Πύλη:Φιλελευθερισμός/Επιλεγμένο πρόσωπο/Κλάους Γιοχάνις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις (ρουμ. Klaus Werner Iohannis) είναι Ρουμάνος πολιτικός γερμανικής καταγωγής. Εξελέγη Πρόεδρος της Ρουμανίας στις εκλογές του 2014, ενώ είναι και ηγέτης του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος από το 2014, έχοντας διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος του Δημοκρατικού Φόρουμ Γερμανών στη Ρουμανία από το 2002 μέχρι το 2013. Προτού κατέλθει στην πολιτική, ο Γιοχάνις εργαζόταν ως δάσκαλος Φυσικής και ως σχολικός επιθεωρητής.

Αρχικά, ο Γιοχάνις εξελέγη δήμαρχος του Σίμπιου το 2000, εκπροσωπώντας το Δημοκρατικό Φόρουμ Γερμανών στη Ρουμανία. Παρότι ο γερμανικός πληθυσμός της κάποτε σχεδόν πλήρως γερμανόφωνης πόλης είχε συρρικνωθεί σε μια μικρή μειονότητα, ο Γιοχάνις εξελέγη δήμαρχος, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως έκπληξη. Στη συνέχεια, επανεξελέγη το 2004, το 2008 και το 2012. Στον Γιοχάνις συχνά αποδίδεται το γεγονός ότι μετέτρεψε την πόλη σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ενώ ανακηρύχθηκε και ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2007. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Γιοχάνις προσχώρησε στο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα. Tο ίδιο έτος εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος και το 2014 πρόεδρος του κόμματος.

Στις 16 Νοεμβρίου 2014 ο Κλάους Γιοχάνις εξελέγη ο πέμπτος πρόεδρος της Ρουμανίας, κερδίζοντας τον υποψήφιο του PSD Victor-Viorel Ponta. Ο Γιοχάνις κέρδισε τις εκλογές με 54,43% των ψήφων. Πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 22 Δεκεμβρίου 2014, οπότε τελειώνει η θητεία του προκατόχου του, Τραϊάν Μπασέσκου. Η προεδρική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης.


Περισσότερα... | Όλα τα επιλεγμένα πρόσωπα