Πυρκαγιά ορυχείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πυρκαγιά ορυχείων είναι η πυρκαγιά που καίει μέσα σε στοά ορυχείου. Τέτοιες πυρκαγιές ξεσπούν αιφνίδια, όταν το ορυκτό κάρβουνο έρθει σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Εκτός από τις φυσικές επιδράσεις, όπως η κατώρυξη του πετρώματος ή η διάβρωση των στρωμάτων της επιφάνειας, συχνά τα αίτια είναι τεχνητά: Λάθη κατά τον κλιματισμό του ορυχείου, ή την εγκατάλειψη μη κερδοφόρων στοών μπορούν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη του ορυκτού άνθρακα. Ανάφλεξη του ορυκτού μπορεί επίσης να συμβεί σε αποθήκες ή σε βαγόνι τραίνου ή σε αμπάρι πλοίου κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του.

Όταν το κάρβουνο έχει θερμοκρασία 150 °C μέχρι 500 °C ή η ποσότητα του οξυγόνου δεν επαρκεί, τότε η καύση γίνεται ατελής, χωρίς φλόγα. Άνω των 500 °C και όταν η ποσότητα του οξυγόνου είναι αρκετή, τότε το ορυκτό κάρβουνο πυρακτώνεται (περ. 1000 °C) και βγάζει φλόγα (μέχρι 1200 °C) κάνοντας τέλεια καύση.

Πυρκαγιές ορυχείων ανά τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πυρκαγιές ορυχείων σημειώνονται σε ολόκληρο τον Κόσμο.

Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ορυχεία δυτικά της Καλκούτας και σε μια έκταση 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων σημειώθηκαν το 1997 γύρω στις 169 πυρκαγιές.

ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Federal Office of Surface Mining (OSM) διατηρεί τη βάση δεδομένων AMLIS για τις πυρκαγιές. Το 1999 καταμετρήθηκαν 150 ζώνες πυρκαγιών στο Κεντάκι, στην Πενσυλβανία, στη Δυτική Βιρτζίνια, στα Απαλάχια όρη, στο Κολοράντο, στα Ρόκι Μάουντενς και αλλού.

Στην Πενσυλβάνια είναι γνωστές 45 ζώνες πυρός. Στο ορυχείο Centralia Mine η πυρκαγιά μαίνεται από το 1962 και επεκτείνεται συνεχώς.

Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πλάνιτς έκαιγε μια πυρκαγιά από το 1476, η οποία κατασβέσθηκε το 1860. Στο Ντούντβάιλερ του κρατιδίου Ζάαρλαντ πήρε φωτιά το 1668 ένα ορυχείο που καίει ακόμα και σήμερα.

Λοιπή Ευρώπη και Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πολωνία, την Τσεχία και την Ουκρανία είναι γνωστό ότι υπάρχουν εστίες φωτιάς. Στην Ουκρανία καίουν περίπου 140 αποθήκες ορυκτού άνθρακα. Στη Ρωσία το 1998 σημειώθηκαν 74 πυρκαγιές.

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αφρική σημειώνονται πυρκαγιές στη Νότιο Αφρική, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, στη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια.

Αυστραλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέντε χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Wingen καίγεται το βουνό the Burning Mountain εδώ και 6.000 χρόνια. Η φωτιά βρίσκεται σε βάθος 30 μέτρων και κινείται με ταχύτητα ενός μέτρου το χρόνο.

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ορυκτού άνθρακα στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι στη βόρεια Κίνα ετησίως 10 ως 20 εκατομμύρια τόνοι της παραγωγής καταστρέφονται από πυρκαγιά ορυχείου, ενώ 100 ως 200 εκατομμύρια τόνοι αχρηστεύονται. Είναι γνωστές πάνω από εκατό μεγάλες εκτάσεις με πολλές εστίες πυρός η κάθε μια.

Άλλα μέρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ινδονησία ήταν μια πυρκαγιά που έκαιγε επί τέσσερα χρόνια. Στη Βενεζουέλα έγινε γνωστή μια πυρκαγιά, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kohlebrand της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).