Πυρκαγιά στη δασική περιοχή του Ρούντι Ρατσιμπόρσκιε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυρκαγιά στη δασική περιοχή του Ρούντι Ρατσιμπόρσκιε
Τοποθεσία Πολωνία: Κούζνια Ρατσιμπόρσκα, Κεντζέζιν-Κόζλε, Ρούντι Ρατσιμπόρσκιε και Ρουντζίνιετς
ΑίτιαAνθρώπινος παράγοντας
Θάνατοι3 άνθρωποι (δύο πυροσβέστες, ένα θύμα που δεν σχετίζεται άμεσα με την πυρόσβεση)
Πυροσβεστικά οχήματα στο αεροδρόμιο Γκλιβίτσε-Τρίνεκ κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς
Πυροσβεστικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Γκλιβίτσε-Τρίνεκ

Η πυρκαγιά στη δασική περιοχή του Ρούντι Ρατσιμπόρσκιε ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που συνέβη στην Πολωνία και την Κεντρική Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.[1] Η πυρκαγιά που έπληξε το δάσος στην περιοχή των Κούζνια Ρατσιμπόρσκα, Κεντζέζιν-Κόζλε, Ρούντι Ρατσιμπόρσκιε και Ρουντζίνιετς διήρκεσε από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου 1992 και έκαψε 9.062 εκτάρια (90,62 χλμ²).[2] .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 1992, γύρω στη 1:50 μ.μ. και μερικές στιγμές αργότερα έγινε αντιληπτή στην δασική περιοχή 109 (στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Ρατσίμπος με το Κεντζέζιν-Κόζλε), στο δασικό τμήμα του Ρούντι Ρατσιμπόρσκιε, κοντά στην πόλη Σολάρνια.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά ευνοϊκές για τη φωτιά - καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 32 °C, στις 30 Αυγούστου στο Κάλις και 38 °C στο Λοτζ. Είχε ισχυρό νότιο άνεμο. Ένας ορεινός άνεμος φυσούσε στα Όρη Τάτρακαι η υγρασία των δασικών απορριμάτων ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Η πιθανή αιτία ανάφλεξης ήταν μια σπίθα από τους τροχούς πέδησης του τρένου. Η φωτιά σβήστηκε μόνο τέσσερις ημέρες αργότερα και σβήστηκε μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Η μαζική χρήση PZL-Mielec M-18 Dromader[3] που έριχναν νερό στο μπροστινό μέρος της φωτιάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία κατάσβεσης. Επιπλέον, περίπου 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, ελικόπτερα, 50 δεξαμενές σιδηροδρόμων και 6 ατμομηχανές, καθώς και βαρύς εξοπλισμός όπως δεξαμενές μηχανικής, άροτρα και μπουλντόζες, συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Συνολικά, περίπου 10.000 άτομα συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης.[4]

Η καταστροφή στην των δασικών περιοχών των Ρούντι Ρατσιμπόρσκιε, Ρουντζίνιετς και Κεντζέζιν είχε τα χαρακτηριστικά μιας οικολογικής καταστροφής. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, ο πυροσβέστης Άντζεϊ Κατσίνα από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Ρατσίμπους, ο οποίος προήχθη μετά θάνατον στον βαθμό του αρχηγού και ο φίλος του, Άντζεϊ Μαλονόφσκι από την εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία της Κουοντνίτσα. 50 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και περίπου 2.000 τραυματίστηκαν ελαφρά - οι οποίοι έλαβαν βοήθεια επί τόπου. 15 οχήματα πυρόσβεσης και 26 μηχανικές αντλίες κάηκαν. Η καυτή τέφρα της φωτιάς κατέστρεψε 70 χιλιόμετρα πυροσβεστικών σωλήνων. Συνολικά κάηκαν 9062 εκτάρια, 6212 εκτάρια στο τότε Βοεβοδάτο Κατοβίτσε και 2850 εκτάρια στο τότε Βοεβοδάτο Οπόλε. Τα κτίρια και οι μονάδες παραγωγής δεν υπέστησαν ζημιές.[4]

Από το 1993, τον Αύγουστο, πραγματοποιείται ένα διήμερο Μνημόσυνο για του Κατσίνι και Μαλινόφσκι - αρχικά ένας αγώνας ποδηλασίας, στη συνέχεια ένας διεθνής αγώνας πάλης σε συνδυασμό με μαζικές αθλητικές εκδηλώσεις, ένα διήμερο φεστιβάλ και συναυλίες αστέρων για να τιμήσουν τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στη φωτιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]