Πύργος Τουρκμενιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύργος Τουρκμενιστάν
Χάρτης
Είδοςπύργος τηλεόρασης και ουρανοξύστης
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°51′45″N 58°14′17″E
Διοικητική υπαγωγήΑσγκαμπάτ
ΧώραΤουρκμενιστάν
Έναρξη κατασκευής2011
ΑρχιτέκτοναςPolimeks
Commons page Πολυμέσα

Ο Πύργος «Τουρκμενιστάν» (τουρκμεν. «Türkmenistan» teleradio merkezi) είναι πύργος τηλεπικοινωνιών και αναψυχής στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν.[1] Με ύψος 211 μέτρα είναι το υψηλότερο κτίσμα σε ολόκληρη τη χώρα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2011. Ο Πύργος βρίσκεται σε γεωγραφικές συντεταγμένες 37°51΄45΄΄ Βόρειο πλάτος και 58°14΄17΄΄ Ανατολικό μήκος, ενώ η βάση του βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ύψωμα στους πρόποδες των βουνών Κοπέτ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή του άρχισε το 2008 από την τουρκική εταιρεία Polimeks İnşaat ve Sanayi A.Ş., που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Τα επίσημα εγκαίνια του πύργου έγιναν στις 17 Οκτωβρίου του 2011 από τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών της εικοστής επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας. Η αριθμητική τιμή του ύψους επιλέχθηκε επίσης για να θυμίζει τον αριθμό του έτους των εγκαινίων (211 μέτρα - έτος 2011).

Χαρακτηριστικά και λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βασική λειτουργία του πύργου είναι η στήριξη τηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών κεραιών, αλλά υπάρχουν και οργανωμένες δραστηριότητες παρατηρήσεων και αναψυχής. Το σήμα των κεραιών του πύργου καλύπτει ακτίνα περί τα 100 χιλιόμετρα. Ο πύργος διαθέτει 13 τηλεοπτικά στούντιο διάφορων μεγεθών, καθώς και ισάριθμες αίθουσες μοντάζ εικόνας και ήχου, αποθηκευτικοί χώροι, κλπ.. Το συνολικό εμβαδό των εσωτερικών χώρων είναι 61 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο περιβάλλων χώρος έχει διαμορφωθεί σε έκταση 50 στρεμμάτων.

Σε ύψος 145 μέτρων υπάρχει ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο, με τοπικά διακοσμητικά στοιχεία, ενώ ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του πύργου είναι μοντερνιστικός. Από εκεί μπορεί κάποιος να έχει μια ευρεία θέα του Ασγκαμπάτ και του πέριξ τοπίου. Κάτω από το εστιατόριο (ύψος 140 μ.) υπάρχει αίθουσα VIP. Λίγο ψηλότερα στο πύργο έχουν κατασκευασθεί δύο εξέδρες παρατηρήσεως για τους επισκέπτες: το κύριο και το ειδικό παρατηρητήριο, αμφότερα με θέα 360 μοιρών. Χαμηλότερα υπάρχει αίθουσα για τη διεξαγωγή συνεδρίων με χωρητικότητα 250 ανθρώπων.

Το διακοσμητικό οκταγωνικό «Αστέρι του Ογκούζ-χαν», που είναι ενσωματωμένο στην αρχιτεκτονική δομή του Πύργου, έχει αναγνωρισθεί ως η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική μορφή αστεριού σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάθετο εμβαδό 3240 τετραγωνικά μέτρα, όντας εισηγμένο στο Βιβλίο Γκίνες.[2] Ο Πύργος «Τουρκμενιστάν» είναι ορατός σχεδόν από κάθε σημείο του Ασγκαμπάτ και των προαστίων του.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]