Δελτοειδής μυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δελτοειδής μυς
Οπίσθια (αριστερά) και μπροστινή όψη (δεξιά) δελτοειδή μυός
Πληροφορίες
Έκφυση Με τις τρεις μοίρες του από την κλείδα, το ακρώμιο και την ωμοπλατιαία άκανθα
Κατάφυση Δελτοειδές φύμα βραχιονίου
Νεύρο Μασχαλιαίο νεύρο
Ενέργειες Απαγωγή του βραχίονα μέχρι την οριζόντια θέση, κάμψη, έσω στροφή, έκταση και έξω στροφή του βραχίονα
Ανταγωνιστικός μυς Πλατύς ραχιαίος μυς
Αναγνωριστικά
Λατινικά Musculus deltoideus

Ο δελτοειδής μυς είναι μυς του άνω μέρους του ανθρώπινου κορμού, επάνω από τη διάρθρωση του ώμου. Πήρε το όνομά του από το κεφαλαίο γράμμα δέλτα της ελληνικής αλφαβήτου, με το σχήμα του οποίου μοιάζει. Εκφύεται από την κλείδα, το ακρώμιο και την ωμοπλάτη και καταφύεται στο βραχιόνιο οστό. Με την ενέργειά του προκαλεί απαγωγή του βραχίονα μέχρι την οριζόντια θέση, κάμψη, έσω και έξω στροφή του βραχίονα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δελτοειδής μυς έχει τρεις εκφυτικές μοίρες: την κλειδική μοίρα ή πρόσθια (πρόσθιες ίνες, οι οποίες εκφύονται απο το έξω τριτημόριο της κλείδας), την ακρωμιακή μοίρα ή μεσαία (μεσαίες ίνες, οι οποίες εκφύονται από το έξω χείλος του ακρώμιου) και την ακανθική μοίρα ή οπίσθια, (οπίσθιες ίνες οι οποίες εκφύονται από το κάτω χείλος της ωμοπλατιαίας άκανθας). Η κατάφυση των τριών αυτών εκφυτικών μοιρών είναι στο δελτοειδές φύμα του βραχιονίου που έχει σχήμα V. Ο μυς νευρώνεται από το μασχαλιαίο νεύρο.

Πλάγια όψη
Πλάγια όψη
Εμπρόσθια όψη
Εμπρόσθια όψη
Οπίσθια όψη
Οπίσθια όψη
Animation
Animation
Δελτοειδής μυς
  Πρόσθια μοίρα (προσφύεται στην εγγύς περιοχή του σώματος, στην πλάγια περιοχή της κλείδας)
  Μεσαία μοίρα (προσφύεται κατά μήκος του ακρωμίου της ωμοπλάτης.)
  Οπίσθια μοίρα (προσφύεται στην πίσω πλευρά της άρθρωσης του ώμου κατά μήκος του άνω και οπίσθιου τμήματος της ωμοπλάτης.)

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δελτοειδής μυς με ενέργειά του προκαλεί απαγωγή του βραχίονα μέχρι την οριζόντια θέση (90 μοίρες), στροφή του βραχίονα προς τα μέσα μέσω της ακρωμιακής μοίρας, έκταση και στροφή του βραχίονα προς τα έξω μέσω της ακανθικής μοίρας.

Εκγύμναση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δελτοειδής μυς μπορεί να γυμναστεί μέσω της κολύμβησης, συγκεκριμένα στο κρόουλ ο μυς κινεί τον βραχίονα με κυκλικές κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός. Επίσης στους αθλητές της άρσης βαρών, λόγω της απαγωγής που προκαλείται κατά τη φάση της έλξης του βάρους.

Πηγές και Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]