Πύλη του Αγίου Παύλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πόρτα Σαν Πάολο
Χάρτης
Είδοςπύλη της πόλης
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°52′36″N 12°28′53″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα
Χαλκογραφία του Τζουζέπε Βάζι της Πόρτα Σαν Πάολο και της πυραμίδας του Κεστίου, τον 18ο αι.


Η Πύλη του Αγίου Παύλου, (ιταλικά.: Porta San Paolo) ή κατά το αρχικό της όνομα Πύλη Οστιένσις (λατιν.: Porta Ostiensis δηλ. η πύλη προς την Όστια) ήταν μία από τις νότιες πύλες των Αυρηλιανών τειχών του 3ου αι. π.Χ. στην Αρχαία Ρώμη της Ιταλίας.

Η πύλη σηματοδοτούσε την αρχή του δρόμου προς την Όστια, της Βία Οστιένσε δηλαδή, ενός σημαντικότατου εμπορικού κυρίως δρόμου που οδηγούσε στο επίνειο της Ρώμης στις εκβολές του Τίβερη. Αργότερα, μετονομάστηκε σε Πύλη του Αγίου Παύλου, αφού οδηγεί στη βασιλική του Αγίου Παύλου Εκτός των Τειχών. Η Πύλη βρίσκεται στην συνοικία Oστιένσε· ακριβώς στα δυτικά βρίσκεται η Ρωμαϊκή Πυραμίδα του Κεστίου, μία πυραμίδα αιγυπτιακού τύπου, και πέρα από αυτή είναι το Προτεσταντικό κοιμητήριο.

Το Μουσείο της Βία Οστιένσε (Μuseo della Via Ostiense) στεγάζεται εντός της πύλης. [1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πύλη πλαισιώνεται από δύο κυλινδρικούς πύργους και έχει δύο εισόδους, οι οποίες είχαν καλυφθεί από μία δεύτερη, με ένα άνοιγμα πύλη, που κτίστηκε μπροστά από την πρώτη από τον Ρωμαίο στρατηγό Βελισάριο (δεκαετίες 530–540).

Η κατασκευή οφείλεται στον Μαξέντιο, τον 4ο αι., αλλά οι δύο πύργοι υψώθηκαν από τον Ονώριο.

Το 549 η Ρώμη ήταν υπό πολιορκία: οι Οστρογότθοι του Τοτίλα τελικά εισήλθαν από αυτή την πύλη, λόγω της προδοσίας της φρουράς των Ισαύρων.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1943, δύο ημέρες αφότου συμφωνήθηκε η ανακωχή μεταξύ των Συμμάχων και της Ιταλίας, οι ιταλικές στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν τη γερμανική κατάληψη της πόλης, με 570 θύματα.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Quercioli, Mauro (2005). Le mura e le porte di Roma. Rome: Newton & Compton. 
  • Cozzi, Laura G. (1968). Le porte di Roma. Rome: F. Spinosi. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]