Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πωλ Ουλρίκ Βιλλάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πωλ Ουλρίκ Βιλλάρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Paul Villard (Γαλλικά)
Γέννηση28  Σεπτεμβρίου 1860[1][2][3]
Λυών
Θάνατος13  Ιανουαρίου 1934[1][2][3]
Μπαγιόν
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[4]
Εκπαίδευσηagrégation de philosophie
ΣπουδέςÉcole Normale Supérieure (1881–1884)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφυσικός
χημικός
Αξιοσημείωτο έργοακτίνες γάμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής

Ο Πωλ Ουλρίκ Βιλλάρ (γαλλικά: Paul Ulrich Villard‎‎· Saint-Germain-au-Mont-d'Or του Ροδανού, 28 Σεπτεμβρίου 1860 - Μπαγιόν 13 Ιανουαρίου 1934), ήταν Γάλλος φυσικός και χημικός. Αποφοίτησε από την École Normale Supérieure το 1881 και δίδαξε σε πολλά Λύκεια, τελειώνοντας με Λύκειο στο Μονπελιέ. Θα διατηρούσε εργαστηριακή θέση στην Ecole Normale Supérieure μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Το 1900, ανακάλυψε ακτινοβολία από ράδιο που ήταν τόσο ικανή να περάσει μέσα από ένα λεπτό φύλλο μολύβδου και δεν επηρεαζόταν από τα μαγνητικά πεδία. Ανακάλυψε έτσι το τρίτο συστατικό της ραδιενέργειας, την ακτινοβολία γάμμα, που ονομάστηκε έτσι από τον Ernest Rutherford. Την εποχή που ανακάλυψε τις ακτίνες γάμμα, ο Βιλάρ εργαζόταν στο τμήμα χημείας της École Normale Supérieure rue d'Ulm, στο Παρίσι. Το 1908 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Επιστημών.

Ήδη από το 1908, πρότεινε τον ποσοτικό προσδιορισμό της ακτινοβολίας με τη μέτρηση του ιονισμού στον αέρα: ο ορισμός που πρότεινε ήταν σχεδόν λέξη προς λέξη αυτός που θα υιοθετηθεί τελικά, 20 χρόνια αργότερα, για το röntgen. Μελέτησε επίσης τις ιδιότητες των καθοδικών ακτίνων.

Ο Βιλλάρ πιστώνεται επίσης με την ανακάλυψη του ένυδρου αργού. Πέρασε το πρώτο μέρος της καριέρας του (1888-1896) εστιάζοντας σε παρόμοιες ενώσεις σε υψηλή πίεση.

Η ανακάλυψη των ακτίνων γάμμα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Villard ερεύνησε την επίδραση της ακτινοβολία από άλατα ραδίου σε μια φωτογραφική πλάκα παρεμβάλλοντας ένα λεπτό φύλλο μολύβδου που ήταν γνωστό ότι σταματούσε τις ακτίνες άλφα. Μπόρεσε να δείξει ότι η υπόλοιπη ακτινοβολία αποτελούνταν από δύο είδη ακτίνων. Η μία που εκτρεπόταν από ένα μαγνητικό πεδίο μπορούσε να ταυτιστεί με τις ακτίνες βήτα του Rutherford. Η δεύτερη ακτινοβολία ήταν πολύ διεισδυτική και δεν είχε εντοπιστεί πριν.

Ο Βιλλάρ ήταν ένας σεμνός άνθρωπος και δεν πρότεινε συγκεκριμένο όνομα για το είδος της ακτινοβολίας που είχε ανακαλύψει. Το 1903, ήταν ο Ernest Rutherford που πρότεινε να ονομαστούν οι ακτίνες του Villard ακτίνες γάμμα επειδή ήταν πολύ πιο διεισδυτικές από τις ακτίνες άλφα και τις ακτίνες βήτα που ο ίδιος είχε ήδη διαφοροποιήσει και ονομάσει (το 1899) με βάση τις αντίστοιχες διεισδυτικές τους δυνάμεις. Το όνομα έγινε αποδεκτό και παρέμεινε.

Επιπλέον ερευνητικές δραστηριότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Villard ξόδεψε πολύ χρόνο τελειοποιώντας ασφαλέστερες και ακριβέστερες μεθόδους δοσιμετρίας ακτινοβολίας, που μέχρι τότε γινόταν πολύ ωμά (συνήθως αξιολογώντας την ποιότητα της εικόνας του χεριού του πειραματιστή που παράγεται σε μια φωτογραφική πλάκα). Το 1908, ο Villard πρωτοστάτησε στη χρήση ενός θαλάμου ιονισμού για τη δοσιμετρία της ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Καθόρισε μια μονάδα kerma που αργότερα μετονομάστηκε σε röntgen.