Πρώτη Κατηγορία Β ποδοσφαίρου Βελγίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρώτη Κατηγορία Β
Ίδρυση2016
ΧώραΒέλγιο Βέλγιο
Αριθμός ομάδων8
Επίπεδο2
ΆνοδοςΠρώτη Κατηγορία Α
ΥποβιβασμόςΠρώτη Ερασιτεχνική
Τοπικά κύπελλαΚύπελλο Βελγίου
Προκρίνει σεΓιουρόπα Λιγκ
Τρέχων κάτοχοςΑντβέρπ
(2016-17)
Τηλεοπτική κάλυψηProximus TV
Ιστοσελίδαproximus11.be
2017-18

H Πρώτη Κατηγορία Β (ολλανδικά: Eerste klasse B, γαλλικά: Division 1B, γερμανικά: Erste Division B) αποτελεί το δεύτερο επίπεδο στο σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλήμάτων Βελγίου. Δημιουργήθηκε από τη Βασιλική Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το 2016, αντικαθιστώντας τη Δεύτερη Κατηγορία. Διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος είναι η Pro League. Το πρωτάθλημα αναφέρεται ως Proximus League για εμπορικούς λόγους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πρώτη Κατηγορία Β δημιουργήθηκε το 2016 ως διάδοχος της Δεύτερης Κατηγορίας μετά από αναμόρφωση του βελγικού συστήματος ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, με σκοπό τον αριθμό των επαγγελματικών συλλόγων μειωμένο σε 24 και τον αριθμό των ομάδων στο δεύτερο επίπεδο της ποδοσφαιρικής πυραμίδας σε 8.[1]

Μορφή διοργάνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίοδος περιλαμβάνει δύο ξεχωριστούς γύρους στους οποίους και οι 8 ομάδες αγωνίζονται μεταξύ τους σε εντός και εκτός έδρας αγώνες. Οι νικήτριες και των δύο γύρων αγωνίζονται μεταξύ τους με σκοπό την άνοδο στην Πρώτη Κατηγορία Α. Οι τρεις πρώτες ομάδες, εκτός από την ομάδα που κέρδισε την άνοδο, μετέχουν σε αγώνες πλέι οφ μαζί με τις ομάδες που τερμάτησαν στις θέσεις 7 έως 15 της Πρώτης Κατηγορίας Α, για ένα εισιτήριο στο Γιουρόπα Λιγκ.[2] Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες μετέχουν σε πλέι οφ υποβιβασμού, με την τελευταία ομάδα να υποβιβάζεται στην Πρώτη Ερασιτεχνική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]