Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας

Asamblea Nacional del Poder Popular
VII legislature
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΜονοθάλαμο
Ιστορία
Ίδρυση1976
ΑντικατέστησεΚογκρέσο της Κούβας
Ηγεσία
Πρόεδρος
Δομή
Έδρες605
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Επανάστασης (605) (Δεν είναι πολιτικό κόμμα αλλά η συλλογή ανεξάρτητων κοινοτικών επιτροπών που επιλέγουν υποψηφίους για τις εκλογές).[1]
Εκλογές
Σύστημα δύο γύρων
Τελευταία εκλογή
11 Μαρτίου 2018
Επόμενη εκλογή
2023
Τόπος συνεδριάσεων
Ελ Καπιτόλιο
Ιστοσελίδα
Επίσημη ιστοσελίδα

Η Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Δύναμης (ισπανικά: Asamblea Nacional del Poder Popular) είναι το νομοθετικό κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Κούβας και το ανώτατο σώμα κρατικής εξουσίας. Τα μέλη του (σήμερα αριθμούν 605) εκλέγονται από πολυμελείς εκλογικές περιφέρειες για πενταετή θητεία. Ο σημερινός πρόεδρος της Συνέλευσης είναι ο Εστεμπάν Λάσο Ερνάντες. Η συνέλευση συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο. Μεταξύ των συνόδων εκπροσωπείται από τα 31 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι πιο πρόσφατες εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μαρτίου 2018.

Σφαιρική εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συνέλευση είναι ένα μονομελές κοινοβούλιο (ένα τμήμα) και το μόνο όργανο στην Κούβα που έχει αρμοδιότητα τόσο από τη συστατική όσο και από τη νομοθετική αρχή (αν και η κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει διατάγματα που έχουν ισχύ νόμου). Διοργανώνει δύο τακτικές συνεδρίες το χρόνο, οι οποίες είναι δημόσιες εκτός εάν η ίδια η Συνέλευση ψηφίσει για να τις κρατήσει πίσω από κλειστές πόρτες για λόγους κράτους. Διαθέτει μόνιμες προμήθειες για τη φροντίδα θεμάτων νομοθετικού ενδιαφέροντος σε περιόδους που η συνέλευση δεν είναι σε σύνοδο.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κούβας , η Συνέλευση είναι το «ανώτατο σώμα κρατικής εξουσίας» στην Κούβα. Η Εθνοσυνέλευση έχει την εξουσία να τροποποιεί το Σύνταγμα. να περάσει, να τροποποιήσει και να καταργήσει νόμους · να συζητούν και να εγκρίνουν εθνικά σχέδια οικονομικής ανάπτυξης, τον κρατικό προϋπολογισμό, τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά προγράμματα · και να καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές για τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές . Ακούει τις εκθέσεις των εθνικών κυβερνητικών και διοικητικών υπηρεσιών και μπορεί επίσης να παρέχει αμνηστία. Μεταξύ των μόνιμων ή προσωρινών προμηθειών της είναι εκείνες που είναι επιφορτισμένες με θέματα που αφορούν την οικονομία, τη βιομηχανία ζάχαρης, την παραγωγή τροφίμων, τις βιομηχανίες, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, τις κατασκευές, τις εξωτερικές υποθέσεις, τη δημόσια υγεία , την άμυνακαι εσωτερική παραγγελία. Η Εθνοσυνέλευση διαθέτει επίσης μόνιμες υπηρεσίες που επιβλέπουν το έργο των επιτροπών, των τοπικών συνελεύσεων, των δικαστικών υποθέσεων και της διοίκησης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την ύπαρξη της Πρώτης Δημοκρατίας , η Κούβα είχε ένα διμερές νομοθετικό σώμα , το οποίο - αποτελούμενο από τη Γερουσία (ανώτερη Βουλή) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) - διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες . Οι συνεδρίες της πραγματοποιήθηκαν στο El Capitolio από το 1929 έως το 1959.

Η Συνέλευση προήλθε από τις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 1976 μετά την επικύρωση του Συντάγματος του 1976 . Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου 1976, δημιουργώντας έτσι επίσημα το κουβανικό κοινοβούλιο. Το Σύνταγμα, που εγκρίθηκε σε συνταγματικό δημοψήφισμα στις 14 Φεβρουαρίου 1976, εξουσιοδότησε την Εθνοσυνέλευση ως το ανώτατο σώμα κρατικής εξουσίας.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 50% των υποψηφίων πρέπει να επιλέγονται από τις Δημοτικές Συνελεύσεις. Οι υποψήφιοι προτείνονται διαφορετικά με το διορισμό συνελεύσεων, οι οποίες αποτελούνται από εκπροσώπους των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών, των φοιτητών και των αγροτών, καθώς και των μελών των επιτροπών υπεράσπισης της επανάστασης , μετά από αρχικές μαζικές συναντήσεις που ζητούν μια πρώτη λίστα ονομάτων. Ο τελικός κατάλογος υποψηφίων καταρτίζεται από την Εθνική Επιτροπή Υποψηφιοτήτων λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η αξία των υποψηφίων, ο πατριωτισμός, οι ηθικές αξίες και η επαναστατική ιστορία.

Το 2013, περιελάμβανε 299 γυναίκες (48,9%).

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Εκλογές στην Κούβα

Οι βουλευτές της συνέλευσης εκλέγονται σε εθνικό επίπεδο κάθε πέντε χρόνια. Οι μισοί από τους υποψηφίους διορίζονται σε δημόσιες συναντήσεις προτού λάβουν έγκριση από τις εκλογικές επιτροπές, ενώ οι άλλοι μισοί διορίζονται από δημόσιες οργανώσεις αλληλεγγύης (όπως συνδικάτα , οργανώσεις αγροτών και φοιτητικές ενώσεις ). Η διαδικασία διορισμού διεξάγεται επομένως σύμφωνα με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, σε έντονη αντίθεση με το πρωταρχικό σύστημα του κόμματος.

Η ίδια η Συνέλευση εκλέγει τα 31 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας. οι όροι τους λήγουν όταν εκλέγεται νέα συνέλευση. Η συνέλευση εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος πρέπει να υποβάλει έκθεση στην Εθνοσυνέλευση για όλες τις εργασίες και τα καθήκοντά της. Εκλέγει επίσης το Συμβούλιο Υπουργών , τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και το Γενικό Εισαγγελέα της Κούβας.

Κατάλογος προέδρων της Εθνικής Συνέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Πολιτικό κόμμα Διάρκεια θητείας
1 Μπλας Ρόκα Καλδέριο
(1908–1987)
Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας 1976–1981
2 Φλάβιο Μπράβο Πάρδο [es]
(1921–1988)
Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας 1981–1988
(πέθανε εν ενεργεία στις 27 Φεβρουαρίου 1988)
3 Σεβέρο Αγκίρε δελ Κρίστο [es]
(1912–1992)
Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας 1988–1990
4 Χουάν Εσκαλόνα Ρεγκέρα
(1931–2018)
Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας 1990–1993
5 Ρικάρδο Αλαρκόν δε Κεσάδα
(1937–2022)
Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας 1993–2013
6 Εστέμπαν Λάσο Ερνάντες
(1944-)
Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας 2013–σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]