Πύργος Δίφρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύργος Δίφρος
Χάρτης
Είδοςκτήριο κατοικιών
ΔιεύθυνσηΕθνικής Αντιστάσεως 84, 152 31, Χαλάνδρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°0′37″N 23°46′59″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Χαλανδρίου
ΤοποθεσίαΧαλάνδρι
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1971

Ο Πύργος Δίφρος είναι ένα κτήριο κατοικιών στο Χαλάνδρι επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Πρόκειται για ένα συγκρότημα τεσσάρων ανισοϋψών κτηρίων που συνδέονται ανά δύο με πυρήνες κατακόρυφης κυκλοφορίας. Συνολικά, περιλαμβάνει 43 διαμερίσματα των 3-6 δωματίων που συνοδεύονται και από υπόγειους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων Με αρχιτέκτονα τους Αλέξανδρο Τομπάζη και Δημήτρη Διαμαντόπουλο, το κτήριο ανέρχεται στους 18 ορόφους, γεγονός που το καθιστά από τα υψηλότερα της περιοχής του. Το όνομά του «κληρονόμησε» από αυτήν την περιοχή, την επονομαζόμενη «Δίφρος».

Η κατασκευή (1971-1975) του έγινε ταυτόχρονα με την ανέγερση πολλών αξιοσημείωτων ψηλών κτηρίων στην Ελλάδα. Προτροπή για αυτήν την μεγάλη ανοικοδόμηση αποτέλεσε ο νόμος 395/1968, σύμφωνα με τον οποίο αυξήθηκε το ύψος δόμησης των κτηρίων. Χάρη σε αυτόν τον νόμο χτίστηκαν και άλλα ψηλά κτήρια, όπως για παράδειγμα ο Πύργος «Απόλλων»[1].

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχιτεκτονική του είναι ιδιαίτερη για την εποχή που χτίστηκε και θεωρείται πρωτοπόρα. Είναι ένα κτήριο που έχει κριθεί από του ειδικούς ως αντισυμβατικό και τεχνολογικά καινοτόμο, με επιρροές από τον τον ιαπωνικό μπρουταλισμό και μεταβολισμό. Χαρακτηριστικές είναι οι έντονες εσοχές και εξοχές εξωστών στις δύο κύριες όψεις του.

Το δίλλημα των ψηλών κτηρίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πύργος Δίφρου, αν και θεωρείται ως παράδειγμα αρχιτεκτονικής και χαρακτηριστικό τοπόσημο της περιοχής, αποτελεί μέρος ενός γενικότερου διλλήματος που σχετίζεται με την απορία του κατά πόσο άραγε τα ψηλά κτήρια είναι πιο αποδοτικά και χρήσιμα από τα πολλά μικρά κτήρια/σπίτια. Από τη μία πλευρά του προβλήματος υποστηρίζεται ότι ότι τα ψηλά κτήρια προσφέρουν περισσότερους ελεύθερους χώρους, κύρος, υπεραξία και εμβληματικά δείγματα στο αρχιτεκτονικό πεδίο μιας γκρίζας πόλης. Από την άλλη, υποστηρίζεται ότι αλλοιώνεται το Αττικό τοπίο, γίνεται μεγάλη σπατάλη ενέργειας την εποχή της κλιματικής αλλαγής ενώ εκπονούνται δαπανηρές κατασκευές σε περίοδο οικονομικής κρίσης [2].

Αλέξανδρος Τομπάζης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει καταγράψει τις σκέψεις του σε ένα είδος αυτοβιογραφίας [3] ενώ σε συνέντευξή του έχει μιλήσει για την αξία των ψηλών κτηρίων, αλλά και για το πότε και πώς πρέπει να οικοδομούνται χωρίς να διασπάνε το αστικό τοπίο, όπως και για την ιστορία του κτηρίου [4].

Βλέπε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οι ουρανοί του… Βικέλα». ARCHETYPE. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2023. 
  2. ««Η πόλη Μπορεί να Ανασάνει με Ουρανοξύστες»». www.energia.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2023. 
  3. «https://www.spitoskylo.gr/2009/06/16/tobazis/». Το σπιτόσκυλο | Ξέρει τα πάντα για το σπίτι σου. 16 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2023.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  4. «Articles - ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - Παλαιότερες Στήλες - ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΜΠΑΖΗ». www.greekarchitects.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2023.