιο όγκωμα, νευρώνεται από το υποπλάτιο νεύρο και εκτελεί έσω στροφή του βραχιονίου.

Επομένως σε ρήξη του τένοντά του χάνεται η ικανότητα έσω στροφής.

Ελάσσων στρογγύλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκφύεται από το έξω χείλος της ωμοπλάτης και καταφύεται στην ακρολοφία του μείζονος βραχιονίου ογκώματος νευρώνεται από το μασχαλιαίο νεύρο και εκτελεί έξω στροφή του βραχιονίου. Επομένως σε ρήξη του τένοντά του χάνεται η ικανότητα έξω στροφής.

Αιτιοπαθογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αίτια που προκαλούν ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να είναι οξέα ή χρόνια.

Οξέα αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσθιο εξάρθρημα ώμου σε απλή ακτινογραφία. Η μετατόπιση της κεφαλής του βραχιονίου προκαλεί τη ρήξη των τενόντων.

Είναι τραυματικά αίτια και περιλαμβάνουν:

 • Εξάρθρημα του ώμου που αποτελεί το κυριότερο οξύ αίτιο ρήξης τενοντίου πετάλου. Στο πρόσθιο εξάρθρημα που είναι πιο συχνό έχουμε ρήξη των τενόντων του υπερακανθίου και του υπακανθίου ενώ στο οπίσθιο έχουμε ρήξη του τένοντα του υποπλάτιου
 • Κάκωση από αιχμηρά αντικείμενα
 • Φόρτηση του άνω άκρου με μεγάλο βάρος
 • Κάταγμα κεφαλής βραχιονίου ή άπω άκρου κλείδας

Χρόνια αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ουσιαστικά αίτια που προκαλούν τενοντίτιδα ή εξασθενούν τους τένοντες του στροφικού πετάλου με αποτέλεσμα να ρήγνυνται με ανεπαίσθητες κινήσεις και περιλαμβάνουν:

 • Προχωρημένη ηλικία
 • Σύνδρομο υπακρομιακής προστριβής[2]
 • Συνεχείς μικροκακώσεις και φλεγμονές των τενόντων σε επαγγελματικές ομάδες όπως μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές, αθλητές τένις, κολύμβησης

Ταξινόμηση ρήξεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρήξεις ταξινομούνται σε δυο βασικές κατηγορίες:

 • Μερικές ρήξεις που αφορούν τμήμα των ινών του τένοντα. Εδώ συνήθως δεν παρατηρείται απώλεια κινητικότητας αλλά πόνος και αδυναμία.
 • Πλήρεις ρήξεις που αφορούν τον τένοντα σε όλο του το πάχος. Εδώ υπάρχει έντονος πόνος και πλήρης απώλεια κινητικότητας.

Καθοριστικό ρόλο στην έκταση της ρήξης διαδραματίζουν παράγοντες όπως η ένταση της βίας που προκάλεσε την κάκωση, η ηλικία, καθώς επίσης συνοδά προβλήματα υγείας του ασθενούς που επηρεάζουν την αντοχή των τενόντων.

Διάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλήρης ρήξη στροφικού πετάλου σε μαγνητική τομογραφία (οβελιαία τομή).

Στα συμπτώματα[3] της ρήξης στροφικού πετάλου περιλαμβάνεται ο πόνος στην περιοχή του ώμου διαλείπων ή συνεχής που μπορεί να επιμένει και τη νύχτα, η αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων στροφής ή απαγωγής στην άρθρωση του ώμου με αποτέλεσμα ο ασθενής να αδυνατεί να κάνει καθημερινές ενέργειες όπως να χτενιστεί ή να φορέσει μια μπλούζα. Στα κλινικά σημεία περιλαμβάνεται ο πόνος κατά τις παθητικές κινήσεις της άρθρωσης του ώμου από το γιατρό, ο κριγμός ενώ σε χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να έχει επέλθει δυσκαμψία της άρθρωσης από την συνεχή ακινησία. Στη διαφορική διάγνωση μπαίνουν παθήσεις όπως ο παγωμένος ώμος, το σύνδρομο υπακρομιακής προστριβής, η παγίδευση του υπερπλάτιου νεύρου, η οστεοαρθρίτιδα του ώμου.

Για την οριστικοποίηση της διάγνωσης μείζονος σημασίας αποτελούν οι απεικονιστικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα με την απλή ακτινογραφία δεν θα γίνουν εμφανή πολλά στοιχεία εκτός από επασβεστώσεις τενόντων ή οστεόφυτα γι αυτό πρέπει να γίνει μαγνητική τομογραφία που είναι η απεικονιστική εξέταση εκλογής για τα μαλακά μόρια. Ο υπέρηχος αποτελεί μια εξ'ίσου καλή εξέταση για την απεικόνιση μαλακών μορίων όπως οι τένοντες.

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θεραπεία είναι κατά βάση χειρουργική με εξαίρεση ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις ή δεν μπορούν να λόγω προβλημάτων υγείας να υποβληθούν σε χειρουργείο και ακολουθούν συντηρητική θεραπέια που περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ακινητοποίηση, φυσικοθεραπεία, εγχύσεις κορτικοστεροειδών. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι ανοικτή η αρθροσκοπική και περιλαμβάνει καθαρισμό του υπακρομιακού χώρου σε περίπτωση υπαρκωμιακής προστριβής και στη συνέχεια είτε συρραφή του ραγέντος τένοντα επανακαθήλωση του πάνω στο βραχιόνιο οστό με οστικές άγκυρες.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00064

http://www.orthospecialist.gr/rixi-strofikou-petalou-omou/[νεκρός σύνδεσμος]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Plazer, Werner (2011). Werner Plazer: Εγχειρίδιο Περιγραφικής Ανατομικής Τόμος Ι. Broken Hill Publishers. ISBN 9789604891993. 
 2. Πουρνάρας, Ιωάννης (2009). Ορθοπεδική Χειρουργική. Broken Hill Publishers. ISBN 9789603997672. 
 3. Συμεωνίδης, Παναγιώτης (1996). Επίτομη Ορθοπεδική. University Studio Press. ISBN 978-960-12-0528-1.