Πόλεμος Βρετανών–Ζουλού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μάχη στο Ρορκς Ντριφτ

Ο Πόλεμος Βρετανών–Ζουλού διεξήχθη το 1879 μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου των Ζουλού. Σύμφωνα με την Συνταγματική Πράξη του 1867 σχετικά με την ομοσπονδία στον Καναδά, από τον Λόρδο Κάρναρβον, θεωρήθηκε ότι παρόμοια πολιτική προσπάθεια θα μπορούσε να πετύχει με τα αφρικανικά βασίλεια, φυλετικές περιοχές και δημοκρατίες των Μπόερς στη Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 1874, ο Σερ Μπαρτλ Φρερ (Sir Bartle Frere) στάλθηκε στη Νότια Αφρική ως Ύπατος Αρμοστής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτά τα σχέδια. Μεταξύ των εμποδίων ήταν τα εξοπλισμένα ανεξάρτητα κράτη της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας και το Βασίλειο των Ζουλού[1].

Ο Φρερ έστειλε με δική του πρωτοβουλία ένα εσκεμμένα προκλητικό, μη ανεκτό τελεσίγραφο στις 11 Δεκεμβρίου 1878 στον βασιλιά των Ζουλού Κετσουάγιο (Cetshwayo)[2][3][α] και μετά την απόρριψή του έστειλε τον Λόρδο Τσέλμσφορντ να εισβάλει στο Βασίλειο[4]. Ο πόλεμος είναι σημαντικός για τις αρκετές ιδιαίτερα αιματηρές του μάχες, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής νίκης των Ζουλού στη Μάχη της Ισαντλουβάνα, ακολουθούμενη από την ήττα ενός μεγάλου στρατού της Ζουλού στο Ρορκς Ντριφτ από μια μικρή βρετανική δύναμη. Οι Βρετανοί τελικά κέρδισαν τον πόλεμο, τερματίζοντας την κυριαρχία των Ζουλού στην περιοχή.

Υποσημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Knight 2003, σελ. 9 αναφέρει: "By late 1878 Frere had manipulated a diplomatic crisis with the Zulus..."Knight 2003, σελ. 11 αναφέρει: "... an ultimatum with which, Frere knew, they could not possibly comply".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Knight (1992, 2002), σελ. 8.
  2. Spiers 2006, σελ. 41.
  3. Colenso 1880, σελίδες 261–62.
  4. Morris 1998.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Anglo-Zulu War στο Wikimedia Commons