Πόθεν έσχες (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το πόθεν έσχες ή είναι η υποχρέωση υψηλόβαθμων φυσικών προσώπων να δηλώνει και να δικαιολογεί τις πηγές των εισοδημάτων του ή άλλων περιουσιακών στοιχείων. Υψηλόβαθμος θεωρείται ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, δικαστικοί υπαλλήλοι, ιατροί και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (η επίσημη ονομασία του "Πόθεν έσχες") περιλαμβάνει τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου την στιγμή της υποβολής της δήλωσης. Ως περιουσιακά στοιχεία νοούνται μεταξύ άλλων τα έσοδα που έχει κάποιος κατά τα τρία τελευταία χρόνια, ακίνητα, μετοχές ελληνικών και ξένων εταιρειών, ομόλογα, μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, καταθέσεις, οχήματα κλπ.

Η δήλωση πρέπει να υποβάλλεται μέσα σε 90 μέρες από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητάς κάποιου ως υπόχρεος, δηλαδή από την στιγμή που καταλαμβάνει μια θέση που απαιτεί να γίνει η διαδικασία αυτή.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις πόθεν που σημαίνει "από που" και ἔσχες που είναι ο αόριστος του ἔχω. Με απλά λόγια σημαίνει "από που έχεις" (τα χρήματα ή την περιουσία σου).