Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πύργος του Λεάνδρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύργος του Λεάνδρου
Ο Πύργος του Λεάνδρου στον Βόσπορο
Χάρτης
Είδοςφάρος, αξιοθέατο, κτήριο, ορόσημο, εστιατόριο και μνημείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°1′16″N 29°0′15″E
Διοικητική υπαγωγήΟυσκουντάρ και Κωνσταντινούπολη
ΤοποθεσίαSalacak
ΧώραΤουρκία
Έναρξη κατασκευής1110
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο Πύργος του Λεάνδρου ή «Πύργος της Κόρης» (στα τουρκικά Kız Kulesi) βρίσκεται πάνω σε νησάκι στη νότια είσοδο του Βοσπόρου, 200 μέτρα από την ασιατική ακτή της Χρυσοπόλεως στην Κωνσταντινούπολη.

Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Α΄ τον Κομνηνό[1] (1143-1180) για να εμποδίζει, με αλυσίδα που έφτανε μέχρι τον απέναντι πύργο των Μαγγάνων στην ακτή του Γαλατά, την είσοδο στον Κεράτιο κόλπο. Καταστράφηκε το 1509 από σεισμό και το 1719 από πυρκαγιά, αλλά πάντα τον ανοικοδομούσαν. Στους Βυζαντινούς ήταν γνωστός με το όνομα Άρκλα. Αργότερα, ονομάστηκε λανθασμένα από τους Ευρωπαίους «Πύργος του Λέανδρου», επειδή συνέδεσαν το όνομα του με τον μύθο της Ηρούς και του Λέανδρου, που αναφέρεται όμως στην περιοχή του Ελλησπόντου. Η σημερινή του ονομασία ως «Πύργος της Κόρης» προέρχεται από αυτή την εκδοχή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Κωνσταντινούπολις ή περιγραφή τοπογραφική, αρχαιολογική και ιστορική της περιωνύμου ταύτης μεγαλοπόλεως και των εκατέρωθεν του κόλπου και του Βοσπόρου προαστείων αυτής, υπό Σκαρλάτου Δ. του Βυζαντίου, τόμος Β΄, Αθήνησιν, 1862, σελ. 243

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Maiden's Tower στο Wikimedia Commons