Ρέκνιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 54°15′6.98″N 12°27′23.00″E / 54.2519389°N 12.4563889°E / 54.2519389; 12.4563889

Ρέκνιτς
Recknitz Damgarten 01.JPG
ΕκβολέςΒαλτική Θάλασσα
Μήκος88 χιλιόμετρο
Μέση εκροή3,1 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιTribohmer Bach

Ο Ρέκνιτς (Recknitz), ιστορικά γνωστός ως «Ράξα» (Raxa), είναι ποταμός στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία της ΒΑ Γερμανίας. Η παγετώδης κοιλάδα του Ρέκνιτς εκτείνεται προς τα νότια και συγκεκριμένα προς την πόλη Γκύστρο. Ο ποταμός δεν έχει συγκεκριμένη πηγή, αλλά σχηματίζεται από χειμάρρους και κανάλια. Έχει λεκάνη απορροής 669 τετραγωνικών χιλιομέτρων και συνολικό μήκος 72 χιλιομέτρων.

Ο κάτω Ρέκνιτς ήταν το ιστορικό σύνορο μεταξύ των περιοχών Μεκλεμβούργου και Πομερανίας. Στις μέρες μας ωστόσο είναι απλά το σύνορο μεταξύ της Λουθηρανικής εκκλησίας του Μεκλεμβούργου και της Ευαγγελικής εκκλησίας της Πομερανίας.

Αρχίζοντας από την πόλη Τέσσιν, ο ποταμός είναι πλωτός με κανό ολόκληρο το χρόνο. Tα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έργα κατά μήκος της διαδρομής του ποταμού με σκοπό την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, κάνοντας το τοπίο ακόμα ελκυστικότερο. Σε μήκος 30 χιλιομέτρων, τρία τμήματα της όχθης του ποταμού έχουν ανακηρυχθεί τόποι φυσικής προστασίας. Ο ποταμός εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα.

Τον Οκτώβριο του 955 μ.Χ. η ευρύτερη περιοχή του ποταμού ήταν η τοποθεσία όπου έγινε η γνωστή μάχη του Ρέκνιτς ανάμεσα στο γερμανικό στρατό του αυτοκράτορα Όθωνα της Γερμανίας που διοικούνταν από τον Γκέρο τον Μέγα και το στρατό των Οβοτριτών και άλλων Σλάβων κάτω από τις διαταγές του πρίγκιπα Στόινεφ, αδερφού του πρίγκιπα Νάκον.

Εξωτερικοί συνδέσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Recknitz της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).