Πρόχορος Κυδώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Πρόχορος Κυδώνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1330
Θεσσαλονίκη
Θάνατος1369
Άγιο Όρος
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΜεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός
θεολόγος
μεταφραστής

Ο Πρόχορος Κυδώνης (π. 1300 - π. 1369) ήταν μοναχός, θεολόγος και γλωσσολόγος. Υπέρμαχος της Δυτικής Αριστοτελικής σκέψης, μετέφρασε από τα Λατινικά έργα των Σχολαστικών. Αυτό τον έφερε σε σύγκρουση με τον Ησυχασμό, την κυρίαρχη σχολή της Ορθόδοξης μυστικής θεολογίας και τον πιο σφοδρό αμύντορά της, τον Γρηγόριο Παλαμά.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εισήλθε στη Μεγίστη Λαύρα, μονή του Όρους Άθω, σε νεαρή ηλικία. Κάποια στιγμή χειροτονήθηκε ιερομόναχος. Επηρεάστηκε βαθιά από τον Δυτικό Σχολαστικισμό.

Συνεργάστηκε με τον αδελφό του Δημήτριο Κυδώνη στη μετάφραση του μνημειώδους έργου Summa Theologiae (Άθροισμα Θεολογιών) του Θωμά Ακινάτη. Επίσης μετέφρασε έργα του Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος και του Βοηθίου φιλοσόφου του 6ου αιώνα.

Η δική του πραγματεία "De essentia et operatione Dei" (Περί της ουσίας και της ενέργειας του Θεού) ήταν καταδίκη της μυστικής θεολογίας του Ησυχασμού, που είχε διαδοθεί από τον Παλαμά. Το 1368 η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης τον καθαίρεσε από ιερέα. Η κύρια πηγή για τη ζωή του είναι δύο έργα του Δημητρίου, που επαινεί τον αδελφό του και καταγγέλλει τον υπεύθυνο της καταδίκης του Φιλόθεο Κόκκινο Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Ο Πρόχορος απεβίωσε στο όρος Άθω σε ηλικία 39 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Text in PG 151, 693-716, following the edition of Dositheus in the Τόμος ἀγάπης, Bucharest 1698, Prolegomena, pp. 93–114
  • Demetrios Kydones, Apologia

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Prochoros Kydones της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).